Καζακστάν: Ο Πούτιν δεν βιάζεται να… φύγει και η Κίνα βιάζεται να μπει, με επιδίωξη την …«ασφάλεια και το νόμο»

Καζακστάν: Ο Πούτιν δεν βιάζεται να... φύγει και η Κίνα βιάζεται να μπει,

Μετά την Ρωσία (η οποία έχει ήδη στείλει ειδικές δυνάμεις στη χώρα), και η Κίνα δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με την ηγεσία του Καζακστάν, προκειμένου να επανέλθει “ο νόμος και η τάξη”.

Συγκεκριμένα, το Πεκίνο διά εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τη διάθεση να αυξήσει τη συνεργασία με το γειτονικό Καζακστάν για την “επιβολή του νόμου και της ασφάλειας” και να συνδράμει εναντίον της ανάμιξης “εξωτερικών δυνάμεων“. Ο Ουάνγκ Γι, που είναι επίσης κρατικός σύμβουλος, έκανε τα σχόλια αυτά σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Μουχτάρ Τιλεουμπερντί, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στήριξη από τον Σι Τζινπίνγκ

Η πρόσφατη αναταραχή στο Καζακστάν δείχνει ότι η κατάσταση στην Κεντρική Ασία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ορισμένες εξωτερικές δυνάμεις δεν επιθυμούν ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή μας“, ανέφερε χαρακτηριστικά το κινεζικό υπουργείο. Ήδη, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ είχε φροντίσει να δηλώσει ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του Καζάκου ομολόγου του, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ να θέσει υπό έλεγχο μια “έγχρωμη επανάστάση”, όπως χαρακτήρισε ο ίδιος την εξέγερση των κατοίκων της χώρας μετά τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Η παρέμβαση της Κίνας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Πεκίνο έχει καλές διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Καζακστάν, στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής του στην κεντρική Ασία. Η αυξημένη επιρροή της Κίνας σε πρώην χώρες της ΕΣΣΔ στην περιοχή προβληματίζει τη Ρωσία, η οποία βλέπει σταδιακά να χάνει το ιδιαίτερο βάρος που είχε στις χώρες αυτές, πολλώ δε μάλλον στο πλούσιο σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ουράνιο Καζακστάν. Την ίδια ώρα το Πεκίνο ενισχύει τη θέση του, συχνά σε βάρος της Μόσχας, παρά τις καλές και διαρκώς βελτιούμενες σχέσεις Ρωσίας-Κίνας.

«Σκληρή» γραμμή Πούτιν

Όπως και νά’χει, πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, φρόντισε από νωρίς να κάνει σαφείς τις διαθέσεις του, σχετικά με το Καζακστάν, όπου έχει ήδη στείλει επίλεκτες δυνάμεις για την ασφάλεια στρατηγικών σημείων (αεροδρόμια, κλπ), χωρίς να εμπλέκονται στις επιχειρήσεις καταστολής των διαδηλώσεων και επεισοδίων. Ο Πούτιν αρχικά δήλωσε ότι το Καζακστάν υπήρξε θύμα “επίθεσης της διεθνούς τρομοκρατίας” και ότι αυτές οι “συμμορίες ενόπλων” με “σαφή εμπειρία μάχης” εκπαιδεύθηκαν σε “κέντρα στο εξωτερικό“.

Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τους συμμάχους του στον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας, ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι “όταν οι δυνάμεις θα έχουν εκπληρώσει την αποστολή τους, θα αποσυρθούν από το έδαφος του Καζακστάν“. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Μόσχα δεν θα ανεχθεί “χρωματιστές επαναστάσεις” στην πρώην Σοβιετική Ενωση, παραπέμποντας στις εξεγέρσεις που, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ενορχηστρώθηκαν από την Δύση στις πρώην σοβιετικές χώρες από την δεκαετία του 2000.

Προσεκτική η ρωσική επέμβαση

Καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται ούτε για την πρώτη ούτε για την τελευταία απόπειρα ανάμειξης στις υποθέσεις των χωρών μας“, είπε, προσθέτοντας ότι “δεν θα επιτρέψουμε διατάραξη της κατάστασης στην χώρας μας και δεν θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη των σεναρίων των αυτοαποκαλούμενων χρωματιστών επαναστάσεων“. Από την πλευρά του, ο Τοκάγεφ εκτίμησε, μάλλον αμήχανα, ότι η αποχώρηση της δύναμης 2.030 στρατιωτών του Οργανισμού έχει αναπτυχθεί στο Καζακστάν κατόπιν αιτήματός του θα γίνει “σύντομα“.

Πάντως, έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η παρέμβαση, με στρατό, της Μόσχας στο Καζακστάν έγινε κατόπιν αιτήματος του Τοκάγεφ και όχι μονομερώς για την προστασία του σημαντικού ρωσικού πληθυσμού που κατοικεί στα βόρεια της χώρας, όπως είχε γίνει το 2014 στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν κινήθηκε ιδιαίτερα προσεκτικά στην περίπτωση του Καζακστάν, τόσο για να μην δώσει αφορμές στη Δύση, όσο και για να μην προκαλέσει ανησυχία στο Πεκίνο.

Καμία δημοσίευση για προβολή