“ΜΚΟ, δικηγόροι, γιατροί σε κυκλώματα εκμετάλλευσης μεταναστών”. Επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και ανταποδοτικά μέτρα στους Δήμους

Ενα εξαιρετικά επικίνδυνο σκηνικό διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Λέσβο, όπου κάτοικοι και μετανάστες είναι στους δρόμους. Το κλίμα, μάλιστα, είναι τόσο εκρηκτικό, που χθες, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Αρης Χατζηκομνηνός χαρακτήρισε πρωτόγνωρες τις καταστάσεις που βιώνουν οι κάτοικοι, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για αναπόφευκτη σύγκρουση μεταξύ κατοίκων και μεταναστών.

Η κυβέρνηση, πάντως, επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, δίνει κίνητρα στους δήμους για να δεχθούν μετανάστες/πρόσφυγες, ενώ δηλώνει αποφασισμένη να φτάσει ως το τέλος την προσπάθεια να χυθεί φως στο γκρίζο καθεστώς που περιβάλλει τη λειτουργία και δράση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται γύρω από το προσφυγικό/μεταναστευτικό

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έφερνε χθες προς ψήφιση τροπολογία με την οποία συγκροτείται Μητρώο καταγραφής των ΜΚΟ και όριζε Ειδικό Γραμματέα ΜΚΟ για την καλύτερη επόπτευση του χώρου, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, κατήγγειλε από του βήματος της Βουλής παράνομα  δίκτυα οικονομικής εκμετάλλευσης μεταναστών στα οποία  συμμετέχουν ΜΚΟ, δικηγόροι και γιατροί.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κουμουτσάκος εξαπέλυσε νέα επίθεση  στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική που εφάρμοσε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του αλλά και για την κριτική που κάνει στην κυβέρνηση όσον αφορά την πολιτική λογική της αποτροπής που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει.

«Εχετε εμμονή με την αποτροπή γιατί η δική σας πολιτική ήταν η προτροπή. Οταν αναλάβαμε βρήκαμε μια κατάσταση διαμορφωμένη, με 80 χιλ αιτήσει ασύλου να εκκρεμούν, με υπερπληθυσμούς στα κέντρα υποδοχής και με μηδενικές επιστροφές. Κυρίως βρήκαμε ένα κύκλωμα – δίκτυο συμφερόντων – που απομυζούσε και εκμεταλλευόταν την ταλαιπωρία και την δυστυχία αυτών των ανθρώπων. ΜΚΟ – όχι όλες -. Αυτό το μαύρο και σκοτεινό δίκτυο δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να το σπάσει μέσα σε λίγους μήνες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 80% των αιτούντων έβγαιναν ως ευάλωτοι, ώστε να ξεκινήσει πάλι ένας φαύλος κύκλος με αιτήσεις ,γιατρούς, δικηγόρους κ.α. Τι έκανε ο νόμος ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ; Ηταν νόμος παραγωγής καθυστερήσεων που έτρεφε αυτό το μαύρο κύκλωμα”.

Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στην προκλητική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν που όπως είπε έχει εντάξει στον γεωστρατηγικό σχεδιασμό της το μεταναστευτικό.

«Κάθε τρεις και λίγο απειλεί ότι θα ανοίξει τις πύλες. Αυτό λειτουργεί ως πράσινη κάρτα. Ως πρόσκληση. Αυτή τη δύσκολη κατάσταση η κυβέρνηση την διαχειρίζεται. Με λάθη και δυσκολίες όμως τα κυκλώματα θα τα σπάσουμε σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες ασύλου 

Τα επεισόδια αναδεικνύουν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, που είναι η ασφάλεια των πολιτών, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές προσθέτοντας ότι υπαρχει ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και λειτουργίας κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων.

Οπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Οι Αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Ταυτόχρονα, δίνεται προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος και στη διεθνοποίηση του ζητήματος.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, η  κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο και έχουν αρχίσει οι επιστροφές. Ενώ ολόκληρο το 2019 είχαν γίνει μόνο 391 επιστροφές, μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είχαμε 85 επιστροφές σε επτά αποστολές. Επιδίωξή της κυβέρνησης είναι η αύξησης των επανεισδοχών, ώστε να φτάσουν στις 200 την εβδομάδα, εντός τριμήνου.

Επίσης, η κυβέρνηση προχωρά σε ανταποδοτικά μέτρα προς τις τοπικές κοινωνίες. Με τροπολογία που ψηφίστηκε την Τρίτη προβλέπεται η ενίσχυση των Δήμων οι οποίοι θα φιλοξενήσουν δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, με 25 εκατομμύρια ευρώ. Με ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ θα ενισχυθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των δράσεων και υποδομών για τη στήριξη τοπικών κοινωνιών που επιβαρύνονται από τη λειτουργία μονάδων φιλοξενίας.

Διαβάστε τί λέει η κυβέρνηση για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, για τα ανταποδοτικά μέτρα στους Δήμους και το πλωτό φράγμα 

[more]

Οπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα.

Κατά τις ίδιες πηγές, με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες μπαίνει τάξη στην αναρχία που υπάρχει, καθώς προβλέπεται η συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Στόχος είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων Οργανώσεων που λειτουργούν στη χώρα μας, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία. Πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην ορθή και ανθρωπιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, όμως άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει για πρώτη φορά ότι προϋπόθεση για τη δραστηριοποίηση των μελών, υπαλλήλων και συνεργατών όλων των ΜΚΟ και για τη συνεργασία τους με το Δημόσιο είναι η εγγραφή τους στο Μητρώο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με ονοματεπώνυμο.

Υποχρέωση να δηλώσουν τα ίδια πρόσωπα έχουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ, στις οποίες δίνεται προθεσμία τριών μηνών από τη δημοσίευση των άρθρων της τροπολογίας. Ο έλεγχος από την πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι πιο ενδελεχής, αφού κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση-ταυτότητα από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οι ΜΚΟ θα έχουν επίσης την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα που θα δραστηριοποιούνται και τον χώρο δράσης τους, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/πιστοποίηση. Τέλος, προβλέπεται ο ορισμός Ειδικού Γραμματέα ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.

Για το πλωτό φράγμα

Έχει αποσαφηνιστεί πως η κυβέρνηση σχεδιάζει πιλοτική εφαρμογή προκειμένου να διαπιστώσει αν το φράγμα μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, δίχως όμως να θέσει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που ενδεχομένως θα προσπαθήσουν να το περάσουν και χωρίς να προκαλέσει πρόβλημα στη ναυσιπλοΐα ή στους αλιείς.

Εάν κατά τη δοκιμαστική τοποθέτησή του αποδειχτεί ότι εκπληρώνονται αυτοί οι στόχοι, η κυβέρνηση θα εξετάσει πώς θα αναπτυχθεί σε περιοχές του βορειοανατολικού Αιγαίου που θα επιλεγούν.

Σε αυτή την περίπτωση, θα λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλες δράσεις για την αναβάθμιση της φύλαξης των συνόρων, όπως τα δέκα πλωτά σκάφη που χορηγούνται από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών μέχρι τις αρχές Απριλίου, η λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος θαλάσσιας επιτήρησης -το οποίο προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο χρονικό διάστημα- και η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος.

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή