«Κεραυνοί» από Ισραήλ για την «επιχείρηση συμφιλίωσής» με την Τουρκία : “Το αφήγημα είναι χωρίς καμία βάση”

«Κεραυνοί» από Ισραήλ για την «επιχείρηση συμφιλίωσής» με την Τουρκία

Το τελευταίο διάστημα οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία και το Ισραήλ θα πρέπει να «συμφιλιωθούν» και να επιστρέψουν σε μια φιλική και συμμαχική σχέση, μετά από μια δεκαετία «πάγου» μεταξύ των δύο χωρών.

Η λογική της ρητορικής αυτής στηρίζεται στο παρελθόν, όταν Τουρκία και Ισραήλ είχαν καλές σχέσεις, αλλά και στην λογική ότι μια τέτοια συμφιλίωση θα οδηγούσε την Τουρκία στον… ίσιο δρόμο, μακριά από το Ιράν.

Ωστόσο, ο αρθρογράφος της Jerusalem Post, Σεθ Φράντσμαν, απορρίπτει με τρόπο εντυπωσιακά σκληρό τα συγκεκριμένα σενάρια και υποστηρίζει ότι η άποψη ότι η Άγκυρα θα αλλάξει ρότα αν τα βρει με το Ισραήλ είναι τελείως εσφαλμένη.

Η ευθύνη

Ο Φράντσμναν, κατ’ αρχάς, τονίζει ότι την ευθύνη για την διάλυση των σχέσεων των δύο χωρών τη φέρει πλήρως η Τουρκία και το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο επιχειρεί να πάρει θέση ηγέτη στον ισλαμικό κόσμο.

Ο αρθρογράφος περιγράφει το ΑΚΡ ως ένα αντιδραστικό, ακροδεξιό θρησκευτικό κόμμα, με ρίζες στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και με εξαιρετικές σχέσεις με αντιπάλους του Ισραήλ, όπως η οργάνωση Χαμάς, αλλά και εξτρεμιστές σε χώρες όπως η Συρία.

Οι βλέψεις του Ερντογάν

Στο πλαίσιο των ηγετικών βλέψεών του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πλειστάκις εμπλακεί στο Παλαιστινιακό, φιλοξενεί στην Τουρκία ηγέτες της Χαμάς και έχει ενθαρρύνει ακραία ρητορική κατά του Ισραήλ, με συγκρίσεις ακόμα και με τους ναζί.

Παρά ταύτα, σημειώνει ο αρθρογράφος, οι υποστηρικτές της συμφιλίωσης ισχυρίζονται ότι Τουρκία και Ισραήλ μοιράζονται ορισμένα γεωπολιτικά συμφέροντα και, στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία τους είναι σχεδόν αταβιστική.

Τα κόλπα της Άγκυρας

Ο Φράντσμαν επισημαίνει ότι η συζήτηση περί «συμφιλίωσης» άρχισε για άλλη μια φορά στην Άγκυρα, και όπως στο παρελθόν είχε ως στόχο την διάρρηξη των σχέσεων Ισραήλ-Ελλάδας, τώρα στοχεύει να πλήξει τις σχέσεις του με τα ΗΑΕ.

Μόλις ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, θα επισκεφθεί το Άμπου Ντάμπι, ο Ερντογάν έσπευσε να ανακοινώσει -μονομερώς- ότι ο Χέρτσογκ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη και στην Τουρκία.

Πίεση για οικονομικά οφέλη

Στην πραγματικότητα, ο στόχος της Άγκυρας είναι να υποχρεώσει το Ισραήλ, είτε να επιβεβαιώσει την επίσκεψη είτε να τη διαψεύσει. Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, οι προθέσεις της Τουρκίας μόνο ως φιλικές δεν μπορούν να θεωρηθούν.

Κατά τον Φράντσμαν, ο στόχος του Ερντογάν είναι να πιέσει επαρκώς το Ισραήλ, ώστε η χώρα να παράσχει γραμμή σωτηρίας στην Άγκυρα, μέσω οικονομικών συμφωνιών (π.χ. αγωγός φυσικού αερίου) που θα ευνοήσουν μόνο την Τουρκία.

Το ζήτημα του Ιράν

Επίσης, απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η συμφιλίωση Τουρκίας και Ισραήλ θα φέρει την Άγκυρα στο στρατόπεδο των χωρών που είναι αντίπαλοι του Ιράν και των πολιτικών του στον Περσικό Κόλπο.

Αντιθέτως, τονίζει, η Τουρκία με κάθε ευκαιρία δείχνει πόσο καλές σχέσεις έχει με το Ιράν και, ταυτόχρονα, επιτίθεται σε Κούρδους και Γιαζίντι στο Ιράκ και τη Συρία, χωρίς και εμποδίζει σε τίποτα τη δράση της Τεχεράνης στην περιοχή.

Χαμένες ευκαιρίες

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος τονίζει ότι αν η Τουρκία ήθελε πραγματικά να συμφιλιωθεί με το Ισραήλ, είχε πολλές ευκαιρίες να το κάνει την τελευταία δεκαετία, ωστόσο η στάση της Άγκυρας άλλες διαθέσεις και προθέσεις έδειχνε.

Στην ουσία, αυτό που μένει είναι μόνο οι άσκοπες φωνές όσων πιστεύουν ότι υπό τις δεδομένες συνθήκες και με τις δεδομένες πολιτικές μια τέτοια συμφιλίωση είναι εφικτή και μπορεί να παράξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή