Κεραυνός στον Ερντογάν από τις ΗΠΑ, μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη: Η “συστημική” Wall Street Journal ζητεί την αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και εξηγεί το γιατί…

Πρωτοχρονιάτικο δώρο Ερντογάν στη Σουηδία

Ενώ εξακολουθούν και παραμένουν ισχυρές οι θετικές εντυπώσεις στην Ουάσιγκτον από την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και την ομιλία του στο Κογκρέσο, την ίδια στιγμή άρθρο στην Wall Street Journal αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην Αμερικανική πρωτεύουσα για την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

Το άρθρο της σημαντικής αυτής εφημερίδας ούτε λίγο ούτε πολύ θέτει ζήτημα για την παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ: Αν δηλαδή η χώρα αυτή, που τώρα επιδιώκει να μπλοκάρει την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, στην κατάσταση που βρίσκεται και με τη συμπεριφορά που επιδεικνύει, μπορεί να έχει θέση στην Ατλαντική συμμαχία…

Τι να προσέξουμε από αυτή την ενέργεια 

Η πίεση αυτή της συστημικής εφημερίδας προς την Αμερικανική Διοίκηση και το Κογκρέσο συμβαίνει ενώ:

  • Το Κογκρέσο καλείται να αποφασίσει αν πρέπει να δωθούν μαχητικά F-16 στην Τουρκία, όπως ζητάει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
  • Είναι νοπές οι παραινέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους Αμερικανούς νομοθέτες να σκεφθούν καλά την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο πριν πάρουν αυτή την απόφαση.
  • Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας,  Ρόμπερτ Μενέντεζ, σε έντονα επικριτική τοποθέτηση προς τη χώρα του Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι η στάση της στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ εντείνει την ανησυχία για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ.
  • πολλά στελέχη του Κογκρέσου πιστεύουν – και το δηλώνουν – ότι η παρούσα στάση της Άγκυρας έρχεται σε συνέχεια της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400, αλλά και της άρνησης της Τουρκίας να ενταχθεί στο σχήμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
  • Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε στις ΗΠΑ ενοχλημένος και παραπονούμενος, μετά την επιτυχία της επίσκεψης Μητσοτάκη και το αποτελεσματικό πλασάρισμα των Ελληνικών θέσεων.
  • Σύσσωμη η Τουρκική ηγεσία επιτίθεται στην Ελλάδα και ρίχνει βολές στις ΗΠΑ για τη “μεροληπτική” στάση της προς την Αθήνα
  • Προχωρεί η διαδικασία προμήθειας από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μια μοίρας F35, γεγονός που θα καταστήσει την Ελλάδα όχι μόνο παντοδύναμη στο Αιγαίο, αλλά και ουσιώδη παράγοντα ισχύος του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική του πτέρυγα αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλοι πλην Λακεδαιμονίων…

Το άρθρο της Wall Street Journal σημειώνει ότι πλην της Τουρκίας, κάθε μέλος του NATO έχει καλωσορίσει με ενθουσιασμό τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Επίσης, τα μέλη της συμμαχίας, πλην Τουρκίας, έχουν δείξει σταθερή αποφασιστικότητα μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Με εξαίρεση την πώληση επιθετικών drones στην Ουκρανία, η Άγκυρα δεν έχει προφέρει πολλά στο Κίεβο. Απλώς ο Ερντογάν προσπάθησε να τοποθετηθεί ως μεσολαβητής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, όπως είχε επιχειρήσει να κάνει και με τους Ταλιμπάν (χωρίς επιτυχία) κατά την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2021.

Οι στενές σχέσεις του Ερντογάν με τη Μόσχα

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στις στενές σχέσεις που διατηρεί ο Ερντογάν με την Μόσχα και ειδικότερα στην αγορά του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία το 2017. Από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας, ο κ. Ερντογάν αρνήθηκε να στείλει αυτό το σύστημα στην Ουκρανία, σημειώνεται. Οι κυρώσεις των μελών του NATO κατά της Ρωσίας επέτρεψαν στην Τουρκία να γίνει καταφύγιο για Ρώσους ολιγάρχες, τραπεζικούς λογαριασμούς και επενδύσεις.

Η πολιτική ανοιχτών θυρών του NATO ορίζει ότι η ένταξη είναι ανοιχτή σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί να συμβάλει στην ασφάλεια της ευρωατλαντικής περιοχής, εφόσον πληροί ορισμένες δημοκρατικές απαιτήσεις. Εκτός από τον κ. Ερντογάν, κανένα μέλος της συμμαχίας δεν αμφισβητεί την εκπλήρωση αυτών των κριτηρίων από τις σκανδιναβικές χώρες. Αλλά η Τουρκία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952, θα πληρούσε τα πρότυπα για ένταξη σήμερα, αναρωτούνται οι αρθρογράφοι.

Η Wall Street Journal ζητά την αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ

Το άρθρο επισημαίνει ότι η Τουρκία είναι μέλος του NATO, αλλά υπό τον Ερντογάν δεν προσυπογράφει πλέον τις αξίες που στηρίζουν αυτή τη μεγάλη συμμαχία. Το άρθρο 13 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ παρέχει έναν μηχανισμό αποχώρησης των κρατών μελών. Ίσως είναι καιρός να τροποποιηθεί το άρθρο 13 για να καθιερωθεί μια διαδικασία για την αποβολή ενός κράτους μέλους που δεν πληροί ούτε τις αρχές ούτε τις πρακτικές απαιτήσεις για να είναι μέλος της Συμμαχίας.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή