Η μεγάλη μάχη στην ΕΚΤ και τα οφέλη για την Ελλάδα – Γιατί η Αθήνα είναι η μεγάλη ευνοημένη από το νέο «δόγμα Λαγκάρντ» για πληθωρισμό και ομόλογα

Η μεγάλη μάχη στην ΕΚΤ και τα οφέλη για την Ελλάδα
epa07815937 European Central Bank (ECB) president nominee Christine Lagarde prior to a meeting with President of the European Parliament Sassoli in Brussels, Belgium, 04 September 2019, ahead of a hearing by the Committee on Economic and Monetary Affairs. Lagarde will answer MEPs' questions ahead of a plenary vote on her candidacy. EPA/OLIVIER HOSLET

Στα 23 χρόνια της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι η πρώτη φορά που τα «περιστέρια» σημειώνουν τέτοια εμφατική νίκη επί των «γερακιών». Τα «περιστέρια» και τα «γεράκια» εκφράζουν τις δύο τάσεις μέσα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και στις περισσότερες των περιπτώσεων τα «γεράκια», με τη στήριξη της γερμανικής Bundesbank επιβάλλουν τις θέσεις τους.

Όχι όμως αυτή τη φορά. Η Κριστίν Λαγκάρντ, ως επικεφαλής της ΕΚΤ, βάζει τη δική της σφραγίδα στην πολιτική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα με στόχο να επανέλθουν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία και να αντιμετωπισθούν οι τεράστιες επιπτώσεις από την πανδημία.

ΕΚΤ: Το νέο “δόγμα Λαγκάρντ” για τον πληθωρισμό

Και αυτή η πολιτική, μετά την ιστορική αναθεώρηση στρατηγικής της ΕΚΤ,  θα επιτρέψει στον πληθωρισμό να «τρέξει» με ρυθμούς ακόμη και πάνω από 2%. Αυτό που οι Γερμανοί, μέσω της Bundesbank, θεωρούσαν ως ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής τους δεν θα υφίσταται, τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον.

Μπορούν να πανηγυρίζουν τα «περιστέρια»; Όχι αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα κορυφαίων αναλυτών τόσο στους Financial Times όσο και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Μπορούν όμως να χαμογελούν γιατί όπως έγραψαν οι Financial Times η νέα πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι αρκούντως τολμηρή – είναι ένα «βήμα μετριοπάθειας» έγραψαν, που όμως αποτελεί το “το βήμα αποστασιοποίησης της ΕΚΤ από την συντηρητική νομισματική πολιτική της Bundesbank.

Από τη πλευρά του το Bloomberg συγκρίνοντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με αυτή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, την χαρακτηρίζει άτολμη αφού «δεν δεσμεύεται, όπως η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, ότι θα αφήσει την οικονομία ακόμη και να θερμανθεί μετά από περιόδους βαθιάς ύφεσης”.

Τα κέρδη για την Ελλάδα

Τι σημαίνει όμως η αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ για την Ελλάδα; Για να είμαστε ειλικρινείς η απόφαση αυτή είναι ένα «δώρο» της Κριστίν Λαγκάρντ όχι μόνο προς της χώρα μας αλλά και γενικότερα προς τον πιο ευάλωτο και υπερχρεωμένο νότο.

Η διεύρυνση του στόχου για τον πληθωρισμό σημαίνει, εκ των πραγμάτων, και διευρυμένη ευελιξία στην διατήρηση των μέτρων νομισματικής στήριξης. Και από αυτή την ευελιξία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών,  οι μεγάλοι ευνοημένοι θα είναι τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, για τα οποία προεξοφλείται ισχυρό ράλι στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

ΕΚΤ: Το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων

Το δεύτερο “δώρο” ήταν η προαναγγελία της Κριστίν Λαγκάρντ για νέο, “μεταβατικό” πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων μόλις λήξει το έκτακτο πρόγραμμα  της πανδημίας (PEPP),  τον Μάρτιο 2022. Έτσι , η Ελλάδα θα παραμείνει “ζωντανή” και επιλέξιμη για νομισματική στήριξη, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα και βρίσκεται εκτός της κλασσικής ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα «γεράκια» μπορεί αυτή τη φορά να ηττήθηκαν όμως είναι επικίνδυνα γιατί είναι «πληγωμένα» και θα προσπαθήσουν να πάρουν τη ρεβάνς κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σε πολιτικό επίπεδο,  για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τους κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος.

Καμία δημοσίευση για προβολή