Κι έπειτα λένε “πήγαινε τα λεφτά σου στην Ελβετία”… Τι αποκαλύπτουν οι δημοσκοπήσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο

Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα» τονίζουν σε κοινή δήλωση η κεντρική τράπεζα και η ελβετική εποπτική αρχή (FINMA).

 

  • Η στήλη αυτή, όπως και όλη η ειδησεογραφία της ημέρας ξεκινά με ελλείψεις στην επικαιρότητα, λόγω της συμμετοχής του economico στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ που έληξε σήμερα (Πέμπτη) το πρωί στις 05:00. Στην διάρκεια της ημέρας θα εμπλουτιστεί με νέες ειδήσεις και πληροφορίες.

“Τα τρένα θα είναι ασφαλή τον Οκτώβριο” (Too late…) “Τίποτε δεν μπορεί να φέρει πίσω τα θύματα της μεγάλης καταστροφής, ούτε είναι παρηγοριά ότι τα τρένα μας θα είναι πιο ασφαλή από τον Οκτώβριο”, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος σε θέματα Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Το δυστύχημα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, «ήταν το αποτέλεσμα μιας αλληλουχίας λαθών. Μολονότι ήταν σε πλήρη λειτουργία η τηλεδιοίκηση στο συγκεκριμένο σημείο και υποχρέωση των σταθμαρχών να χαράσσουν αυτόματη πορεία πάνω στον πίνακα, εντούτοις δεν συνέβη… Κανένα ανθρώπινο λάθος δεν μπορεί να κρύψει τις όποιες ατέλειες και δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τις όποιες πλημμέλειες, τις παραλείψεις και τα λάθη. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε ανάληψη της ευθύνης, μια συγγνώμη δεν μπορεί να υποκαταστήσει την τραγική κατάληξη που είχαμε, όμως ήταν μια ελάχιστη υποχρέωση».

***

Στη Βουλή οι ρυιθμίσεις. Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο – σκούπα του Υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο, μεταξύ άλλων,  επιδιώκεται η διευκόλυνση αποπληρωμής των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών και η αντιμετώπιση της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας μέσω της παροχής δυνατότητας επανένταξης στις ρυθμίσεις των 72 και των 120 δόσεων.

Το νομοσχέδιο έχει τον εύγλωττο τίτλο  “Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας” και βασική του διευθέτηση είναι η διευκόλυνση των οφειλετών να ανταποκριθούν στον εναπομείναντα αριθμό ανεξόφλητων δόσεων της ρύθμισης που έχασαν.

  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι διατάξεις για την αναβίωση των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων οι οποίες χάθηκαν έως την 1/2/2023 καθώς και τη νέα ρύθμιση  36-72 δόσεων για όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

***

Έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους. Η έκτακτη στήριξη σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που λαμβάνουν χαμηλές και μεσαίες συντάξεις και οι διατάξεις που εξειδικεύουν τις ρυθμίσεις χρεών προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης είναι οι σημαντικότερες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.

Τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνονται στην ευρύτερη δέσμη μέτρων που παρουσιάστηκαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τον περασμένο μήνα και αποσκοπούν στη στήριξη της κοινωνίας από την εισαγόμενη πληθωριστική κρίση, που συνεχίζεται.

Οι επενδυτές οδήγησαν σε αλματώδη άνοδο την τιμή της μετοχής της Credit Suisse μετά το ‘σωσίβιο’ των 50 δισεκ. ελβετικών φράγκων που προσέφερε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στον τραπεζικό κολοσσό για να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές.

Όπως έγινε γνωστό, έως 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (50,6 δισ. ευρώ) ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί η Credit Suisse από την κεντρική ελβετική τράπεζα (SNB) σε μια προσπάθεια προληπτικής ενίσχυσης της ρευστότητάς της, ενώ σκοπεύει να της αγοράσει χρέος έως και 3 δισ. φράγκα.

Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της SNB έχει σκοπό την ενίσχυση της Credit Suisse, που θεωρείται συστημικά σημαντική τράπεζα, που δεν πρέπει να τίποτα να πτωχεύσει. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσο μεγάλης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα, από την τραπεζική κρίση του 2008.

***

Ο χρησμός του Ρουμπινί για την Credit Suisse. Σήμα κινδύνου για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στέλνει με ανάρτησή του ο Νουριέλ Ρουμπινί, χαρακτηρίζοντας “Ώρα Lehman” για τη Γηραιά Ήπειρο την κρίση της Credit Suisse. Ο κ. Ρουμπινί ανέφερε σε ανάρτησή του ότι ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι “πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί”, δίνοντας το στίγμα των ομοιοτήτων με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση, που επηρέασε σφόδρα και την Ελλάδα.

***

Οι Σαουδάραβες έριξαν “λάδι στη φωτιά”… «Απολύτως όχι» ήταν η απάντηση του προέδρου της Saudi National Bank, του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse όταν ερωτήθηκε εάν θα ήταν ανοικτός σε περαιτέρω ενέσεις ρευστού στην ελβετική τράπεζα.

Η κατηγορηματική αυτή απάντηση ήταν αρκετή για να ρίξει λάδι στη φωτιά, μόλις μία ημέρα αφότου η Credit Suisse ενέτεινε τις ανησυχίες της αγοράς για την οικονομική της κατάσταση, αποκαλύπτοντας «ουσιώδεις αδυναμίες» στις λογιστικές της καταστάσεις για το 2021 και το 2022.

Οι ανησυχίες ότι η Credit Suisse θα είναι το επόμενο κομμάτι του ντόμινο που θα πέσει, έπειτα από την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών, πυροδοτούν ένα γενικευμένο sell-off που πλήττει σφοδρά τις τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως, αλλά επηρεάζει όλες τις επενδύσεις ρίσκου, καθώς προκαλεί μαζική στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια. Από το κύμα των ρευστοποιήσεων επλήγη και το χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο έκλεισε με απώλειες 4,55%.

***

Ο Πούτιν έχει πείσει τους Ρώσους. Ιδιαίτερα διαφωτιστικά, είναι τα ευρήματα δημοσκόπησης στη Ρωσία (Φεβρουάριος) του Κέντρου Levada, στόχος της οποίας ήταν να διακριβωθεί η στάση της κοινής γνώμης απέναντι στον πόλεμο.

  • Στην ερώτηση: «Εσείς προσωπικά υποστηρίζετε ή δεν υποστηρίζετε τη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία;» οι απαντήσεις «Ναι» και «Μάλλον, ναι» είναι 77%.
  • Στην ερώτηση: «Τώρα θα πρέπει να συνεχιστούν οι πολεμικές επιχειρήσεις ή να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ειρήνη;» το 43% δηλώνει πως πρέπει ο πόλεμος να συνεχιστεί και το 50% να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
  • Στην ερώτηση: «Πόσο επιτυχώς ή ανεπιτυχώς εξελίσσεται η Ειδική στρατιωτική επιχείρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία», το 63% απαντά «πολύ επιτυχώς» και «μάλλον επιτυχώς»
  • «Απαράδεκτη σε κάθε περίπτωση» θεωρεί την επιστροφή των περιοχών της Ζαπορίζια και της Χερσώνας στην Ουκρανία το 67%, την επιστροφή των περιοχών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ στην Ουκρανία το 71%, την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ το 76%.

***

Ένας μύθος έφυγε. Ο Μίμης Παπαϊωάννου άφησε χθες την τελευταία του πνοή στα 80 του χρόνια. Εδώ και χρόνια ταλαιπωρούταν από σοβαρά προβλήματα υγείας μιας και ο μύθος της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου πάλευε με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Έκανε μια καριέρα τεράστια εντός και εκτός ποδοσφαίρου. Θα μπορούσε να αγωνιστεί στη Ρεάλ Μαδρίτης που δεδομένα τον επιθυμούσε, όμως εκείνος ήθελε να κάνει καριέρα στο πλάι του Στέλιου Καζαντζίδη. Τραγούδησε τον ύμνο της ΑΕΚ, έγραψε πολλά χιλιόμετρα στους αγωνιστικούς χώρους και θα μνημονεύεται ως ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

Καταγόμενος από τη Νέα Νικομήδεια Ημαθίας, γεννημένος στις 23 Αυγούστου 1942, εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η IFFHS μάλιστα τον αναγνώρισε ως τον κορυφαίο Έλληνα ποδοσφαιριστή του 20ού αιώνα. Το 2003 ψηφίστηκε ως ο τρίτος καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής από την ΕΠΟ, ενώ το 2021 και πάλι η IFFHS τον επέλεξε στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου.
***

Υποχωρούν οι βεβαιότητες… Σε καθαρά πολιτικό πεδίο, φαίνεται να βιώνουμε ένα άλμα, από τις βεβαιότητες για νίκη Μητσοτάκη στην αμφίρροπη αναμέτρηση. Φαίνεται επίσης να απομακρύνεται δραστικά η πιθανότητα αυτοδυναμίας, έστω και ως μακρινή προοπτική της δεύτερης κάλπης. Αντιθέτως, δεν φαίνεται διόλου να αλλάζει κάτι στον τρόπο που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική ως λειτουργία. Οταν τα εργαλεία της(δημοσκοπήσεις)  δεν τον ευνοούν, είναι ύποπτα, κατακριτέα και εξαγορασμένα, όταν τον ευνοούν είναι άριστα, αξιόπιστα και αξιομνημόνευτα. Τι είχες Γιάννη μ’, τι είχα πάντα. (Δημήτρης Ευθυμάκης, Protagon.gr)

Θήτα Ευγενικός

Δευτέρα – Παρασκευή

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή