Κι όμως… μπορούν να χαλαρώσουν τα δεσμά της οικονομίας “εδώ και τώρα” – «Η νέα ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να συζητήσει με τους δανειστές έμμεση μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% του ΑΕΠ σε 2,8%-2,9% το 2020» υποστηρίζει η Citi

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να συζητήσει με τους Ευρωπαίους πιστωτές πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο – ο οποίος ουσιαστικά θα ισοδυναμεί με έμμεση μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% του ΑΕΠ σε 2,8%-2,9% το 2020 – προκειμένου να υπάρξει κάποια ελευθερία για την εφαρμογή των δεσμεύσεων για  μείωση της φορολογίας», αναφέρει η Citi σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους μεγάλους πελάτες της.

Σύμφωνα με τη Citi, τα οικονομικά στοιχεία της χώρας παρουσιάζουν «καλύτερη κατάσταση» και από το γεγονός της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης της οικονομίας.

  • Αυτή η εξέλιξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να πειστούν οι Ευρωπαίοι δανειστές να συμπεριλάβουν τα κέρδη των SMP και ΑΝFA στα έσοδα του προϋπολογισμού. Αυτό είναι το κλειδί για να υπάρξει άμεσα ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος και να γίνουν δεκτές από το Eurogroup οι μειώσεις της φορολογίας που έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα SMP και τα ANFA είναι τα κέρδη που θα αποκομίσει το Ευρωσύστημα από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει (SMP η EKT και ANFA οι εθνικές κεντρικές τράπεζες). Τα κέρδη από τα ομόλογα αυτής της κατηγορίας που θα μπορούσαν να επιστραφούν μπορούν να πλησιάσουν το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ το 2020, αλλάζοντας τα δεδομένα του δημοσιονομικού χώρου.

Κλειδί η επόμενη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΚΤ

Η Citi τονίζει, με βάση τα παραπάνω, ότι η μείωση του κόστους χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι πιθανόν να έχει σημαντικά θετικό αντίκτυπο στην επόμενη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ESM που θα δημοσιευθεί τέλη Νοεμβρίου 2019 (DSA), δεδομένου ότι το χρέος συνεχίζει να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Μια θετική ανάλυση, τονίζει η Citi, θα βοηθήσει την ένταξη των Ελληνικών χρεογράφων στο αναμενόμενο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  και θα ενισχύσει τις προσδοκίες της Αθήνας για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

  • Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, αυτό μπορεί να επιτρέψει κάποια, έμμεση μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Από τα “φθηνότερα”  στην Ευρωζώνη τα επιτόκια του Ελληνικού χρέους

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ το ελληνικό δημόσιο χρέος, αν και παραμένει εξαιρετικά υψηλά ως ποσοστό του ΑΕΠ, εμφανίζεται επίσης να έχει ένα εξαιρετικά χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης 1,4%, σε σημείο που να το καθιστά ένα από τα “φθηνότερα”, από την άποψη αυτή, στην Ευρωζώνη.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι «το 93%-94% του δημόσιου χρέους, επειδή αφορά δάνεια που προέρχονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η εξυπηρέτησή του έχει “κλειδώσει” στο επίπεδο αυτό με τη μεσολάβηση του ESM για 17 χρόνια, καμία άλλη οικονομία της Ευρωζώνης δεν έχει τόσο διασφαλισμένο το χρέος της σε τόσο χαμηλά επίπεδα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, πέραν βέβαια των χωρών που, προς το παρόν τουλάχιστον, έχουν φτάσει να εκδίδουν, όπως η Γερμανία, 30ετή ομόλογα με μηδενικό επιτόκιο».

  • «Η “σύνθεση” αυτή του χρέους, τονίζουν, πέραν της σταθερά χαμηλής επιτοκιακής εξυπηρέτησης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της διαμεσολάβησης του ESM, υφίσταται και τη “βελτιωτική” επίδραση της συγκυρίας, από τη διολίσθηση των επιτοκίων».

Αυτό αυξάνει στην ουσία τα περιθώρια “υπερκάλυψης” του 3,5% των πλεονασμάτων στα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα και αφήνει περιθώρια (έστω και έμμεσης ) μείωσης των στόχων που θα δώσει ανάσα στην οικονομία.

Περισσότερα νέα , ρεπορτάζ και αναλύσεις : [home]

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή