Κι όμως, το μέλημα του Τσίπρα δεν είναι οι εκλογές, αν και η χώρα … “γαργαλιέται” στα εκλογικά σενάρια

 

Αν και ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι πολλοί συνεργάτες του τον … «γαργαλούν» να πάει σε εθνικές εκλογές ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές τον Μάιο, «αυτό δεν θα γίνει», τα σενάρια για πρόωρες εκλογές δίνουν και παίρνουν βάζοντας τώρα στην σκακιέρα τον Ιούνιο.

Και αυτό – λένε οι σεναριογράφοι –  γιατί αν  η κάλπη των Ευρωεκλογών είναι συντριπτική για το ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σέρνει τη χώρα ως τον Οκτώβριο με τη – διαπιστωμένη πλέον και εκλογικά – δημόσια κατακραυγή εις βάρος της.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας έχει διαφορετική άποψη για τις εξελίξεις. Έχοντας εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής – με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε ότι την εξασφάλισε – είναι αποφασισμένος «να το πάει ως το τέλος» και να παραμείνει στην εξουσία, εξαντλώντας όλα τα συνταγματικά περιθώρια. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. Και αυτό, γιατί κύριο μέλημά του δεν είναι η επόμενη αλλά η… μεθεπόμενη ημέρα.

Το είχαμε γράψει και στις 18 Ιανουαρίου: «Οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα ξεπερνούν την παραμονή του στην εξουσία και τα καλά της νομής της. Εκείνο που κυρίως επιδιώκει είναι να έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο, έως την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, προκειμένου να «κουρσέψει» την Κεντροαριστερά, διαλύοντας το Ποτάμι και εξουθενώνοντας το ΚΙΝ.ΑΛ.». Οι κινήσεις του έκτοτε επιβεβαιώνουν, για την ώρα, τις εκτιμήσεις μας.

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι το λαδάκι της κυβέρνησής του σώθηκε. Το πιθανότερο είναι ότι θα ηττηθεί από τον κ. Μητσοτάκη σε όλες τις κάλπες του 2019. Έτσι, κύριο μέλημα του είναι η διαμόρφωση των συνθηκών ώστε, μετά τις εθνικές εκλογές, να εμφανιστεί ηγέτης μιας ευρείας αριστερής – Κεντροαριστερής παράταξης που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις.

Μας το είπε μάλιστα ξεκάθαρα χθες: «Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι μια πλατύτατη (sic) συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων από την αριστερά της Αριστεράς (ωχ! και οι μπαχαλάκηδες μέσα…) έως την αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων». Kαι αυτό θέλει το χρόνο του. Και την … ανευθυνότητα της (δικής του) αντιπολίτευσης.

Pερισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]