Κι όμως, υπάρχει κι άλλο μαχητικό αεροσκάφος, εκτός από το F-22, που απαγορεύεται διά νόμου η εξαγωγή του

Όπως είναι γνωστό, το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει διά νόμου απαγορεύσει την εξαγωγή του stealth μαχητικού αεροσκάφους F-22. Η λογική πίσω από αυτή την απαγόρευση είναι ότι το εν λόγω μαχητικό είναι ακόμα και σήμερα, 16 χρόνια μετά την οργανική ένταξή του στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας, είναι τόσο εξελιγμένο τεχνολογικά που ουσιαστικά αποτελεί στρατιωτικό απόρρητο για τις ΗΠΑ, καθώς οι τεχνολογίες που χρησιμοποιεί, αν έπεφταν στα λάθος χέρια θα μπορούσαν να απειλήσουν την ασφάλεια της χώρας.

To Chengdu J-20

Ωστόσο, το F-22 δεν είναι το μοναδικό μαχητικό αεροσκάφος που η εξαγωγή του από τη χώρα κατασκευής τους απαγορεύεται διά νόμου. Και η Κίνα έχει απαγορεύσει την εξαγωγή του δικού της stealth μαχητικού 5ης γενιάς, του Chengdu J-20, το οποίο έχει κι αυτό ενταχθεί οργανικά στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας. Μάλιστα κάποιοι δυτικοί αναλυτές θεωρούν ειρωνική την απαγόρευση, καθώς οι «κακές γλώσσες» λένε ότι το μαχητικό στηρίχθηκε σε σχέδια από τις ΗΠΑ του F-22 και του F-35.

H αποκάλυψη

Την αποκάλυψη της απαγόρευσης έκανε Κινέζος αξιωματούχος το 2014, ο οποίος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η εξαγωγή προηγμένης κινεζικής στρατιωτικής τεχνολογίας απαγορεύεται. Αυτό γίνεται προκειμένου η τεχνολογία 5ης γενιάς του J-20 να μην πέσει σε εχθρικά χέρια», λογική που χρησιμοποίησε και το Κογκρεσο των ΗΠΑ για να απαγορεύσει την εξαγωγή του F-22. Μάλιστα, ο αξιωματούχος συνέδεσε τα δύο αεροσκάφη, λέγοντας ότι αν μια μέρα οι ΗΠΑ άρουν την απαγόρευση πώλησης του F-22, τότε ίσως και η Κίνα να επανεξετάσει την απαγόρευση εξαγωγής του J-20.

Η στάση της Ρωσίας

Μπροστά σε ΗΠΑ και Κίνα, η Ρωσία μοιάζει να έχει μια ιδιαίτερα χαλαρή στάση, όσον αφορά στην εξαγωγή οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας. Η Μόσχα δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίσει τις ικανότητες του μαχητικού της 5ης γενιάς, του Su-57, δεδομένου ότι επιδιώκει διακαώς να το εξάγει και σε άλλες χώρες, τόσο για λόγους πρεστίζ, όσο και για πολύ πρακτικούς λόγους, καθώς οι εξαγωγές του αεροσκάφους θα χρηματοδοτήσουν την περαιτέρω εξέλιξή του, ιδίως στον τομέα των κινητήρων. Μάλιστα, στους πιθανούς αγοραστές του Su-57, αν δεν υπάρξει δραματική αλλαγή των συνθηκών, συγκαταλέγεται και η Τουρκία, η οποία ως γνωστόν αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή