Το Μαξίμου βάζει φρένο στα σενάρια ανασχηματισμού, η ανασφάλεια κυριεύει υπουργούς και η ανησυχία την αντιπολίτευση

Στην αντιπολίτευση δεν έχουν πειστεί ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο 2020. Οι παλινωδίες σχετικά με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα επέτειναν την αγωνία τους. Ενας γερός ανασχηματισμός θα τους καθησύχαζε ότι δεν υπάρχουν κάλπες στον ορίζοντα. Αλλά τώρα, με την προαναγγελία “διορθωτικών κινήσεων” και τη διευκρίνιση που ακολούθησε ότι δεν πρόκειται να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες, η ανησυχία στα επιτελεία του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά έχει φουντώσει.

Είναι η συζήτηση των ημερών στο εσωτερικό τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ: Πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός για να φανεί πού το πάει ο Μητσοτάκης. Και στα δύο αυτά κόμματα αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία σε τυχόν κινήσεις διείσδυσης στο κέντρο, στον πολιτικό χώρο που τους ενδιαφέρει εκλογικά, αλλά επίσης εστιάζουν στο βάθος των κυοφορούμενων αλλαγών που θα δείξει, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, τον στρατηγικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού.

Τώρα που άρχισε να διαφαίνεται η πιθανότητα να αλλάξουν πρόσωπα στην κυβέρνηση πριν από την ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου ή ακόμη και μετά, στην Κουμουνδούρου και στην Χαριλάου Τρικούπη υποψιάζονται ότι οι δισταγμοί μπορεί να συνδέονται με ανομολόγητο εκλογικό σχεδιασμό. Θεωρούν δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός, πριν πάρει τις οριστικές του αποφάσεις, μπορεί να περιμένει να δει το μέγεθος του ευρω-πακέτου που θα δοθεί στη χώρα μας και το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων γιατί από εκεί θα κριθεί το βάθος της ύφεσης και επομένως η κοινωνική δυναμική που θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα.

Κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν αυτές τις εκτιμήσεις με την παρατήρηση ότι είναι αποκυήματα πολιτικής φαντασίας που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Παραπέμπουν μάλιστα στις πολύ πρόσφατες διαψεύσεις εκλογικών σεναρίων από τον πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα ήταν επικοινωνιακά και πολιτικά αφελής αν τόσο ηχηρά απέκλειε δημόσια ένα υπαρκτό ενδεχόμενο.

Παραδέχονται, πάντως, ότι τα “μπρος-πίσω” σε σχέση με τον ανασχηματισμό έχουν μπερδέψει την εικόνα, καθώς γνωρίζουν ότι εξαιτίας τους υπάρχει αναστάτωση τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Και βεβαίως βλέπουν ότι σε κάποια υπουργεία υπουργοί ή υφυπουργοί “κατέβασαν ταχύτητα”, αισθανόμενοι ότι βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός…

Πολιτικοί παρατηρητές αναρωτιώντουσαν πώς θα μπορέσει ο πρωθυπουργός να κρατήσει ρυθμό στην κυβέρνηση του όταν πολλά στελέχη της είναι υπ’ ατμόν.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή