Κικίλιας: Ριζικές αλλαγές στην Υγεία, με πρωτοβάθμιες δομές Yγείας με ΣΔΙΤ, μάνατζερ, 24ωρη λειτουργία των κέντρων Υγείας

Την 24ωρη λειτουργία Κέντρων Υγείας,  και άλλων πρωτοβάθμιων δομών Υγείας και τη χρήση ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου με Ιδιωτικό Τομέα) στην Πρωτοβάθμια Υγεία προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας,  επιβεβαιώνοντας ότι επίκενται ριζικές αλλαγές στο χώρο της υγείας.

Σε συνέντευξή του (Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής ), ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο επίκειται νομοσχέδιο για την πλήρη αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ, με ηλεκτρονικό σύστημα ραντεβού για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς που λαμβάνουν Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στις αναμονές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αλλά και μετακινήσεις κλινικών για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στα νοσοκομεία.

“Το 2020 θα είναι «η χρονιά των νοσοκομείων». Γιατί όλες οι βαθμίδες του συστήματος Υγείας είναι σημαντικές αλλά οι νοσοκομειακές μονάδες είναι η σπονδυλική του στήλη” σημειώνει ο κ. Κικίλιας  μνημονεύοντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω του ΕΟΠΥΥ για την ψηφιοποίηση των δικαιολογητικών ώστε να γίνουν γρήγορα οι προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. “Για πρώτη φορά, διορίσαμε διοικητές με ρήτρα αποδοτικότητας και το νομοθετήσαμε. Δηλαδή ένα συμφωνητικό με ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες καλής λειτουργίας του νοσοκομείου με αξιολόγηση κάθε 3 μήνες. Ολοι νομίζω συμφωνούμε ότι χρειάζεται αποτελεσματικό και σύγχρονο μάνατζμεντ“, λέει χαρακτηριστικά.

Αναφέρεται ακόμα στην προκήρυξη διαγωνισμού για την υποβολή προτάσεων από τελειόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές των πολυτεχνικών και πανεπιστημιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας σχετικά με παρεμβάσεις σε πτέρυγες και κλινικές ή τμήματα των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με ζητούμενα τόσο  την αποτελεσματικότερη λειτουργία και αναβάθμιση όσο και  την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου.

Επιβεβαιώνει, δε, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει τη δυνατότητα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα -και φυσικά δωρεάν για τον πολίτη– να ανανεωθούν ιατρικά μηχανήματα και υπηρεσίες με leasing. “Τα νοσοκομεία μας θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα”, λέει ο υπουργός.

Επίσης, προαναγγέλει ότι Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ και όλες οι πρωτοβάθμιες δομές θα συνδεθούν σε ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας που θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία και θα διευκολύνει τους πολίτες. Αυτές τις δομές θα τις διοικεί manager και θα λειτουργούν 24/7 με τη λογική του group practice. Θα συμβάλλονται γιατροί του Δημοσίου, αλλά και ιδιώτες και με αυτόν τον τρόπο θα έχει κανείς τη δυνατότητα να βρίσκει εκεί τον γιατρό της εμπιστοσύνης του. Οι ΣΔΙΤ είναι ένα εργαλείο που βεβαίως θα χρησιμοποιηθεί και στην πρωτοβάθμια, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μονάδας.

Δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες 39 και άνω

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που προκειται να έρθει προς συζήτηση και ψήφιση σε λίγες ημέρες, ο κ. Κικίλιας σημειώνει  ότι θα θεσμοθετεί τον οριζόντιο προληπτικό έλεγχο σε βασικές νόσους, όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νεοπλάσματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που ρυθμίζουν βασικούς συμπεριφορικούς και κοινωνικούς κινδύνους από τον τρόπο ζωής μας. Δηλαδή την καθιστική ζωή, το κάπνισμα, τη διατροφή, το αλκοόλ, την άθληση. Σιγά σιγά, θα μεταφέρονται πόροι από την περίθαλψη στην πρόληψη, έτσι ώστε να προλαμβάνονται όλοι αυτοί οι σημαντικοί κίνδυνοι. Ξεκινάμε με οριζόντιες δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 39 ετών και πάνω.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή