Μπορεί μια Γεννηματά να διαγράψει έναν Παπανδρέου; Η Φώφη σε αδιέξοδο και το κόμμα της σε …κώμα

Μπορεί μια Γεννηματά να διαγράψει έναν Παπανδρέου; Οπως αποδείχθηκε, όχι. Παρά το πολύ αυστηρό ύφος με το οποίο ανακοίνωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ότι στο εξής όποιος κινηθεί εκτός γραμμής θα διαγραφεί, η ουσία είναι ότι δεν μπόρεσε να επιβάλει οποιαδήποτε κύρωση ούτε στον Γ. Παπανδρέου ούτε στον Χ. Καστανίδη, που απείχαν από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις διαδηλώσεις.

Αστραψαν και βρόντηξαν αρκετοί βουλευτές στη δραματική συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, όπως το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν έχει την αυτοπεποίθηση ούτε τη δυνατότητα να ασκήσει πλήρως το αρχηγικό της δικαίωμα. Και πώς θα μπορούσε να την έχει, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει αλλά το ΚΙΝΑΛ δεν ανεβαίνει;

Το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται σε αδιέξοδο. Εκανε μια κεντρική επιλογή, την υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, τη διαφήμισε ως αποτέλεσμα της αποδοχής των δικών της παρεμβάσεων από την κυβέρνηση, δεν κατάφερε να επιβάλει τη “γραμμή” σε ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα και, τελικά, έκανε απλώς μια επίπληξη στους “αντάρτες”, οι οποίοι ούτε καν έδειξαν να την λαμβάνουν υπόψιν.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δεν πτοήθηκε καθόλου από το βαρύ κλίμα σε βάρος του. Εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι έχει και υποστηρίζει τις απόψεις του διαχρονικά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για εκείνον έξω από τις προοδευτικές δυνάμεις.

Χαρακτηριστικά είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτική δύναμη, είναι ένας αναχρονιστικός, παλαιοκομματικός παλαιοκομμουνιστικός οργανισμός». Παράλληλα, επανέλαβε την κριτική του στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι δεν έκανε ουσιαστικό διάλογο με τα κόμματα για την σύνταξη του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις.

  • Κατά τα άλλα, ο πρώην πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην κυρία Γεννηματά, επικαλέστηκε την ανάγκη διατήρησης της ενότητας του ΚΙΝΑΛ και ζήτησε τις «αναγκαίες αλλαγές στην λειτουργία του κόμματος».

Υπάρχουν, πάντως, βουλευτές που δεν ικανοποιήθηκαν με την επιλογή Γεννηματά να στείλει τελεσίγραφο με την δήλωσή της προς τους κ.κ Παπανδρέου και Καστανίδη, χωρίς να κάνει κάτι πιο δραστικό. Η Νάντια Γιαννακοπούλου, για παράδειγμα, εισηγήθηκε τη διαγραφή των κ.κ Παπανδρέου και Καστανίδη «εδώ και τώρα».

  • «Μπορούμε να συνυπάρχουμε και να συμπορευόμαστε με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου στο ίδιο κόμμα, μετά τα χθεσινοβραδυνά στη Βουλή;. Φρονώ πως όχι!!», επεσήμανε η κυρία Γιαννακοπούλου κάνοντας σφοδρή επίθεση τόσο στον Γιώργο Παπανδρέου όσο και στην Φώφη Γεννηματά για την «επιστροφή» του πρώην πρωθυπουργού στο ΚΙΝΑΛ το 2015.

Η Φώφη Γεννηματά έκανε μια δήλωση που δείχνει το θυμό, την απογοήτευση αλλά και το αδιέξοδό της. Υψηλοί τόνοι, ένταση, αλλά κανένα “δια ταύτα”:

«Η συγκυρία είναι κρίσιμη για τη χώρα και την παράταξη.

Οι πολίτες ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και τον φόβο. Για τη ζωή, για την υγεία, για τη δουλειά τους, για το μέλλον τους.

Τα λάθη, οι παραλείψεις και οι συντηρητικές πολιτικές της Κυβέρνησης της ΝΔ επιτείνουν την ανασφάλεια.

Η αξιωματική αντιπολίτευση βουλιάζει στην αναξιοπιστία, δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά το θεσμικό της ρόλο.

Ο δημόσιος βίος δηλητηριάζεται με τις αποκαλύψεις.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο προοδευτικό ανάχωμα απέναντι στη δεξιά Κυβέρνηση. Μια όαση πολιτική.

Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να μεγαλώσουμε, να δυναμώσουμε τη δημοκρατική παράταξη ξανά και να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο.

Με μαχητική αντιπολίτευση αποτελεσματική, τεκμηριωμένη, δημιουργική.

Με την αυτόνομη πορεία που είναι απόφαση Συνεδρίου μας. Στρατηγική που έχει προοδευτικό πολιτικό περιεχόμενο και ουσία. Ξέρω ότι αυτή η αυτόνομη πορεία ενοχλεί.

Τα όσα συνέβησαν χθες, διαδραματίστηκαν στο συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον και θόλωσαν το στίγμα μας, χτύπησαν την στρατηγική της αυτόνομης πορείας και έριξαν νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Νερό που είχα νωρίτερα κόψει με τις τοποθετήσεις μου και στους δύο.

Λάθος πολιτική εκτίμηση, τουλάχιστον.

Αυτή η στάση αντικειμενικά εξυπηρετεί τους αντιπάλους.

Ευθύνη και υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε τη συντεταγμένη λειτουργία μας και την ενιαία στάση όλων στις κοινές μας αποφάσεις. Χρέος δικό μου, επιπλέον εκ του ρόλου μου, είναι η τήρηση των αποφάσεων από όλους μας.

Όποιος από σήμερα και πέρα δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων, να γνωρίζει ότι θέτει τον εαυτό του εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας.

Τα όργανα λειτουργούν δημοκρατικά μόνο μέσα από το σεβασμό των αποφάσεων της πλειοψηφίας».

Καμία δημοσίευση για προβολή