250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες κινδυνεύουν με επιβάρυνση αναδρομικών εισφορών δύο ετών

Οι εξαγγελίες Τσίπρα για μειωμένες εισφορές που θα τεθούν σε ισχύ από το 2019 απ’ ότι φαίνεται δεν θα είναι και τόσο…μειωμένες τελικά. Και αυτό γιατί δεν έχει αποσαφηνιστεί το τι μέλλει γενέσθαι με τις εισφορές των 2017 και 2018 από τις οποίες απειλούνται περίπου 250000 ελεύθεροι επαγγελματίες.

Εν ολίγοις, πέρα από τις νέες εισφορές, όλα τείνουν στο ότι θα πρέπει να αποδοθούν και οι παλιές, με το ερώτημα που πλανάται να έγκειται στο πως θα υπολογιστούν αυτές και πότε θα καταβληθούν.

Που θα συμπεριληφθούν

Εφόσον κριθούν από το υπουργείο Εργασίας ως καταβλητέες, θα πρέπει – με βάση όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου – να συμπεριληφθούν στη βάση υπολογισμού των εισφορών του 2019, καθότι αποτελούν ”εισόδημα”, όπως ισχύει και για τις καταβληθείσες εισφορές κύριας ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Έτσι θα αυξηθεί η βάση υπολογισμού των εισφορών κύριας ασφάλισης – υγείας το 2019, ροκανίζοντας ακόμα περισσότερο τα οφέλη από τη μείωση της εισφοράς κύριας ασφάλισης…

Η υποσχεθείσα “μείωση”

Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα μπορούσε να ακυρωθεί  πλήρως στην πράξη η όποια ελάφρυνση θα προέκυπτε από τον τρόπο υπολογισμού των εν λόγω εισφορών από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Και αυτό γιατί, μαζί με τις μειωμένες τρέχουσες εισφορές του 2019, θα πρέπει πιθανόν  να καταβληθούν, έστω και σταδιακά, οι παλαιότερες εισφορές, δηλαδή του 2017, αλλά και του 2018.

Η γκρίζα ζώνη

Επίσης, την γκρίζα ζώνη την οποία έχουν αφήσει πίσω οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες ενισχύει το γεγονός ότι δεν έχει διευκρινισθεί – όπως φάνηκε και στα παραδείγματα τα οποία χθες έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας – αν θα ισχύσουν οι εκπτώσεις έως 50% στις εισφορές, όπως αυτές προβλέπονται από το νόμο Κατρούγκαλου για όσους επιστήμονες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 7.032 έως 58.000 ευρώ.

Εισφορές επικουρικού-εφάπαξ

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, οι εισφορές υπέρ του επικουρικού, ύψους 7% και εφάπαξ, ύψους 4% (αθροιστικά, δηλαδή, 11% ) ισχύουν τυπικά από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Περισσότερα σε λέξεις

Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας, αλλά και το αρμόδιο ασφαλιστικό ταμείο (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών) δεν έχουν έως τώρα, δηλαδή εδώ και 21 μήνες (σ.σ. από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Σεπτέμβριο του 2018) αποστείλει τα σχετικά ειδοποιητήρια στους υπόχρεους.Συνεπώς, ουδείς ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει καταβάλει τις σχετικές εισφορές. Αυτές, όμως, δεν έχουν βεβαιωθεί ως ληξιπρόθεσμες οφειλές για τους εν λόγω αυταπασχολούμενους, δεδομένου ότι δεν έχουν καταλογισθεί από το ΕΤΕΑΕΠ.

Αντίθετα, καμία αναφορά δεν έγινε (ούτε καν από το υπουργείο Εργασίας!) για το τι θα συμβεί με τις εισφορές που έπρεπε να καταβληθούν το 2017 και το 2018.   Υποτίθεται πως οι εισφορές 11% για επικουρικό – εφάπαξ το 2017 έπρεπε να υπολογισθούν με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016.

Οι δε εισφορές του 2018 έπρεπε να καταβληθούν επί του 85% του αθροίσματος του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2017, συν τις κατάβλητέες εισφορές του 2017 βάσει του καθαρού εισοδήματος του 2016.

Μόνη ελάφρυνση για τις σχετικές εισφορές τόσο για το 2017, όσο και για το 2018 είναι έκπτωση έως 50%.

Tο ερώτημα που τίθεται

Τίθεται λοιπόν εύλογα ύστερα από όλα τα παραπάνω το εξής ερώτημα: Οι εισφορές του 2017 – 2018 θα υπολογισθούν  με τη φόρμουλα που θα ισχύσει το 2019 ή με εκείνη που ίσχυσε και για τις άλλες εισφορές στα εν λόγω έτη;

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το Capital (ρεπορτάζ Δημήτρη Κατσαγάνη)

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή