Κίνδυνος καθολικού lockdown και στην Αττική: Εντείνεται η πίεση στις ΜΕΘ, αναστέλλονται οι άδειες στο ΕΣΥ – 60.000 κρούσματα δείχνουν τα λύματα στο λεκανοπέδιο

Αττική lockdown

Τα επόμενα 24ωρα κρίνεται το εάν θα υπάρξει καθολικό lockdown και στην Αττική, καθώς η εικόνα για την διασπορά του κορονοϊού απειλεί να γίνει οριακή και στο λεκανοπέδιο.

Μετά την νέα, πανελλαδική εκτίναξη των κρουσμάτων σήμερα ξανά πάνω από το όριο των 2.000, οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις αποφάσεις για την Αττική είναι δύο: Η αντοχή των ΜΕΘ και ο δείκτης μετάδοσης (RT) του ιού.

Εντείνεται η πίεση στις ΜΕΘ

Να σημειωθεί ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Δυτική Μακεδονία είναι στο 100% ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων στο 90%.

Εάν η Αττική αρχίσει να δέχεται και ασθενείς από άλλους νομούς τότε το σύστημα θα υποστεί σοβαρό κραδασμό με τα οριζόντια μέτρα καραντίνας να είναι η μοναδική λύση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το απόγευμα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει ως εξής:

  • Στην Αττική από τις 140 ΜΕΘ για covid οι 99 είναι καλυμμένες (ποσοστό 71%)
  • Στην Θεσσαλονίκη από τις 83 ΜΕΘ για covid είναι καλυμμένες οι 63 καλυμμένες (76%)
  • Στην Επικράτεια από τις 331 ΜΕΘ για covid19, 209 είναι καλυμμένες (63% πληρότητα)

Όμως η πληρότητα στις ΜΕΘ στη Δυτική Μακεδονία είναι στο 100%, και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων στο 90%.

Αυτό σημαίνει ότι εάν η Αττική αρχίσει να δέχεται και ασθενείς από άλλους νομούς τότε το σύστημα Υγείας θα υποστεί σοβαρό κραδασμό με τα ακόμη πιο αυστηρά, οριζόντια μέτρα να δείχνουν μονόδρομος.

Κικίλιας: Αναστέλλονται οι άδειες στο ΕΣΥ

Ενδεικτικό των πιέσεων που ήδη ασκούνται στο ΕΣΥ είναι ότι σήμερα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι άδειες του προσωπικού των δομών υγείας μέχρι νεωτέρας.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη μετάδοσης του ιού στην Αττική υπολογίζεται από τους επιδημιολόγους της επιστημονικής επιτροπής γύρω στο 1,2.  Σε περίπτωση που καταγραφεί απότομη άνοδος μέσα στις επόμενες μέρες οι ειδικοί έχουν συστήσει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό παρακολουθείται στενά και ο δείκτης θετικότητας, ο οποίος αποτελεί και μέτρο της διασποράς στον πληθυσμό.

Ο εν λόγω δείκτης σχετίζεται άμεσα και με τα τεστ που διεξάγονται άρα έχει και μία σχετικότητα – όμως, αυτή την στιγμή  βρίσκεται στο 5.7%. Το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον εν λόγω δείκτη είναι το 4%, όπως έχει πει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα λύματα δείχνουν έως και 60.000 ενεργά κρούσματα

Ο συναγερμός ανέβηκε κατακόρυφα μετά και την γνωστοποίηση των στοιχείων που δείχνουν εκτίναξη του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος παρακολουθεί με την επιστημονική του ομάδα τα μεγέθη αυτά από την αρχή της πανδημίας,, «την Κυριακή είδαμε πάλι μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50 με 60 χιλιάδων».

Γώγος: Lockdown και στην Αττική εάν γεμίσουν οι ΜΕΘ

Εύγλωττο ήταν και το μήνυμα του καθηγητή Χαράλαμπου Γώγου,  μέλους της επιτροπής, ο οποίος είπε πως στην Θεσσαλονίκη έγινε ξαφνικό lockdown γιατί γέμισαν οι κλινικές COVID.  «Εάν  κάποια στιγμή δούμε ότι γεμίζουν οι ΜΕΘ και οι κλινικές, θα υποχρεωθούμε να κάνουμε lockdown και στην Αττική», είπε.

«Υπάρχει σημαντική επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ», πρόσθεσε.

Σε πολιτικό επίπεδο σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, παρ’ ότι το προηγούμενο διάστημα απέκλειε το γενικό lockdown, άφησε για πρώτη φορά όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το καθολικό lockdown αντιμετωπίζεται ως έσχατη και μη επιθυμητή λύση λόγω των ήδη σκληρών συνεπειών στην οικονομία, αλλά ως πρώτη προτεραιότητα τίθεται η δημόσια υγεία και οι ανθρώπινες ζωές.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή