Κίνδυνος θερμού επεισοδίου; Στα άκρα η τουρκική προκλητικότητα, στο κόκκινο η πόλωση στο εσωτερικό

    Ως μία “κίνηση που μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω τις διαμάχες για την αναζήτηση πηγών ενέργειας στη Μεσόγειο”, είδαν οι New York Times και το Reuters την υπογραφή συμφωνίας από την Τουρκία και τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Με την κίνηση αυτή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε από τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Ες Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη στήριξη στις αυθαίρετες τουρκικές διεκδικήσεις για την οριοθέτηση τουρκικής ΑΟΖ που θα περιλαμβάνει ελληνικές περιοχές από τη Ρόδο μέχρι την Κρήτη.

    Ο τουρκικός αναθεωρητισμός ξεδιπλώνεται το τελευταίο διάστημα σε τρία επίπεδα: Με παράνομες γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου,  με την επιστολή προς τα ΗΕ στην οποία διατυπώνονται ισχυρισμοί για τουρκικά ζωτικά συμφέροντα πέρα από τον 28ο μεσημβρινό και με το εθνικό δόγμα “γαλάζια πατρίδα”, σύμφωνα με το οποίο ο διαμοιρασμός της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να γίνει μόνο μεταξύ των χωρών που έχουν ηπειρωτικές ακτές. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, τα ελληνικά νησιά (στα οποία συμπεριλαμβάνουν και την Κύπρο, Κρήτη, Γαύδο, Κάρπαθο, Ρόδο, Καστελόριζο) θα πρέπει να περιοριστούν στα χωρικά τους ύδατα.

    To ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρά άμεσα και αυστηρά σε κάθε νέα τουρκική προκλητική ενέργεια, ενώ προετοιμάζεται απάντηση προς τα Ηνωμένα Εθνη για την κατάρριψη των τουρκικών ισχυρισμών. Ωστόσο, η ανησυχία είναι δεδομένη καθώς δεν είναι ορατό το σημείο στο οποίο θα σταματήσει η επιθετικότητα της Αγκυρας που έχει μεγάλο θυμό με τις Βρυξέλλες για την καθυστέρηση στην ικανοποίηση των τουρκικών οικονομικών απαιτήσεων για το προσφυγικό και για τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί λόγω της παράνομης δραστηριότητάς της στην κυπριακή ΑΟΖ.

    Ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν μπορεί να γίνουν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να παρέμβουν σε περίπτωση θερμού επεισοδίου (Ν. Μπερνς) και ότι το ΝΑΤΟ είναι “εγκεφαλικά νεκρό” (Εμμ. Μακρόν). Επομένως, χρειάζεται -τουλάχιστον- αρραγές εθνικό μέτωπο, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Αντίθετα, είτε πρόκειται για τη Novartis είτε για τις διοικήσεις στα νοσοκομεία, αναδεικνύεται διαρκώς ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που προοιωνίζεται δύσκολη συνεννόηση, ακόμη και αν απαιτηθεί με επιτακτικό τρόπο συναίνεση για λόγους εθνικού συμφέροντος.

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή