Κινούμενη νάρκη το Ιρανικό τάνκερ απειλεί τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις – Οι προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον

 

Ενώ το Ιρανικό τάνκερ κινείται στα διεθνή ύδατα, βόρεια των αρχών της Αλγερίας και δεν φαίνεται να στρέφεται για την ώρα προς το λιμάνι της Καλαμάτας, όπως υπήρχαν αρχικά πληροφορίες, ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το θέμα του Ιράν, Μπράιαν Χουκ προειδοποίησε τις χώρες της Ευρώπης – συνεπώς και την Ελλάδα –  να μην το δεχθούν στα λιμάνια τους και να μην του παράσχουν οποιαδήποτε υποστήριξη.

Την ίδια στιγμή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε:

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεταβιβάσει την «ισχυρή θέση» τους στην ελληνική κυβέρνηση για ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο που ξεκίνησε για την Ελλάδα τη Δευτέρα μετά την απελευθέρωσή του από το Γιβραλτάρ και για το οποίο η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διεμήνυσε αργά χθες το βράδυ ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν κάθε δράση που θεωρούν ότι απαιτείται για να εμποδίσουν ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία κατά παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων.

  • «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όποιος το αγγίξει, όποιος το υποστηρίξει, όποιος του επιτρέψει να ελλιμενιστεί κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ», υπενθύμισε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Αν αυτό το πλοίο κατευθυνθεί ξανά στη Συρία θα αναλάβουμε κάθε δράση που μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό όπως προβλέπουν οι κυρώσεις», συμπλήρωσε ο Πομπέο. 

Από την πλευρά του ο Μπράϊαν Χουκ έβαλλε κατά της Ευρώπης λέγοντας ότι “έχει προϊστορία κακών συμφωνιών με το Ιράν το οποίο παίζει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι για να προωθήσει την εξτρεμιστική ατζέντα του”.

Η υπόθεση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε μείζονα κρίση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις 45 μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Απειλή για τις σχέσεις Ελλάδας -ΗΠΑ

Οι δηλώσεις Πομπέο και Χουκ γίνονται σε μία περίοδο που η Αθήνα:

  • λαμβάνει σοβαρά υπόψη την αμερικανική πολιτική στη περιοχή της Μεσογείου και επιχειρεί να κρατά λεπτές ισορροπίες,  με γνώμονα τις οικονομικές και γεωπολιτικές προοπτικές της χώρας στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.
  • εξελίσσονται τολμηρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που αφορούν το καθεστώς των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.
  • συζητείται μια πιο ολοκληρωμένη αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

“Η Ευρώπη δεν έχει ενιαία συνολική στρατηγική στη Μέση Ανατολή και κάθε χώρα εμφανίζεται να εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα και στο θέμα του Ιράν, διαφοροποιώντας τη θέση της απέναντι στον μεγάλο Ατλαντικό σύμμαχο, τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα με σχετικό διπλωματικό εκτόπισμα, σημειώνουν διπλωματικές πηγές  και ως εκ τούτου βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση εξ αιτίας ενδεχόμενης άφιξης του ιρανικού τάνκερ  στο λιμάνι της Καλαμάτας”.

  • Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να δεχτεί τον ελλιμενισμό του Ιρανικού τάνκερ στην Καλαμάτα γιατί θα  εμπλακεί στο εξελισσόμενο «μπρα ντε φερ» μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Και αυτό, παρά το γεγονός  ότι η χώρα μας διατηρεί διακριτικά καλές σχέσεις με την Τεχεράνη, οι οποίες αποτυπώθηκαν και στις απαρχές της οικονομικής κρίσης, όταν το Ιράν ήταν η μοναδική χώρα που διέθετε στην Ελλάδα πετρέλαιο με πίστωση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή