«Κλειδί» για πρόσθετες παροχές η πορεία του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο-Ποια μέτρα συζητούνται-Τι φοβούνται οι θεσμοί και θέλουν μικρότερο πακέτο ελαφρύνσεων

«Κλειδί» για πρόσθετες παροχές η πορεία του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο

Η πορεία της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του έτους, που ολοκληρώνεται αύριο, θα αποτελέσει «κλειδί» τόσο για το τελικό ποσοστό αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) όσο και για συνολικό πλέγμα παροχών, που θα αφορά στο σύνολο των φορολογουμένων.

Με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, την ερχόμενη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει μια σαφέστερη εικόνα των προθέσεων της για την πολιτική που θα ακολουθήσει το 2022.

Διψήφια η αύξηση του ΑΕΠ και στο τρίτο τρίμηνο

Παράγοντες το υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι ακόμη και η αναθεωρημένη πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,9% είναι συντηρητική, αφού εκτιμούν ότι και το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ θα σημειώσει διψήφια αύξηση, και προσθέτουν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αρκετά πάνω από το 6%.

Στη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ το 2021 οδηγούν και οι εκτιμήσεις των ξένων και ελληνικών τραπεζών. Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, τονίζοντας ότι το ΑΕΠ ανακάμπτει δυναμικά και ήδη βρίσκεται στο επίπεδο που ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Πρόσθεσε δε, ότι σήμερα, όλοι οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί και γι’ αυτό μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη της τάξης του 7,5% για το 2021.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας, πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς,  είναι οι επενδύσεις και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το μείγμα ισχυρής ανάκαμψης και ταυτόχρονης εισροής πόρων είναι εξαιρετικό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Οι θεσμοί φοβούνται τα ελλείμματα

Όμως παρά τις θετικές εκτιμήσεις όλων όσοι ασχολούνται με την ελληνική οικονομία και τη δημιουργία του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για την υιοθέτηση περαιτέρω ελαφρύνσεων κυρίως προς τους πιο αδύναμους φορολογούμενους, υπάρχει το «μάτι» των θεσμών το οποίο δεν καλοβλέπει αυτή την πρόθεση της κυβέρνησης και θα επιθυμούσε οι παροχές να περιορισθούν στα όσα εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οι θεσμοί θεωρούν ότι τα ελλείμματα της οικονομίας παρουσιάζουν σημαντική αυξητική τάση και ένα ενισχυμένο πακέτο παροχών θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα και θα θέσει εκτός στόχου την προσπάθεια για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2022.

Πίεση για μειώσεις φόρων και εισφορών

Έτσι μέτρα όπως η επέκταση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, οι νέες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, η μεγαλύτερη αύξηση του επιδόματος θέρμανσης μετά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθώς και η  αύξηση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της «ενεργειακής ακρίβειας», αφού προβλέπεται πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από τις αρχικές εκτιμήσεις, είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Πάντως παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θεωρούν ότι το τελικό αποτέλεσμα για την αύξηση του ΑΕΠ θα είναι ιδιαίτερα θετικό και με αυτό τον τρόπο θα καμφθούν εν τέλει οι αντιρρήσεις των θεσμών. Όμως κάτι τέτοιο δεν θα είναι γνωστό πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Καμία δημοσίευση για προβολή