Σταθάκης και δανειστές συζητούν την ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, Energean Oil

Το ΤΑΙΠΕΔ δρομολογεί την παραχώρηση σε ιδιώτες του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ (φυσικού αερίου), θέμα που αναμένεται να διευθετηθεί αυτή την εβδομάδα, σε συνάντηση του υπουργού Γ. Σταθάκη με τους δανειστές.

Εάν δεν δοθεί κάποια παράταση, που δεν μπορεί να αποκλειστεί, τότε την προσεχή Παρασκευή 18 Μαίου θα πρέπει να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον από τους υποψήφιους επενδυτές για τα ΕΛΠΕ, μια μαμούθ ιδιωτικοποίηση που θεωρείται από τα δυσκολότερα εγχειρήματα του ΤΑΙΠΕΔ.

Ελληνικά Πετρέλαια και Energean Oil        

Παράλληλα, σε πορεία ιδιωτικοποιήσεως έχει εισέλθει η μονάδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα, που μέχρι σήμερα εκμεταλλεύεται η Energean Oil.

Εκτός ιδιωτικοποιήσεων δεν μένουν ούτε τα Ελληνικά Πετρέλαια, για τα οποία, αν δεν δοθεί κάποια παράταση, τότε την προσεχή Παρασκευή 18 Μαΐου θα πρέπει να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον από τους υποψήφιους επενδυτές.

Περισσότερα σε λέξεις

Το φυσικό αέριο στην Καβάλα

Αναφορικά με τα πλάνα αξιοποίησης της αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα, η διαδικασίες θα τεθούν σε εφαρμογή τις προσεχείς βδομάδες. Η συγκεκριμένηυποδομή  είναι ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας διότι βρίσκεται κοντά στους νέους αγωγούς TAP  και IGB. Επίσης πρόκειται για μία τεράστιαυποδομή 950 εκ. κυβικών μέτρων και δυνατότητας απόδοσης 9 εκ. κυβικών μέτρων αερίου την ημέρα.

Τρία σενάρια για την αποθήκη

Υπενθυμίζεται ότι για την αποθήκη στην Καβάλα το ΥΠΕΝ είχε εξετάσει τρία σενάρια. Το ένα ήταν να ανανεωθεί η σύμβαση με την Εnergean Oil, η οποία λήγει το προσεχές Φθινόπωρο. Το άλλο να ενταχθεί η υπόγεια αποθήκη στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και να αναλάβει ο ΔΕΣΦΑ και το τρίτο σενάριο, το οποίο και προκρίθηκε ήταν να χαρακτηριστεί ως «Αυτόνομο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ)» και να γίνει διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρησή του.