«Κλειδώνουν» οι κυρώσεις για την Τουρκία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. – «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί», λέει αξιωματούχος – Μάας: «Υπερβολικά πολλές προκλησεις»

Το πρώτο βήμα της Ε.Ε. σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εκτιμάται ότι θα γίνει σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

«Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, έχει επιδεινωθεί»

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ένωσης αρχίζει στις 10.30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) και από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα είναι οι εξελίξεις που αφορούν στην Τουρκία και πώς θα απαντήσει σε αυτές η Ε.Ε.

Μάλιστα, Ευρωπαίος αξιωματούχος, έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα λέγοντας ότι «η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, έχει επιδεινωθεί» και σημειώνοντας ότι «κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα ληφθούν μέτρα» εναντίον της Τουρκίας στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Δείτε ακόμη: Η “μαύρη λίστα” του Ερντογάν: Αθήνα και Λευκωσία παρουσιάζουν τις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας. Δύσκολο να “κλείσει τα μάτια” η ΕΕ 

Ευρεία ατζέντα

Ωστόσο, εκτός από το ζήτημα της Τουρκίας και της Ανατολικής Μεσογείου, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την κατάσταση στη Γεωργία, τις εκλογές στη Βενεζουέλα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εν συνεχεία θα έχουν ανταλλαγή απόψεων για τις διατλαντικές σχέσεις, επισημαίνοντας τις μελλοντικές προτεραιότητες για τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Μπαράζ επαφών Δένδια

Στο γεύμα, θα γίνει συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία κατά τη διάρκεια της οποίας οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για το πώς θα αυξηθεί η ανθεκτικότητα της ΕΕ, ενώ θα επανεξεταστούν οι συνέπειες του νόμου για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε τις προηγούμενες ημέρες μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός στο Συμβούλιο και να καμφθούν οι αντιστάσεις της Γερμανίας και της ομάδας των χωρών που λένε όχι στις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Μάας: «Υπερβολικά πολλές προκλησεις»

Από την πλευρά του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας σημείωσε ότι οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. θα συζητήσουν μέτρα κατά της Τουρκίας κατά τη σημερινή συνάντησή τους, καθώς δεν υπήρξε τους περασμένους μήνες αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Γερμανία έχει εργασθεί σκληρά στη διάρκεια των περασμένων μηνών για να διευκολύνει έναν διάλογο ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία», δήλωσε ο Χάικο Μάας πριν συνεδριάσει με τους ευρωπαίους ομολόγους του. «Όμως υπήρξαν υπερβολικά πολλές προκλησεις, και οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα εμπόδισαν οποιεσδήποτε απ’ ευθείας συνομιλίες», πρόσθεσε.

«Γι’ αυτό τον λόγο, θα μιλήσουμε για τις συνέπειες που θα πρέπει να συναγάγουμε -ενόψει επίσης της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή