«Κλείδωσε» το ταξίδι του Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία, με επιφυλακτικό τρόπο παρατηρεί τις εξελίξεις η Δύση

Στη Ρωσία θα ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια επίδειξη υποστήριξης του Πεκίνου προς τη Μόσχα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως εκτιμούν οι ΗΠΑ.

Ταξίδι «ειρήνης, συνεργασίας και φιλίας»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας και το Κρεμλίνο ανέφεραν σε χωριστές ανακοινώσεις την Παρασκευή ότι ο Σι θα επισκεφθεί τη Ρωσία από τη Δευτέρα 20 έως την Τετάρτη 22 Μαρτίου. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι δύο τους θα συζητήσουν τρόπους «εμβάθυνσης της ρωσοκινεζικής συνεργασίας», προσθέτοντας ότι «θα υπογραφεί ένας αριθμός σημαντικών διμερών εγγράφων» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σι.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν ανέφερε ότι η επίσκεψη του Σι θα είναι ένα ταξίδι «ειρήνης, συνεργασίας και φιλίας», τονίζοντας ότι η Κίνα θα προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες. «Η πρόταση της Κίνας μπορεί να συνοψιστεί σε μία φράση: να πείσει για την ειρήνη και να προωθήσει τις συνομιλίες των εμπλεκόμενων πλευρών», δήλωσε ο Γουάνγκ σε τακτική ενημέρωση Τύπου.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ-Βρετανία

Η απόφαση του Σι να ταξιδέψει στη Ρωσία αντιμετωπίζεται, πάντως, από τη Δύση με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα και από την Ουάσινγκτον σαν μια ξεκάθαρη επίδειξη προκλητικότητας απέναντι στην ολοένα και πιο ηχηρή κριτική των ΗΠΑ για τη «χωρίς όρια» εταιρική σχέση του Πεκίνου με τη Μόσχα, που επικυρώθηκε από τις δύο χώρες μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σουνάκ, δήλωσε ότι «εάν η Κίνα θέλει να διαδραματίσει έναν πραγματικό ρόλο για να αποκατασταθεί η κυριαρχία στην Ουκρανία, τότε προφανώς θα το καλωσορίσουμε αυτό», προσθέτοντας ότι «είμαστε σαφείς ως προς το ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία που δεν υποστηρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας και την αυτοδιάθεσή της δεν είναι καθόλου μια ειρηνευτική συμφωνία».

Η ισορροπία του Πεκίνου

Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, η Κίνα προσπάθησε να βρει μια ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της φιλίας της με τη Ρωσία, χωρίς να επικροτεί τον πόλεμο, αλλά και χωρίς κυρώσεις στη Ρωσία, αν και υπήρξαν κάποια «όχι» από το Πεκίνο στη Μόσχα. Επιπλέον, προσπάθησε να τοποθετηθεί ως μεσολαβητής στις προσπάθειες επίτευξης της ειρήνης, κατηγορώντας για την κρίση τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Τον Φεβρουάριο, το Πεκίνο δημοσίευσε μια πρόταση 12 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου, η οποία περιλάμβανε εκκλήσεις για συνομιλίες, κατάπαυση του πυρός και τερματισμό των «μονομερών κυρώσεων», αλλά δεν περιείχε σχέδιο ή προϋποθέσεις για την αποχώρηση της Ρωσίας από το ουκρανικό έδαφος, ούτε επιστροφή στην Ουκρανία των επαρχιών που προσάρτησε η Μόσχα.

Επικοινωνία με Ζελένσκι

Η επίσκεψη του Σι στη Ρωσία θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Κίνας να εμφανιστεί ουδέτερη. Το Πεκίνο έχει αρνηθεί να καταδικάσει τις ενέργειες του Πούτιν, ενώ έχει ενισχύσει το εμπόριο με τη Ρωσία και διεξάγει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Ο Σι και ο Πούτιν έχουν μιλήσει αρκετές φορές από την έναρξη του πολέμου και έχουν δεσμευτεί για συνεργασία «χωρίς όρια» των δύο χωρών.

Από την άλλη, πάντως, ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά το ταξίδι στη Ρωσία, σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία θα είναι και η πρώτη τους συνομιλία από την έναρξη του πολέμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή