Κλείνει τις κάνουλες πετρελαίου η Λιβύη – Μπλόκο στις μισές εξαγωγές από τον Χάφταρ

Οργάνωση προσκείμενη στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ανακοίνωσε ότι μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας , αντιδρώντας στην παρέμβαση της Τουρκίας και προκαλώντας την αντίδραση της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC), που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Τρίπολης, σε μια κίνηση που δίνει ένα πρόσθετο διαπραγματευτικό ατού στο στρατηγό Χάφταρ, ενόψει της διάσκεψης για την Λιβύη στο Βερολίνο.

Μπορεί η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης να  ελέγχεται από την κυβέρνηση της Τρίπολης, ωστόσο οι εξαγωγές γίνονται από λιμάνια της ανατολικής Λιβύης, που ελέγχονται από τον Χάφταρ. ‘Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, έχει περιοριστεί κατά το ήμισυ η εξαγωγική δραστηριότητα, μετά την παρέμβαση των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Χάφταρ.

Τον Απρίλιο του 2019 ο Χάφταρ εξαπέλυσε επίθεση για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ Σάρατζ. Έπειτα από μήνες μαχών, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι, από την περασμένη Κυριακή τέθηκε σε εφαρμογή μια εύθραυστη εκεχειρία. Οι Ευρωπαίοι φοβούνται τη διεθνοποίηση της σύρραξης, με την εμπλοκή κυρίως της Τουρκίας η οποία έχει ανακοινώσει ότι στέλνει στρατό για να στηρίξει την GNA.

Η β, μια οργάνωση προσκείμενη στον Χάφταρ, κατήγγειλε μέσω του Twitter «τους τρομοκράτες μισθοφόρους του Ερντογάν», του προέδρου της Τουρκίας. «Η πετρελαϊκή ημισέληνος θα κλείσει», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην περιοχή της βορειοανατολικής Λιβύης απ’ όπου εξάγεται το περισσότερο λιβυκό πετρέλαιο. Η περιοχή αυτή ελέγχεται από το 2016 από τις δυνάμεις του Χάφταρ.

Η οργάνωση ανακοίνωσε επίσης ότι θα κλείσει «αμέσως» ο πετρελαιαγωγός της Μελίτα καθώς και οι αγωγοί φυσικού αερίου της Μπρέγκα και της Μιζουράτα.

Ο αρχηγός μιας ισχυρής φυλής της ανατολικής Λιβύης, των Ζουάγια, που στηρίζει τον Χάφταρ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η διακοπή των εξαγωγών «θα στραγγίσει τις πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της NOC Μουστάφα Σανάλα, καταδίκασε τις εκκλήσεις για κλείσιμο των τερματικών σταθμών απ’ όπου εξάγεται το πετρέλαιο. Υπενθυμίζοντας ότι ο πετρελαϊκός τομέας είναι «ζωτικής σημασίας» για την οικονομία της Λιβύης, τόνισε ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις δεν θα έπρεπε να μετατραπούν σε εργαλεία πίεσης «για πολιτικές διαπραγματεύσεις».

«Η διακοπή των εξαγωγών (…) θα έχει σοβαρές συνέπειες», προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για «αβάσταχτη» αύξηση του ελλείμματος, για την αποχώρηση των ξένων εργολάβων και την «απώλεια της μελλοντικής παραγωγής».

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή