Κλειστά χαρτιά, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η επιλογή του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη να κρατήσει καλά κλειστά τα χαρτιά του σε σχέση με το πρόσωπο που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία για την προεδρία της Δημοκρατίας ήταν αναμενόμενη για όσους γνωρίζουν τους σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου.

Οι επόμενοι μήνες ως την συμπλήρωση της θητείας του σημερινού προέδρου κ. Προκόπη Παυλόπουλου είναι κρίσιμοι για μία σειρά από ζητήματα που σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσουν και το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα κληθεί να πορευτεί η κυβέρνηση όταν λήξει η άτυπη περίοδος ανοχής, η οποία παραδοσιακά τηρείται μετά από την ανάδειξη νέας κυβέρνησης. Και στα κρίσιμα θέματα που σχεδιάζεται να προωθηθούν, περιλαμβάνονται και ζητήματα όπως πχ η κατάργηση του νόμου για την απλή αναλογική που επιβάλλουν διαύλους επικοινωνίας και συνεννοήσεις με την αντιπολίτευση, ή έστω με μέρος αυτής.

  • Γι αυτούς τους λόγους ο κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να ανακοινώσει την όποια απόφαση τελικά λάβει, μετά το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, που είναι προγραμματισμένο για τον προσεχή Δεκέμβριο και αφού βεβαίως προηγηθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος που θα επιτρέπει την εκλογή Προέδρου ακόμα και με 151 ψήφους!

Ορισμένα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας εκτιμούν ότι ο χρόνος ανακοίνωσης των τελικών αποφάσεων του πρωθυπουργού είναι πιθανόν να συνδέονται και με την πρόθεσή του να προλάβει τυχόν ενόχληση του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά – αν και ο ίδιος ουδέποτε έχει εκφράσει άμεσα ή έμμεσα τη βούλησή του να διεκδικήσει το αξίωμα του πρώτου πολίτη της χώρας.

Άλλες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης κρατάει ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του καθώς δεν έχει αποκλείσει ακόμα το ενδεχόμενο να προτείνει την ανανέωση της θητείας του σημερινού προέδρου κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Και αυτό, διότι μπορεί ο ίδιος να ήταν ο μοναδικός βουλευτής της ΝΔ που είχε αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της κεντροδεξιάς παράταξης, αλλά παραμένει μία εξέχουσα προσωπικότητα του χώρου και επιπρόσθετα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο για τον ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνήσει με τυχόν ανανέωση της θητείας του.

Πολλοί, εξάλλου, στην κυβερνητική παράταξη μνημονεύουν την σπουδή του κ. Μητσοτάκη να αποσυνδέσει από το βήμα της ΔΕΘ τη συνταγματική αναθεώρηση από το νέο εκλογικό νόμο, επιλογή που αποδυναμώνει το ενδεχόμενο μιας “συμφωνίας-πακέτο” στο θέμα με το ΚΙΝΑΛ, ώστε να προταθεί για Πρόεδρος προσωπικότητα από το χώρο της προοδευτικής παράταξης, υπέρ της οποίας τάσσεται το ΚΙΝΑΛ.

Προς ώρας, όλα τα παραπάνω κινούνται στη σφαίρα των σεναρίων και των εκτιμήσεων και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θ ανοίξει τα χαρτιά του πριν από το επικείμενο συνέδριο της ΝΔ τον Δεκέμβριο