Κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο “πόλεμος” του φυσικού αερίου και οι απειλές πολλών πολέμων από τον Πούτιν

Πούτιν

 

Κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο “πόλεμος” των αντίμετρων που επιχειρεί να εισάγει ο Πούτιν στην Ευρώπη, αλλά και των προειδοποιήσεών του, που σταδιακά παίρνουν χαρακτήρα απειλής ένοπλης σύγκρουσης.
 Οι μεν Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει πια να ενισχύουν ανοιχτά το Κίεβο με ολοένα και πιο σύγχρονα και «βαριά» όπλα, ενώ η Μόσχα από την άλλη πλευρά κλιμακώνει την ένταση όχι μόνο εντός της Ουκρανίας αλλά και στο εξωτερικό, διακόπτοντας τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς Βουλγαρία και Πολωνία, και στέλνοντας το μήνυμα – δια στόματος Πούτιν – πως όποιες χώρες τολμήσουν να εμπλακούν πιο άμεσα στον πόλεμο θα βρεθούν στο στόχαστρο. 
  • Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε σήμερα ότι όποιες χώρες επιχειρήσουν να παρέμβουν στην Ουκρανία θα αντιμετωπίσουν μια ταχεία απάντηση από τη Ρωσία, όπως μεταδίδει το Reuters. Ο Πούτιν ανέφερε μάλιστα ότι όλες οι αποφάσεις για το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα σε αυτή την κατάσταση έχουν ήδη ληφθεί.

Νωρίτερα χθες το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να στοχεύσει στρατιωτικές βάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της βρετανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι θα μπορούσε επίσης να πλήξει Βρετανούς διπλωμάτες που επιστρέφουν στο Κίεβο. Η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, υπονόησε ότι θα μπορούσαν να επιτραπούν πλήγματα εναντίον κρατών – μελών του ΝΑΤΟ που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος του φυσικού αερίου

«Η κίνηση της κρατικής Gazprom να αναστείλει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία ήταν η πιο σκληρή απάντηση που έχει δώσει μέχρι στιγμής η Ρωσία κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων και της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ουκρανία», σχολιάζουν σε άρθρο τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Ως μια «σημαντική κλιμάκωση στην οικονομική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης» ερμηνεύει τη ρωσική κίνηση από την πλευρά του και το CNN, κάνοντας επίσης λόγο για «την πιο σοβαρή απάντηση της Μόσχας» στους πέντε γύρους των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν ανακοινωθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και έπειτα.

Μητσοτάκης: υπάρχει ενεργειακή επάρκεια 

Στην Αθήνα,  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια, μετά τις αποφάσεις της Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Σημειώνεται ότι νωρίτερα  είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, στη διάρκεια της οποίας ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου και μέχρι τότε αναμένεται ότι θα έχει αποσαφηνιστεί η συμπεριφορά κρατών και εταιρειών σε ότι αφορά το ζήτημα των πληρωμών. Οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια με βάση τις νέες απαιτήσεις της Ρωσίας μετατρέπονται σε έναν δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το ρούβλι. Παρότι το ποσόν που πληρώνεται δεν είναι διαφορετικό, το ζήτημα είναι αν παραβιάζονται οι κυρώσεις, στις οποίες να σημειωθεί δεν περιλαμβάνεται η διακοπή αγοράς φυσικού αερίου, λόγω των συνεπειών που θα είχε στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής.

Σχετικός ο αντίκτυπος στη συνολική ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου

Ο Στάνλεϊ Ριντ των New York Times υποστηρίζει πάντως, επικαλούμενος αναλυτές, πως αυτή η κίνηση της Gazprom «δεν είναι πιθανό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου».

Αυτό, βέβαια, με τα σημερινά δεδομένα, διότι η κίνηση της Gazprom αποτελεί παράλληλα και «προειδοποίηση ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες περαιτέρω, πιο σοβαρές διακοπές στη ροή καυσίμων από τη Ρωσία καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται», όπως σημειώνει ο Ριντ.

Σύμφωνα πάντως με τον συνάκτη των New York Times, η ανακοίνωση για τις ρωσικές διακοπές προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία ήρθε σε μια μάλλον «καλή στιγμή» για την Ευρώπη που αφήνει πίσω της το κρύο του χειμώνα.

Καθησυχάζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs 

Οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι με τα σημερινά δεδομένα οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά θα είναι σχετικά περιορισμένες. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ έστειλε το μήνυμα, από την πλευρά του, πως ακόμη και αν διακόπτονταν και οι ροές προς τη Γερμανία, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ούτε φαίνεται να αναμένεται, η χώρα έχει τα αποθέματα φυσικού αερίου που απαιτούνται για να αντέξει ως τον επόμενο χειμώνα.

Περίπου την ίδια ώρα, η (επίσης Γερμανίδα) επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η Βουλγαρία και η Πολωνία παίρνουν τώρα φυσικό αέριο από γειτονικές τους χώρες μετά τη διακοπή των ροών από τη Ρωσία.

«Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες της στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού… Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη-μέλη», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ήδη σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή και ότι η απάντηση της ΕΕ στο συγκεκριμένο μέτωπο θα είναι συντονισμένη.

Καμία δημοσίευση για προβολή