Κλείνουν για 14 ημέρες σχολεία, πανεπιστήμια, παιδικοί σταθμοί και φροντιστήρια – Πρώτη “οριζόντια” απόφαση της για να αναχαιτίσει τον κοροναϊό. Στη μάχη και οι ιδιωτικές ΜΕΘ, εάν απαιτηθεί.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, ΙΕΚ και Πανεπιστημίων, δημόσιων και ιδιωτικών) για τις επόμενες 14 ημέρες.  

Παράλληλα, έπειτα από απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, κλείνουν για το ίδιο διάστημα και τα φροντιστήρια όλης της χώρας.

Έως και σήμερα, έκλειναν σχολικές μονάδες κατά περίπτωση, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα προκύπτουν από την ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας είπε πως θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα.

Οι ημέρες της άδειας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα ανέρχονται σε 15 για τον πατέρα και σε 15 για τη μητέρα και μπορεί να χορηγούνται σπονδυλωτά, ανάλογα με τις ανάγκες. Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή ενδεχομένως κλείσουν ενδεχομένως στο μέλλον.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο καταβολής επιδόματος σε εργαζομένους που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους με κρατική εντολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, και στην περίπτωση του κοροναϊού θα αξιοποιηθεί το επίδομα έκτακτης ανάγκης του ΟΑΕΔ, ύψους 718 ευρώ, που χορηγήθηκε στις πληγείσες επιχειρήσεις στο Μάτι και στη Μάνδρα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ενθαρρύνει το ευέλικτο ωράριο και την τηλεργασία για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στους χώρους εργασίας

Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξη ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Πως οδηγηθήκε η κυβέρνηση στο κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Η απόφαση της κυβέρνησης είχε να κάνει με δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα που ετέθησαν στην επιτροπή των επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας και αφορούσαν:

  • την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα,
  • το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους.

Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το μέτρο που έχει ανακοινωθεί αφορά: κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών για δύο εβδομάδες, αλλά θα επανεξεταστεί μετά την περίοδο αυτή και δεν είναι απίθανο να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν ο κίνδυνος για διασπορά του ιού στην κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει αυξημένος. Ενδεχόμενο αρκετά πιθανό, καθώς όπως εκτιμούν οι επιστήμονες,

  • αναμένουν την έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας, σε δύο με τέσσερις εβδομάδες από σήμερα.

Οι ίδιοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους καθώς κάνουν λόγω για έναν ιό «που συμπεριφέρεται πολύ περίεργα, κάτι το οποίο δεν έχουν ξαναδεί, είναι σαν όπλο!». Μάλιστα αναφέρουν ότι πολλοί από όσους μολύνονται στις ηλικίες μεταξύ 30 και 69 ετών φέρουν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους, μέχρι και 20 ήμερες. Πάντως είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί μετά τις πρώτες 10 ημέρες.

Επίσης λένε ότι δεν είναι μόνο η μεταδοτικότητα του, που τους εκπλήσσει δυσάρεστα, αλλά και το γεγονός ότι η κλινική εικόνα των ασθενών που κάνουν πνευμονία εξαιτίας του, μεταβάλλεται σημαντικά στο πρώτο δεκαήμερο της νόσησης από αυτόν.

Γι αυτό και η μεγάλη αγωνία τους είναι «να μην κολλήσουμε όλοι μαζί», καθώς αυτό θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος Υγείας, επειδή αυτοί που πρώτοι θα χρειαστούν τις υπηρεσίες του, θα είναι οι βαριά νοσούντες από τον ιό, με χρόνια προβλήματα υγείας.

Αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα σε 89

Σήμερα, Τρίτη 10/3 ανακοινώθηκαν ακόμη πέντε κρούσματα του ιού στην Ελλάδα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 89. 

Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.

Ταυτόχρονα ο υφυπουργός Υγεία Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι στη μάχη για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, θα διατεθούν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για τα βαριά περιστατικά, και από τον ιδιωτικό τομέα εφόσον παραστεί ανάγκη.

Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Στο μεταξύ οδηγίες για την προστασία των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού Covid-19.

Οι οδηγίες προς τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα, όπως χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, περιλαμβάνουν:

  • Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος,
  • Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα,
  • Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα),
  • Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών,
  • Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων εκτός αν είναι απαραίτητο,
  • Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση,
  • Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς,
  • Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή