Κλονίζεται το καθεστώς Ερντογάν; – Η σύγκρουση με τον Τσαβούσογλου για τις απελάσεις και οι κεραυνοί Κιλιντσάρογλου: “Δεν μπορεί η χώρα να παραδοθεί σε έναν ψυχικά ασθενή”

Τσαβούσογλου, πρόκληση

Κλονίζεται το καθεστώς Ερντογάν; Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να διέψευσε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε τον Ερντογάν με παραίτηση εάν προχωρούσε στις απελάσεις των δέκα δυτικών πρεσβευτών, ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος μπορεί να έκανε πίσω την τελευταία στιγμή με μια επικοινωνιακή πιρουέτα την οποία συνόδευσε με νέα ρητορική κρίση μεγαλείου – όμως, οι τριγμοί στην οικονομία, στην πολιτική σκηνή και στο ίδιο το καθεστώς της Αγκυρας είναι πλέον κάτι περισσότερο από ορατοί.

Κλονίζεται η οικονομία και το καθεστώς Ερντογάν

Η τουρκική λίρα κατρακυλά από το ένα ιστορικό ρεκόρ στο άλλο και υπέστη νέο καταποντισμό μετά τους λεονταρισμούς Ερντογάν κατά των πρέσβεων και της Δύσης, οι διεθνείς οίκοι προειδοποιούν ότι η χώρα έχει χάσει κάθε αξιοπιστία με ό,τι αυτό σημαίνει για την πιστοληπτική της ικανότητα, και η αντιπολίτευση καταγγέλλει ευθέως και ανοιχτά πια ότι η Τουκρία κυβερνάται από έναν “ψυχικά ασθενή”.

 Κιλιντσάρογλου: Δεν μπορεί η χώρα να παραδοθεί σε έναν ψυχικά ασθενή

Η χθεσινοβραδυνή ομιλία Κιλιντσάρογλου, του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν ένας καταπέλτης άνευ προηγουμένου για τον Ταγίπ Ερντογάν:

  • Η Τουρκία δεν έχει ξαναζήσει τέτοιο ρεζιλίκι“, είπε ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου αναφερόμενος στην απειλή απέλασης των 10 δυτικών πρεσβευτών που είχαν ζητήσει την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, για να προειδοποιήσει ότι “το κράτος δεν μπορεί να παραδοθεί σε κάποιον με ψυχιατρικά προβλήματα»

«Η Τουρκία δεν έχει ξαναζήσει τέτοιο ρεζιλίκι, ούτε στον κόσμο έχει γίνει ξανά τέτοιο ρεζιλίκι. Η οικονομία έγινε άνω κάτω. Μπήκανε ξένοι γραφειοκράτες, δούλευαν μέρα νύχτα. Προσπάθησαν να κουκουλώσουν το περιστατικό. Τί έγινε με το δολάριο; Ο λογαριασμός πήγε στην πλάτη των 83 εκατομμυρίων. Αυτό δείχνει ότι ένα κράτος δεν μπορεί να παραδίδεται στα χέρια ενός ανθρώπου. Αν παραδοθείτε, θα συναντήσετε κι άλλα τέτοια περίεργα φαινόμενα”, προειδοποίησε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης.

  • “Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει τεθεί σε πλήρη αδράνεια. Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι εθνική. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει κοινή φωνή. Στην περίπτωση των πρεσβευτών, όλοι οι διπλωμάτες  του υπουργείου εξωτερικών κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτό το ατύχημα, δουλεύοντας 16 ώρες την ημέρα. Δεν μπορούμε να καθορίσουμε μια εθνική πολιτική στην εξωτερική πολιτική;».

«Ειδικά η κρίση των πρεσβευτών έδειξε ότι η Τουρκία δεν κυβερνάται. Δεν υπάρχει καμία συνεννόηση. Όταν ο Ερντογάν βλέπει να τον χειροκροτούν, λέει αυτό που του έρχεται πρώτο στο μυαλό. Δεν μπορεί το κράτος να παραδοθεί σε κάποιον με ψυχιατρικά προβλήματα», πρόσθεσε.

Κάτω από το όριο της φτώχειας ο κατώτατος μισθός

Δριμύ ήταν το “κατηγορώ” Κιλιντσάρογλου και για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία:

  • “Όταν το δολάριο αυξάνεται κατά 10 σεντς, το βάρος για τους πολίτες είναι 24 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες, δήλωσε καταγγέλλοντας ότι η τουρκική κοινωνία έχει αφεθεί στο έλεος των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού.

«Επιτρέψτε μου να δώσω ένα παράδειγμα από τη βροχή των αυξήσεων. Τον τελευταίο χρόνο, το ρεύμα αυξήθηκε 3 φορές, το φυσικό αέριο 8 φορές, το κάρβουνο 30%, η βενζίνη 10 φορές, το ντίζελ 9 φορές, το υγραέριο 7 φορές, οι τιμές των τροφίμων συνολικά 42%! Η αύξηση στις ντομάτες είναι 70% τον τελευταίο 1 χρόνο, τα αυγά είναι 69%, το κοτόπουλο 68%, ο κατώτατος μισθός είναι 2 χιλιάδες 825 λίρες, το όριο πείνας είναι 3 χιλιάδες 49 λίρες. Ποτέ στην ιστορία της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ο κατώτατος μισθός δεν έπεσε κάτω από το όριο της φτώχειας”, είπε περιγράφοντας την ζοφερή κατάσταση.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή