Κοινό μέτωπο ΗΠΑ-Γερμανίας κατά της Ρωσίας: Η «υποταγή» της Μέρκελ στο δόγμα Μπάιντεν; – Το ραντεβού της Ουάσιγκτον, ο NordStream2 και οι λεπτές ισορροπίες

Η «υποταγή» της Μέρκελ στο δόγμα Μπάιντεν

«Μία σύντομη, αλλά στενή φιλία» είδε  η γερμανική τηλεόραση (ARD) ανάμεσα στον νέο αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Αλλοι αναλυτές, κυρίως στην Μόσχα , είδαν «υποταγή» της Μέρκελ στον Μπάιντεν και στο δόγμα του αμερικανο-ευρωπαϊκού μετώπου κόντρα στην Ρωσία και την Κϊνα.

Η καθαρή εικόνα, και το αποτέλεσμα της συνάντηση, θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες. Μέχρι τότε όμως μένει το μήνυμα που έστειλε ο Τζο Μπάιντεν ενώπιον της Μέρκελ, και το οποίο δεν απέκρουσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Kοινό μέτωπο ΗΠΑ-Γερμανίας απέναντι στην Ρωσία

«Οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα συνεργαστούν για να αμυνθούν απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και τόνισε: «Στεκόμαστε μαζί και θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί για να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

Η διαφωνία για τον NordStream2 και η Ουκρανία

Το ερώτημα είναι πως αυτό το κοινό μέτωπο θα υπερβεί την υπόθεση του NordStream2, που συνδέει Γερμανία και Ρωσία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες και αποτελεί την βασική πηγή διαφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου.

Η συνάντηση του Λευκού Οίκου δεν έδειξε να γεφυρώνεται αυτή η διαφωνία – έδειξε όμως ότι έγινε προσπάθεια να βρεθούν νέες ισορροπίες και κοινό έδαφος:

Ο Μπάιντεν είπε ότι εξέφρασε την ανησυχία του στην Μέρκελ για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Μιλήσαμε για τη Ρωσία και την Ουκρανία”, δήλωσε από την πλευρά της η Μέρκελ, «και, σε αυτό το πλαίσιο, και για τον αγωγό Nord Stream 2. Έχουμε διαφορετική προσέγγιση, αλλά θα ήθελα να είμαι σαφής στο εξής: θέλουμε να παραμείνει η Ουκρανία μία χώρα-τράνζιτ για το φυσικό αέριο. Στηρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας στην εδαφική κυριαρχία, γι αυτό άλλωστε είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε ενεργό ρόλο στη διαδικασία του Μινσκ. Θα αντιδράσουμε έντονα σε περίπτωση που η Ρωσία δεν σεβαστεί τον ρόλο της Ουκρανίας ως χώρας-τράνζιτ».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Nordstream2 δεν είναι το μόνο ανοιχτό μέτωπο που θα δοκιμάσει την ανανέωση των δεσμών φιλίας Βερολίνου και Ουάσιγκτον.

Οι δασμοί και οι πατέντες στα εμβόλια

Το Βερολίνο πιέζει και για την άρση των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές από την Ευρώπη, που είχε επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ. Επιπλέον, ζητεί από τον Τζο Μπάιντεν να ανακαλέσει τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί λόγω πανδημίας για την είσοδο ταξιδιωτών από την Ευρώπη στις ΗΠΑ. Εκείνος υποσχέθηκε χθες να επανεξετάσει το ζήτημα.

Ζητεί όμως από την Άνγκελα Μέρκελ να αναθεωρήσει τη στάση της στο ζήτημα της πατέντας των εμβολίων, ώστε να εξασφαλίσουν και οι αναπτυσσόμενες χώρες επαρκείς ποσότητες για τους εμβολιασμούς που είναι απαραίτητοι. Στην Ουάσιγκτον η καγκελάριος δεν φάνηκε να έχει αλλάξει άποψη για την πατέντα. Δήλωσε  ωστόσο ότι «η Γερμανία και οι ΗΠΑ συμφωνούν να προμηθεύσουν εμβόλια στις φτωχές χώρες και εμείς εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Covax».

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή