“Κοινό μυστικό” η μεγάλη αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 8% για το 2021. Μειώνεται η ανεργία και αυξάνεται η ιδιωτική κατανάλωση

Ανάπτυξη μεγαλύτερη από τον μ.ο. της ευρωζώνης θα έχει η χώρα το 2022 και 2023

Η αύξηση του ΑΕΠ του 2021 να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει το 7% εκτιμά το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβουλίο, τη στιγμή που στην κυβέρνηση είναι “κοινό μυστικό” άλλη μια μεγάλη αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021, από το 6,9% στο 8%.

“Η συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να βελτιώνεται αισθητά” δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κορλίρας. Το  Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην τακτική έκθεσή του «Μακροοικονομικές και Δημοσιονομικές εξελίξεις» ανακοίνωσε χθες ότι η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, διατηρείται, με μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,4%, σε ετήσια βάση.

Το Συμβούλιο εκτιμά ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι το 4ο τρίμηνο του 2021 δεν υπήρξαν σημαντικά μέτρα περιστολής της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, αλλά και το γεγονός ότι η πλειονότητα των βραχυχρόνιων δεικτών οικονομικής συγκυρίας εμφάνισαν θετικές επιδόσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αναμένεται η αύξηση του ΑΕΠ του 2021 να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει το 7%.

Σύμφωνα με την έκθεση καταγράφεται θετική μεταβολή, σε ετήσια βάση, σε όλες τις συνιστώσες του ΑΕΠ:

  • ιδιωτική κατανάλωση +8,6%
  • δημόσια κατανάλωση +5,7%
  • ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου +18,1%
  • εξαγωγές +48,6%

Συνεχίζεται η μείωση της ανεργίας

Συνεχίζεται η μείωση της ανεργίας κατά πέμπτο συνεχόμενο μήνα, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται, τον Σεπτέμβριο, στο 13%, ενώ παράλληλα διατηρούνται οι πληθωριστικές πιέσεις, με τον Εν.ΔΤΚ να αυξάνεται τον Νοέμβριο κατά 4,3%. Χαμηλά, ωστόσο, παραμένει ο δομικός πληθωρισμός (0,9%). Υπογραμμίζει ωστόσο, ότι αν οι πληθωριστικές πιέσεις στην ενέργεια επιμείνουν τότε είναι πιθανόν ο Εν. ΔΤΚ το 2022 να υπερβεί τον στόχο του υπουργείου Οικονομικών για ρυθμό πληθωρισμού 0,8%.

Παραμένει υψηλά το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (€5,6 δισ. το εννεάμηνο), παρά την ισχυρή ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων

Το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι συγκρατημένο στο δεκάμηνο (3,4% του ΑΕΠ). Πιθανόν να διαμορφωθεί για το σύνολο του έτους σε επίπεδα χαμηλότερα των αναφερόμενων στην Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2022 (7,3% του ΑΕΠ)

Οι πρόδρομοι δείκτες οικονομικής συγκυρίας προοιωνίζονται διατήρηση της ανάκαμψης κατά το 4ο τρίμηνο του 2021

“Η συνολική εικόνα της οικονομίας συνεχίζει να βελτιώνεται αισθητά”

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κορλίρας δήλωσε σχετικά:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει και το συγκεκριμένο Τριμηνιαίο Δελτίο Μακροοικονομικών & Δημοσιονομικών Εξελίξεων, η συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να βελτιώνεται αισθητά. Η εξέλιξη των βασικών δεικτών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη το 2021 θα ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις και η θετική αυτή πορεία θα συνεχισθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η αβέβαιη εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, με τη πιθανή επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον, την παρούσα χρονική στιγμή μας επιβάλλει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και να αναμένουμε τα ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην οικονομική δραστηριότητα».

Στην κυβέρνηση βλέπουν άλμα της ανάπτυξης στο 8%

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η αναθεώρηση της ανάπτυξης για το 2022 θα φτάσει στο 8%. Η νέα αυτή αναθεώρηση της ανάπτυξης θα είναι η τέταρτη κατά σειρά για φέτος. Η πρώτη πρόβλεψη ήταν του προϋπολογισμού του 2021 που ήθελε την ανάπτυξη στο 4,8%. Η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε στο 3,6% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Μάιο. Η δεύτερη αναθεώρηση ήρθε με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, με την ανάπτυξη να έχει ανέβει στο 6,1%. Η τρίτη αναθεώρηση ήρθε στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε το Σάββατο, όπου η πρόβλεψη για ανάπτυξη ήταν στο 6,9%. 

Η τέταρτη αναθεώρηση θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και μάλλον θα είναι η οριστική, καθώς θα βασιστεί και στα επίσημα στοιχεία και του τέταρτου τριμήνου του χρόνου. Επίσημα θα αποτυπωθεί στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου.

Η μεγαλύτερη ανάκαμψη, θα επιταχύνει την επαναφορά του ΑΕΠ από την ύφεση κατά 9% του 2020 στα επίπεδα του 2019, από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Από εκεί και πέρα, η οικονομία θα περάσει σε ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή