«Κόκκινη κάρτα» μας βγάζουν οι αγορές που διατηρούν υψηλά τα επιτόκια δανεισμού

Οι ΗΠΑ κρατούν το κλειδί για τις αγορές. Προσοχή στο

«Κόκκινη κάρτα» στην κανονικότητα της οικονομίας βγάζουν οι αγορές, περίπου 15 μέρες μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινείται πάνω απ’ το 4,6% προσδιορίζοντας έτσι το κόστος δανεισμού, το οποίο καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε προσπάθεια νέας δοκιμαστικής ομολογιακής έκδοσης.

Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο το μπαράζ των ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που οδηγεί το Γενικό Δείκτη στα όρια των 700 μονάδων.

Στο επίκεντρο παραμένει το τραπεζικό σύστημα που δέχεται και τη μεγαλύτερη πίεση, όπως αποτυπώνεται στο sell off των μετοχών του κατά τις τελευταίες ημέρες. Αυτή η έλλειψη επενδυτικής εμπιστοσύνης υπονομεύει τις «γέφυρες» που έχουν χτίσει οι τράπεζες με τις διεθνείς αγορές τον τελευταίο χρόνο, θέτοντας εν αμφιβόλω οποιαδήποτε σκέψη για άντληση ρευστότητας μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων.

Περιορισμένη η εμπιστοσύνη

Αυτό με τη σειρά του, πιέζει ακόμα χαμηλότερα τις τιμές στα προς πώληση χαρτοφυλάκια NPLs και αυξάνουν το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού. (NPLs: Δάνεια σε καθυστέρηση, στα οποία έχει καθυστερήσει η αποπληρωμή των τόκων ή/και του κεφαλαίου για χρονικό διάστημα πέραν των 90 ημερών ή βρίσκεται σε δικαστικές ενέργειες)

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου προσεγγίζει το 4,67% όταν στις 21 Αυγούστου, ημέρα λήξης του τρίτου προγράμματος διάσωσης, ήταν στο 4,22% και στις 9 Αυγούστου η απόδοση παρέμενε κάτω απ’ το 4%. Ο στόχος ώστε να ανοίξει ο δρόμος δοκιμαστικής έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου και να γινόταν το πρώτο βήμα για επιστροφή σε μια «ομαλοποιημένη» χρηματοδοτική κατάσταση ήταν μία απόδοση γύρω στο 3,5%…

Ανάλογη είναι η εικόνα στο σύνολο των ελληνικών χρεογράφων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου να έχει προσεγγίσει πλέον το επίπεδο του 3,7%.

Σφυροκοπείται ο τραπεζικός κλάδος

Την ίδια ώρα ο τραπεζικός κλάδος στο ΧΑ έχει δεχθεί σφυροκόπημα με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης FTSE απ’ τις 815,11 μονάδες που είχε βρεθεί στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 9ης Αυγούστου να βρεθεί την 21η Αυγούστου στις 698 μονάδων και σήμερα να κινείται στην περιοχή των 648 μονάδων…

Η παροχολογία της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο σε συνδυασμό με τις αναταράξεις που προκαλούν οι εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και στις αναδυόμενες αγορές με την εν εξελίξει προσπάθεια απόσυρσης Κεφαλαίων δημιουργούν ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» για τη χώρα μας. Κάτι για το οποίο προειδοποιεί εξάλλου σήμερα ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ δηλώνοντας μέσω της “Καθημερινής” ότι θα είναι πιο δύσκολο για την Ελλάδα να πείσει τις αγορές απ’ ότι ήταν για τους τροϊκανούς. Παράλληλα ζητά η χώρα να συνεχίσει απαρέγκλιτα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr (ρεπορτάζ του Στέλιου Μορφίδη)

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή