Κόκκινος συναγερμός – Δημοσιονομική βόμβα από τα αναδρομικά και την ενδεχόμενη αποκατάσταση μισθών κι συντάξεων

 

Περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι και εν ενεργεία υπάλληλοι έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας την επιστροφή των περικοπών που τους επιβλήθηκαν με τα μνημόνια. Οι αναμενόμενες νέες δικαστικές αποφάσεις ενδεχομένως να ακυρώνουν τις περικοπές στις συντάξεις από το 2015 και μετά για ένα και πλέον εκατομμύριο συνταξιούχους και θα δώσουν αναδρομικά τα δώρα Χριστουγέννων (τον 13ο μισθό) σε 650.000 δημοσίους υπαλλήλους από το 2013 μέχρι και εφέτος.

Στην κυβέρνηση επικρατεί πανικός για τη δημοσιονομική εκτροπή που, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, «απειλεί να τινάξει στον αέρα την οικονομία» και να τη βυθίσει σε μια ακόμη κρίση από την πιθανολογούμενη δικαίωσή όσων προσφεύγουν στα δικαστήρια ή και τις ανάλογες ρυθμίσεις για όσους δεν έχουν προσφύγει ακόμη, αλλά οι δικαστικές αποφάσεις θα συμπαρασύρουν και τη δική τους αποκατάσταση.

Ανάλογος είναι και ο προβληματισμός στη Νέα Δημοκρατία, η οποία πιθανότατα θα κληθεί να διαχειριστεί τη βόμβα των αναδρομικών, η οποία δεν επιτρέπει σχεδιασμούς ομαλής ανάταξης της οικονομίας. Το φάσμα ενός νέου μνημονίου και νέων σκληρών μέτρων παγώνει το πολιτικό σύστημα.

Κόκκινος συναγερμός

Οι προειδοποιήσεις που φτάνουν τόσο από το εξωτερικό όσο και από οικονομικούς παράγοντες στο εσωτερικό της χώρας, είναι ηχηρές και σκοπό έχουν να αφυπνίσουν την κυβέρνηση η οποία παίζει προεκλογικά παιχνίδια πουλώντας ελπίδα σε εκατομμύρια πολίτες που ελπίζουν ότι θα πάρουν έστω και λίγα από τα «πετσοκομμένα» δώρα από το 2012 και μετά όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε στον Πρόεδρο της Βουλής ότι οι διεκδικήσεις για τα αναδρομικά στις συντάξεις και η αβεβαιότητα εν αναμονή των τελικών αποφάσεων του ΣτΕ απειλούν να ανατινάξουν όλες τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

΄Οπως αναφέρει στην έκθεση του, «η μη εφαρμογή των θεσμοθετημένων περικοπών στις συντάξεις το 2019, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές, δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, καθώς οδηγούν σε προς τα άνω αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και αποτελούν τον σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, μετά την απόφαση για επιστροφή των δώρων σε 470 χιλιάδες εν ενέργεια δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, (μια απόφαση του ΣτΕ που κοστίζει περί τα 2,7-2,8 δις ευρώ) το σύνολο του δημοσιονομικού λογαριασμού ανεβαίνει στα 13 με 14 δις ευρώ.

Οι ασκήσεις προσομοίωσης που έχουν γίνει, από την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις από το 2015 και μετά η συνταξιοδοτική δαπάνη θα αυξηθεί κατά 1%-1,5% του ΑΕΠ ετησίως, δηλαδή κατά 1,8 έως 2,7 δισ. ευρώ τον χρόνο. Επίσης, από την αναδρομική καταβολή του δώρου Χριστουγέννων η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου θα αυξηθεί κατά 700 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο από το 2013 και μετά.

Πρόκειται για ποσό τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα που αν υποχρεωθεί το κράτος να δώσει θα αλλάξει ξανά η ιστορία της χώρας. Τα δικαστήρια επί της ουσίας θα ξαναγράψουν ιστορία για μια υπόθεση η οποία ναι μεν ήταν άδικη αλλά οι αποφάσεις ελήφθησαν υπό το φάσμα της χρεοκοπίας. Και σίγουρα αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν τώρα για να δοθούν, άλλωστε, κάτι τέτοιο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα στα δικαστήρια επί χρόνια για όλες τις μνημονιακές αποφάσεις που πάρθηκαν και αφορούσαν σε περικοπές.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή