Κόλαφος Μπορέλ στην Τουρκία: Καλεί την Άγκυρα «εδώ και τώρα» να κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας

Συνεχίζει η ΕΕ τις πιέσεις -τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο- προς την Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τους μαξιμαλισμούς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ερωτήση για την τουρκική παραβατικότητα

Συγκεκριμένα, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε ότι «η Τουρκία οφείλει να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος είχε θέσει ζητήματα αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας και είχε ζητήσει να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η Επιτροπή.

Όπως είχε τονίσει, αφενός η Τουρκία παραμένει, αν και είναι μία υπό ένταξη χώρα στην ΕΕ, ακόμη και σήμερα μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν υπογράψει και κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ. Μία Διεθνής Σύμβαση που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο καθώς την έχουν υπογράψει όλες τα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και η ίδια η ΕΕ ως Διεθνής Οργανισμός.

Αφετέρου, η Τουρκία προχώρησε στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη με το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο αμφισβητώντας το ‘Αρθρο 121 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και απεμπολώντας το κυριαρχικό δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε ΑΟΖ.

Καμία «σκιά» στις απαντήσεις Μπορέλ

Στην απάντησή του ο κ. Μπορέλ εξ ονόματος της Επιτροπής αναφέρει ρητά, όσον αφορά την υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας: «Η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα και ως εκ τούτου πρέπει να εναρμονίσει την εθνική της νομοθεσία με το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέρος του οποίου αποτελεί η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».

Όσον αφορά, δε, στο τουρκολιβυκό μνημόνιο ο κ. Μπορέλ τονίζει: «Όπως αναφέρεται στην Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία οι συμφωνίες θαλάσσιας οριοθέτησης και οι στρατιωτικές συμφωνίες Τουρκίας-Λιβύης του 2019 θεωρούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συμμορφώνονται με το εθιμικό διεθνές δίκαιο όπως κωδικοποιήθηκε από την UNCLOS και δεν έχουν νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή