«Κόλαφος» στην Τουρκία από τη Φινλανδία: Οι πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα θα εξετάζονται κατά περίπτωση, λέει το Ελσίνκι

Φινλανδία: Οι πωλήσεις όπλων στην Άγκυρα θα εξετάζονται κατά περίπτωση

Την ώρα που η Σουηδία μοιάζει να κάμπτεται πλήρως στις απαιτήσεις της Τουρκίας, ώστε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η έτερη υποψήφια προς ένταξη σκανδιναβική χώρα «βγάζει γλώσσα» και υψώνει ανάστημα στην τουρκική βουλιμία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, o υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν δήλωσε από την Άγκυρα όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, χωρίς περιστροφές ότι η Φινλανδία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χορηγεί άδειες εξαγωγής όπλων στην Τουρκία κατά περίπτωση, απαντώντας έτσι στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απαίτησε η Φινλανδία να άρει το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, προκειμένου η Άγκυρα να «ανάψει το πράσινο φως» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

«Κατά περίπτωση»

Απαντώντας στους εκβιασμούς της Άγκυρας, ο Καϊκόνεν είπε ότι ούτε η Φινλανδία ούτε η Σουηδία εφαρμόζουν κάποιο γενικό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Το Ελσίνκι όμως πάγωσε τις νέες άδειες εξαγωγής όπλων το 2019, αφού η Τουρκία ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση στις κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας. «Κατ’ αρχήν, είναι πιθανό να δοθούν κάποιες άδειες στο μέλλον», είπε ο Καϊκόνεν μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας, πάντως, ότι τα αιτήματα θα εξετάζονται κατά περίπτωση.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ζήτησαν να ενταχθούν στη Συμμαχία τον Μάιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως το αίτημά τους θα πρέπει να εγκριθεί και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Μόνο η Τουρκία αντιτίθεται, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι φιλοξενούν Κούρδους μαχητές, αλλά και απαιτώντας Στοκχόλμη και Ελσίνκι να άρουν τους περιορισμούς στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα, που έχουν επιβάλλει λόγω της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας στη Συρία κι όχι μόνο. Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία είναι η δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ που ακόμη δεν έχει επικυρώσει επισήμως την ένταξη, αν και έχει δεσμευτεί ότι θα το κάνει στην αρχή του 2023.

Πολλές οι επικρίσεις για Τουρκία- Στόλτενμπεργκ

Η στάση της Τουρκίας έναντι του αιτήματος της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ έχει επικριθεί ποικιλοτρόπως, όπως και η εξαιρετικά φιλοτουρκική στάση του γ.γ. της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος εξέφρασε «κατανόηση» για τις «ανησυχίες» της Τουρκίας σχετικά με την ασφάλειά της (στην ουσία, η Άγκυρα απαιτεί από τις δύο χώρες να σταματήσουν να δίνουν άσυλο σε Κούρδους και να αρχίσουν να εκδίδουν στην Τουρκία πρόσωπα που το καθεστώς Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκράτες). Μάλιστα, η Τουρκία υποχρέωσε τις δύο σκανδιναβικές χώρες να υπογράψουν συμφωνία ικανοποίησης των απαιτήσεών της στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, όπως έγραψε το economico.gr, ήδη αναλυτές θεωρούν ότι ειδικά η Σουηδία, η οποία μοιάζει πιο πρόθυμη να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της Τουρκίας, ίσως πλέον να μην πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς μοιάζει να κινδυνεύει να χάσει τα χαρακτηριστικά της δημοκρατίας της και να μετατραπεί σε «μαριονέτα» του καθεστώτος του Ερντογάν. Οι ίδιοι αναλυτές ασκούν δριμεία κριτική στον Στόλτενμπεργκ, ότι ουσιαστικά παρέδωσε τις δύο χώρες στις ορέξεις της Τουρκίας, αντί να απορρίψει χωρίς δισταγμό τους εκβιασμούς του Ερντογάν και να πιέσει την Τουρκία να αποδεχθεί χωρίς υποσημειώσεις την ένταξη των δύο χωρών στη συμμαχίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή