Κομισιόν: Προτείνει τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας αλλά και φρένο στα μέτρα στήριξης για την Ελλάδα. Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες

ενισχυμένης εποπτείας

Να μπει τέλος στο καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα μέχρι και τις 20 Αυγούστου προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της για την 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της οικονομίας, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε ή πέτυχε σημαντική πρόοδο στις υποχρεώσεις που ανέλαβε μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου. Ταυτοχρόνως, όμως, ζητάει και “φρένο” στα μέτρα στήριξης.

Επιτυχής η υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων από την Αθήνα 

Η έκθεση σημειώνει την επιτυχή υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοοικονομική της σταθερότητα.

Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη-μέλη στη ζώνη του ευρώ, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση στην οποία βασίζεται η εφαρμογή ενισχυμένης εποπτείας.

Όπως τονίζεται, οι ελληνικές αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης και στην ολοκλήρωση και πρόσθετων, εθνικών μεταρρυθμίσεων. “Βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022”, καταλήγει το σημείωμα της Κομισιόν.

Τα “πεπραγμένα” της ενισχυμένης εποπτείας 

Αναφερόμενη στα “πεπραγμένα” της ενισχυμένης εποπτείας , αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν ορισμένες ειδικές δεσμεύσεις σε τομείς όπως η οικονομική διαχείριση, η φορολογία ακινήτων, τα επιδόματα αναπηρίας, οι περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις και η Δικαιοσύνη, ενώ συμφώνησαν για την παράταση της λειτουργίας του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

“Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να συνεχίσουν και να αυξήσουν τις προσπάθειες τους, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα των πολιτικών του χρηματοοικονομικού τομέα, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το κτηματολόγιο, την κωδικοποίηση της εργασίας και την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου.

Εκταμίευση μίας ακόμα δόσης από τα κέρδη των ομολόγων 

Παράλληλα προτείνει και την εκταμίευση ακόμη μιας δόσης από τα κέρδη των ομολόγων ως εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων υπό αίρεση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με βάση την συμφωνία του Ιουνίου του 2018.

Στην έκθεση της για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο η Κομισιόν ζητά για όλες τις χώρες της Ένωσης την παράταση της ρήτρας συνολικής διαφυγής και για το 2023, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των ασυνήθιστα υψηλών τιμών στα ενεργειακά προϊόντα.

Όπως τονίζεται η Επιτροπή, θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο για να δώσει νέες οδηγίες για το δημοσιονομικό πλαίσιο που θα πρέπει να κινηθούν τα κράτη μέλη στους προϋπολογισμούς του 2023.

Να μπει φρένο στις δαπάνες

Στην έκθεση για το ευρωπαϊκό εξάμηνο αναφέρεται ότι τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να διασφαλίσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023, ιδίως περιορίζοντας την αύξηση των εθνικών τρεχουσών δαπανών κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συνεχιζόμενη, προσωρινή και στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που είναι πιο ευάλωτες στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, καθώς και τη στήριξη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Για την περίοδο μετά το 2023, οι χώρες με χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ τους θα πρέπει να ακολουθήσουν μια δημοσιονομική πολιτική με στόχο την επίτευξη σταδιακής μείωσης του χρέους και δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα μέσω, σταδιακής μείωσης των ελλειμμάτων τους, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Μακροοικονομικές ανισορροπίες

Στην έκθεση για τις μακροοικονομικές ισορροπίες, στην αναφορά για την Ελλάδα εντοπίζονται ως “τρωτά σημεία” το υψηλό δημόσιο χρέος, το μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα, το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, η χαμηλή δυνητική ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία.

Τονίζεται πάντως ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε το 2021 και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται χάρη στη βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και στην οικονομική ανάπτυξη.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εξακολουθεί να αντανακλά την μερική ανάκαμψη του τουρισμού μετά την μεγάλη πτώση του 2020 και αναμένεται να παραμείνει ψηλά και φέτος, αλλά και το 2023.

Η επενδυτική θέση παραμένει επίσης σε μεγάλο βαθμό αρνητική, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ το 2021 ήταν πάνω από τις προβλέψεις και θα συνεχιστεί και φέτος με την βοήθεια των εισροών σημαντικών κεφαλαίων από το RRF.

Τέλος, σημειώνεται ότι, παρά την ουσιαστική πρόοδο στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ποσοστό τους παραμένει υψηλό και παρεμποδίζει την ικανότητα παροχής των τραπεζών πίστωση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή