Θετική αξιολόγηση από την Κομισιόν για την οικονομία και ψήφος εμπιστοσύνης στη μεταρρυθμιστική ατζέντα – Καμπανάκι για τον τραπεζικό τομέα

Η έκθεση της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Κομισιόν επιβεβαιώνει την πρόοδο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας και εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα έκλεισε και το 2019 με υπεραπόδοση στο 4% του ΑΕΠ παρά τις προεκλογικές παροχές.

Η έκθεση της Κομισιόν για την 5η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα:

  • Επαναλαμβάνει και τις προβλέψεις της Επιτροπής για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,4% φέτος και κατά 2,2% το 2019
  • Εκτιμά πως το οικονομικό σκηνικό στην Ελλάδα θα συνεχίζει να βελτιώνεται αν και κίνδυνοι παραμένουν (κυρίως αναφορικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ).
  • Προβλέπει  επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και συρρίκνωση της ανεργίας.
  • Ενσωματώνει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, τη μείωση των “κόκκινων δανείων”.
  • Αποτυπώνει τη σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
  • Αναδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης, μέσα από την κατάρτιση και υλοποίηση του δικού της εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, να καλύψει το σημαντικό επενδυτικό κενό της χώρας.
  • Καταγράφει τις κυβερνητικές επιλογές για περαιτέρω μειώσεις φόρων (εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ), εκτός προϋπολογισμού, εντός του 2020, ως απόρροια της καλής εκτέλεσής του.
  • Παρουσιάζει τις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, για εφέτος και τα επόμενα έτη, και θέτει τα χρονικά ορόσημα λήψης σχετικών αποφάσεων».
  •  “Χτυπάει” ένα καμπανάκι για την ανάγκη πιο αποφασιστικών βημάτων στον τραπεζικό τομέα. “Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις, οι οποίες εκτείνονται από τον αδύναμο τραπεζικό τομέα, την υψηλή ανεργία, και φθάνουν έως τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και τη δυσμενή καθαρή διεθνή επενδυτική θέση”, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης κρίνει πως λόγω της έντασης που λαμβάνει το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα της Ελλάδας για μεγαλύτερη εξαίρεση δαπανών (σ.σ. ζητείται η εξαίρεση επιπλέον 280 εκατ ευρώ το χρόνο).

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις, ανακοινώνοντας στις Βρυξέλλες  την έγκριση της 5ης Αξιολόγησης για την χώρα μας, δήλωσε πως τον τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η συζήτηση στο Eurogroup για χαλάρωση στα πρωτογενή πλεονάσματα, με βάση την θετική πορεία που καταγράφεται στις εκθέσεις αξιολόγησης της χώρας.

  • «Θα παρουσιάσουμε την Έκθεση αυτή στο επόμενο Eurogroup. Περιμένουμε και τα επιπλέον μέτρα που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει η Ελλάδα πριν την 6η έκθεση του Μαΐου. Και με βάση την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί ως τότε, στο Eurogroup του Ιουνίου ίσως τα κράτη – μέλη να αποφασίσουν τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα αντί το δημόσιο χρέος» τόνισε ο κ.Ντομπρόβσκις.

.Την ικανοποίησή του, χωρίς περιττές θριαμβολογίες,, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα (και τη 2η σχετική επί κυβέρνησης ΝΔ), που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «απαιτείται ένταση των προσπαθειών, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενδογενείς και εξωγενείς κινδύνους, να πετύχουμε διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλές θέσεις απασχόλησης και να τονώσουμε περαιτέρω την κοινωνική συνοχή. Οι ανάγκες των καιρών επιβάλλουν την ισχυροποίηση της οικονομίας, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της Ελλάδας».
Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή