Κομισιόν: Σχέδιο 40 δισ. ευρώ για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Μήνυμα ΕΕ προς τη Μόσχα: Μη χρησιμοποιείσετε την τρομοκρατική επίθεση κατά της Ουκρανίας

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να προτείνει τη χρήση έως και 40 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ένωσης για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στις υψηλές τιμές από την ενεργειακή κρίση, μεταδίδει το Bloomberg.

Η Κομισιόν θα προσφέρει στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα ταμεία συνοχής για να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και να βοηθήσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας μέσω εθνικών προγραμμάτων, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο ένα προσχέδιο της πρότασης των Βρυξελλών.

Το σχέδιο θα είναι μέρος του πακέτου προτάσεων που θα παρουσιάσει η Κομισιόν σήμερα , Τρίτη, για να αντιμετωπίσει το υψηλό ενεργειακό κόστος που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να συζητήσουν το πακέτο των μέτρων στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 20-21 Οκτωβρίου.

Νέος μηχανισμός με ευέλικτα μέτρα

Ο νέος μηχανισμός θα έχει ευέλικτα μέτρα στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για να παρέχει υποστήριξη σε όσους πλήττονται από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με στέλεχος της Επιτροπής που γνωρίζει το σχέδιο και μίλησε στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν διαθέσει περισσότερα από 500 δισ. ευρώ για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, η Επιτροπή και οι κυβερνήσεις συζητούν νέα μέσα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς δεν υπάρχει κοινή συμφωνία για τον τρόπο χρηματοδότησης των νέων δαπανών.

Παροχή υποστήριξης για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας

Το σχέδιο για τη χρήση των υφιστάμενων ταμείων συνοχής θα περιλαμβάνει επίσης την παροχή υποστήριξης για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας με την προστασία των θέσεων εργασίας των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, μέσω της βραχυχρόνιας εργασίας και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων, σύμφωνα με το σχέδιο εγγράφου.

Η πρόσθετη ευελιξία που δίνει η Κομισιόν στα κράτη μέλη είναι παρόμοια με την απόφαση που είχε υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας της Covid-19, αλλά και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για την υποστήριξη των προσφύγων που διαφεύγουν στο έδαφος της Ε.Ε. σημειώνει το Bloomberg.

Το τελικό διαθέσιμο ποσό ανά κράτος μέλος θα εξαρτηθεί από τον όγκο των ταμείων συνοχής που παραμένει αδέσμευτος από την εθνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Καμία δημοσίευση για προβολή