Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας για τα στρατηγικά σχέδια των Αμερικανών στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζει το Bloomberg

Τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην στρατηγική άμυνας των ΗΠΑ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου τονίζει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ και Ελλάδας με πραγματικά πυρά στον Όλυμπο πριν από μερικές ημέρες, εξηγεί ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενισχύουν την στρατιωτική συνεργασία τους αλλά στέκεται ιδιαίτερα στην χρονική συγκυρία της άσκησης.

«Η χρονική στιγμή της κοινής άσκησης είναι περισσότερο απόδειξη των γεωπολιτικών στρατηγικών σε μία ολοένα και περισσότερο ευμετάβλητη περιοχή και ένα μήνυμα στις αντίπαλες δυνάμεις αντί το σημάδι μίας μεγάλης φιλίας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Όπως εξηγεί το Bloomberg η Ελλάδα είναι κλειδί στα αμερικανικά σχέδια να ανακόψουν την επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο καθώς οι χώρες παραγκωνίζονται για τα ενεργειακά αποθέματα και τις υποδομές.

«Μία ενισχυμένη συνεργασία με την Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με την Εθνική Αμυντική Στρατηγική του Τραμπ, μία πολιτική μεταστροφή που έχει στόχο να εμποδίσει την Ρωσία και την Κίνα από την επέκταση σε χώρες όπου οι ΗΠΑ έχουν μακροχρόνιες στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς.

Η Ελλάδα είναι ένα σχετικά φιλοαμερικανικό έθνος στην Ευρώπη όπου πολλοί ηγέτες αντιστέκονται στις απαιτήσεις να πληρώσουν περισσότερα για την στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Για τους Έλληνες, σύμφωνα με το Bloomberg, οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα που μπορεί να περιορίσει την επεκτατικότητα της Τουρκίας η οποία ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσινγκτον για τον πόλεμο στην Συρία.

«Οι ΗΠΑ είχαν ανέκαθεν μία προσέγγιση ισορροπίας δυνάμεων ιδιαίτερα όταν μία σύμμαχος όπως η Τουρκία προσπαθεί να διεκδικήσει την θέση της μονομερώς. Η Τουρκία έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει στις ΗΠΑ από την Ελλάδα αλλά οι ισχυρότεροι δεσμοί με τους Έλληνες είναι χρήσιμοι καθώς η Ουάσινγκτον δεν θέλει η Τουρκία να αισθάνεται πολύ άνετα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», είπε στο πρακτορείο ο διευθυντής αναλυτικής ανάπτυξης της «δεξαμενής σκέψης» Κέντρο για την Παγκόσμια Πολιτική στην Ουάσινγκτον, Καμράν Μποκαρί.

Από το newsroom του economico με πληροφορίες από το Bloomberg και το newmoney

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή