Κοροναϊός: «Ακτίδα ελπίδας» για την μετάλλαξη Όμικρον – Πιο μεταδοτική αλλά λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα, λένε ειδικοί

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, λέει το αρχαιοελληνικό απόφθεγμα και φαίνεται ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό ισχύει και για την μετάλλαξη Όμικρον του κοροναϊού.

Καθώς ολόκληρος ο πλανήτης έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για τη νέα μετάλλαξη, ειδικοί ερευνητές από τη Νότια Αφρική, όπου και πρωτοεντοπίστηκε, στέλνουν μήνυμα προσοχής αλλά και ελπίδας για το νέο πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επιστήμονας από το Σαν Φρανσίσκο υποστήριξε ότι η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική και υπάρχει και ο κίνδυνος να ξεπερνα την ανοσία των εμβολίων, ωστόσο φαίνεται ότι προκαλεί πιο ήπια νόσηση.

Τα επιτόπια στοιχεία

Τα στοιχεία από την επαρχία Γκάουτενγκ της Νότιας Αφρικής, το «σημείο μηδέν» της νέας μετάλλαξης δείχνουν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική αύξηση της ανάγκης νοσηλείας ασθενών, αλλά λιγότερους θανάτους και διασωληνώσεις.

Μάλιστα, επιτόπιες αναφορές κάνουν λόγο για μια εικόνα στα νοσοκομεία που δεν έχει σχέση με το «κύμα» της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς στις πτέρυγες COVID είναι λιγότεροι οι ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο και διασωλήνωση.

Φυσικά, όλοι οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ακόμα τα στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι επαρκή ώστε να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, ωστόσο, εκτιμάται ότι ίσως τα πράγματα να μην είναι τόσο άσχημα όσο αρχικά φαινόταν.

Οι ανησυχίες

Από την άλλη, φυσικά, ο κίνδυνος δεν έχει εξαληφθεί, καθώς καταγράφονται τουλάχιστον 50 μεταλλάξεις του γενετικού υλικού του ιού, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Μια άλλη ανησυχία αφορά στον κίνδυνο επαναμόλυνσης ατόμων που έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό και έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία, καθώς η Όμικρον ενδέχεται να την «ξεπερνά», σε αντίθεση με άλλες παραλλαγές του ιού.

Το βέβαιο είναι ότι χρειάζονται ακόμα κάποιες εβδομάδες και πολύ περισσότερα στοιχεία σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον, πριν οι επιστήμονες καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα για την μεταδοτικότητα και τη νοσηρότητα που προκαλεί.

Πληροφορίες: USA Today

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή