Κοροναϊός: Δεν απαιτείται τεστ PCR για όσους εμβολιασμένους νοσήσουν με Όμικρον, λένε οι ειδικοί

Νέα δεδομένα σχετικά με τους πολίτες που «βγαίνουν» θετικοί στον κοροναϊό προκύπτουν από την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Αρκεί το rapid test

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι, PCR τεστ για βεβαίωση νόσησης απαιτείται για τους ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ για τους εμβολιασμένους που νοσούν αρκεί ένα rapid test. Όπως είπε αρχικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, «θέλω να υπενθυμίσω ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το rapid test με ένα PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Δεν χρειάζεται δηλαδή να πηγαίνουν να επιβεβαιώνουν το θετικό rapid με PCR».

Τα νέα στοιχεία για την Όμικρον

«Δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid. Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά θετικά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR», πρόσθεσε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Η κ. Παπαευαγγέλου προσέθεσε ότι έχουμε περισσότερα δεδομένα με την παραλλαγή Όμικρον. Διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη. Είναι ένας ιός με εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα που διασπείρεται πολύ πιο εύκολα και αυτός είναι λόγος της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας. Επίσης, ο χρόνος επώασης είναι σημαντικά βραχύτερος και σύμφωνα με μελέτες η διάρκεια της νόσου από την παραλλαγή Όμικρον είναι μικρότερη, γι αυτό αναθεωρήθηκαν οι οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας. Όσον αφορά στην κλινική εικόνα, εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμο και σπανιότερα οι ασθενείς εμφανίζουν απώλεια όσφρησης και γεύσης, βήχα και υψηλό πυρετό.

Στο πλαίσιο αυτό, η καθηγήτρια σημείωσε ότι είναι ισχυρή η σύσταση προς τους πολίτες να μην αγνοούν τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, αλλά να πραγματοποιούν είτε αυτοδιαγνωστικό ή και εργαστηριακό έλεγχο. Τόνισε, δε, ότι αν και τα συμπτώματα είναι ηπιότερα, δεν μπορούμε να έχουμε εφησυχασμό, καθώς τα νοσοκομεία είναι ακόμα επιβαρυμένα με σχεδόν 4.000 ασθενείς να νοσηλεύονται στην επικράτεια και πληρότητα που αγγίζει το 53% στις απλές κλίνες και το 88% στις ΜΕΘ covid, με 91% στην Αττική και 96% στη Θεσσαλονίκη.

Προστασία από τα εμβόλια

Επίσης, ανέφερε ότι τα μέχρι σήμερα δεδομένα επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με τρεις δόσεις είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι έναντι της σοβαρής νόσου από την Όμικρον. Όμως στην Ελλάδα έχουμε περίπου 380.000 άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση, ενώ ακόμα 100.000 πολίτες παρότι έχουν κλείσει περισσότερους από 6 μήνες από την δεύτερη δόση δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση. Το ευχάριστο είναι ότι από τους τελευταίους, τουλάχιστον 6 στους 10 έχουν προγραμματίσει ραντεβού εμβολιασμού τρίτης δόσης.

Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο εμβολιασμός αποτελεί σήμερα περισσότερο από ποτέ μονόδρομο και όσοι έχουν κινητικότητα έχουν σχεδόν 100% πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό, ανέφερε η καθηγήτρια. «Όσο και πιο ήπια φαίνεται από τα δεδομένα να είναι η παραλλαγή Όμικρον, ο κίνδυνος, παραμένει σημαντικός για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή