Κοροναϊός: Εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση από τον Π.Ο.Υ. το πέμπτο εμβόλιο – Γιατί το Novavax μπορεί να είναι το «game changer»

Στη μάχη κατά της πανδημίας μπαίνει το εμβόλιο, της Novavax
FILE PHOTO: A woman holds a small bottle labeled with a "Coronavirus COVID-19 Vaccine" sticker and a medical syringe in front of displayed Novavax logo in this illustration taken, October 30, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo/File Photo

Στη μάχη κατά της πανδημίας του κοροναϊού μπαίνει άλλο ένα εμβόλιο, αυτό της εταιρείας Novavax, το οποίο κατά κάποιους επιστήμονες μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε το εμβόλιο της Novavax κατά του κοροναϊού, ενώ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε ήδη από τη Δευτέρα, την κυκλοφορία του εμβολίου, του Nuvaxovid. Σε μια ανακοίνωση, ο ΠΟΥ ανέφερε πως πρόκειται για το δέκατο εμβόλιο κατά της Covid για το οποίο δίνεται άδεια επείγουσας χρήσης.

Διπλή δόση μέσα σε τέσσερις εβδομάδες

Το σκεύασμα αυτό προστίθεται στα εμβόλια κατά της Covid, Covaxin της ινδικής Bharat Biontech, Covovax που παράγεται από Serum Institute of India με άδεια της αμερικανικής Novovax, Pfizer-Biontech, Moderna, AstraZeneca (ο ΠΟΥ υπολογίζει δύο εμβόλια AZ, το ένα από τα οποία παρασκευάζεται στην Ινδία), Johnson & Johnson, Sinopharm και Sinovac που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εμβολίων που αδειοδοτήθηκαν για επείγουσα χρήση.

Ο ΠΟΥ διευκρινίζει πως το Covovax, το οποίο ενέκρινε για επείγουσα χρήση στις 17 Δεκεμβρίου, προέρχεται από το Nuvaxovid. Τα δύο εμβόλια «παρασκευάζονται με τη βοήθεια των ίδιων τεχνολογιών». «Απαιτούν δύο δόσεις και είναι σταθερά σε θερμοκρασίες ψυγείου μεταξύ 2 και 8 βαθμών Κελσίου», ανέφερε ο Οργανισμός. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η επιτροπή των ειδικών για τον εμβολιασμό του ΠΟΥ συνιστούν τη χρήση του Nuvaxovid για τους άνω των 18 ετών και αναφέρουν πως οι δόσεις πρέπει να χορηγούνται «με απόσταση τριών έως τεσσάρων εβδομάδων».

Πώς μπορεί να γίνει game changer

Η έγκριση από τον ΠΟΥ διευκολύνει τη διεθνή αναγνώριση του εμβολίου και κυρίως τη χρήση του από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και του συστήματος Covax -που δημιουργήθηκε προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των πιο φτωχών χωρών στον εμβολιασμό. Το Nuvaxovid είναι ένα εμβόλιο με βάση πρωτεΐνες που προκαλούν ανοσοαπόκριση, χωρίς ιό.

Γιατί, όμως το εμβόλιο της Novavax θεωρείται ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, όσον αφορά στους εμβολιασμούς; Διότι, από όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι το πιο «ποαραδοσιακό», ως προς την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για τα σκευάσματα κατά της ηπατίτιδας Β, της γρίπης, του τετάνου και του κοκκύτη.

Κλασική τεχνολογία

Το εμβόλιο αυτό βασίζεται σε μια εκδοχή της πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2 (πρωτεΐνη ακίδα), η οποία έχει παραχθεί στο εργαστήριο. Χρησιμοποιώντας κύτταρα εντόμων, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα νανοσωματίδιο που το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αναγνωρίζει ως ιό («σωματίδιο που μοιάζει με ιό») — αν και δεν είναι ο ιός — και στη συνέχεια αντιδρά ανάλογα. Τα νανοσωματίδια δεν περιέχουν DNA του ιού και επομένως προκαλούν λιγότερες παρενέργειες στο ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, η ανθρώπινη ανοσολογική απόκριση είναι ασθενέστερη, κι έτσι οι ερευνητές προσέθεσαν στο «μείγμα» ανοσοενισχυτικά. Στην περίπτωση του εμβολίου Novavax, το ανοσοενισχυτικό είναι η σαπωνίνη.

Τα εμβόλια που βασίζονται σε πρωτεΐνες, φαίνεται εξάλλου να προσφέρουν καλό επίπεδο προστασίας έναντι της covid-19 και έχουν λιγότερες παρενέργειες από εμβόλια mRNA. Επίσης θεωρείται μια εξαιρετική λύση για την θωράκιση των φτωχών χωρών καθώς είναι φθηνότερα από τα εμβόλια mRNA και μπορούν να αποθηκευτούν σε θερμοκρασίες από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου (36 έως 46 βαθμούς Φαρενάιτ), γεγονός που καθιστά ευκολότερη τη μεταφορά τους. Τέλος, ακριβώς επειδή η τεχνολογία είναι πιο «κλασική», μπορεί να αποτελέσει λύση για τους έως σήμερα αρνητές των εμβολίων.

Καμία δημοσίευση για προβολή