Κοροναϊός-εμβόλιο: Ανάσα στην Ε.Ε. από Pfizer/BioNTech – Δεσμεύονται για 75 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει τις παραδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση του εμβολίου κατά της Covid-19 που έχει αναπτύξει μαζί με την αμερικανική Pfizer, υποσχόμενη μέχρι και 75 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι δύο εταιρείες υπολογίζουν «να αυξήσουν τις παραδόσεις από την εβδομάδα της 15ης Φεβρουαρίου» και να χορηγήσουν «την ποσότητα των δόσεων για την οποία έχουμε δεσμευθεί κατά το πρώτο τρίμηνο», καθώς και «μέχρι 75 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά το δεύτερο τρίμηνο» στο πλαίσιο των υπαρχόντων συμβολαίων, εξήγησε ο Ζιρκ Πέτινγκ, οικονομικός διευθυντής BioNTechσε δήλωσή του που διαβιβάσθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP.

Συσκέψεις στη Γερμανία μετά τις καθυστερήσεις

Η ανακοίνωση γίνεται την ημέρα της σύσκεψης κορυφής ανάμεσα στην γερμανική ηγεσία και πολλές φαρμακευτικές εταιρείες με στόχο την ενίσχυση της εκστρατείας εμβολιασμού που παραπαίει τόσο στην Γερμανία , όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά την επιβράδυνση των παραδόσεων εμβολίων εξαιτίας των μεταβολών στην αλυσίδα παραγωγής στο εργοστάσιο στην Πουρς του Βελγίου, «επιστρέψαμε στο αρχικό πλάνο παραδόσεων», δηλώνει οι οικονομικός διευθυντής της BioNTech. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει παραγγείλει 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου με την ονομασία «Comirnaty».

Η ανακοίνωση της προσωρινής επιβράδυνσης των παραδόσεων στα μέσα του Ιανουαρίου προκάλεσε την οργή πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πριν ακόμη την σύγκρουση με την εταιρεία AstraZeneca που ακολούθησε για την μείωση της τροφοδοσίας σε εμβόλια.

Δύσκολοι Φεβρουάριος και Μάρτιος

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι οι παραδόσεις του εμβολίου της αγγλοσουηδικής εταιρείας, η οποία θα τροφοδοτήσει τελικά την Ευρωπαϊκή Ενωση με 40 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις, θα αρχίσουν κατά την δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα παραμείνει δύσκολη περίοδος σε ό,τι αφορά την προμήθεια σε εμβόλια και αναγνώρισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση υπολείπεται του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς την εκστρατεία εμβολιασμού.

Κι άλλοι παίκτες στην παραγωγή

Οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν στις 11 Ιανουαρίου ότι είναι σε θέση να παράγουν δύο δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους χάρις, κυρίως, στο νέο εργοστάσιο στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία αυτόν τον μήνα.

Ο νέος στόχος παραγωγής λαμβάνει υπ΄όψιν ότι από κάθε φυαλίδιο εξάγονται έξι και όχι πέντε δόσεις του εμβολίου, καθώς και ένα πυκνότερο δίκτυο μονάδων παραγωγής, στο οποίο στο εξής θα περιλαμβάνονται και τρίτες εταιρείες, όπως η Sanofi, η οποία θα παράγει το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer στο εργοστάσιό της στην Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντής της BioNTech, «διεξάγονται συνομιλίες και με άλλους εταίρους για νέες συμφωνίες» παραγωγής του εμβολίου.

H Bayer θα παράγει το εμβόλιο της CureVac

Εν τω μεταξύ, γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer ανακοίνωσε ότι θα παράγει από το 2022 το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσει η ανταγωνίστριά της CureVac, την στιγμή που ο τομέας βρίσκεται υπό πίεσιν για να αυξήσει την παραγωγή.

«Διαθέτουμε τις απαραίτητες ικανότητες για να παραγάγουμε το εμβόλιο mRNA της CureVac», δήλωσε ο Στέφαν Eλριχ, διευθυντής του φαρμακευτικού τομέα της Bayer κατά την διάρκεια online συνέντευξης Τύπου προσθέτοντας ότι στόχος είναι η παραγωγή 160 εκατομμυρίων δόσεων το 2022. «Η διαθεσιμότητα εμβολίων πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω», πρόσθεσε.

Η παραγωγική ικανότητα της Bayer προστίθεται σε μία υπάρχουσα παραγωγή στο δίκτυο της CureVac ύψους 300 εκατομμυρίων δόσεων αυτόν τον χρόνο και ενός δισεκατομμυρίου δόσεων το 2022, εξήγησε ο Φραντς-Βέρνερ Χάας, διευθυντής της CureVac, η οποία βρίσκεται στην Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της.

Βρίσκεται πλέον στο στάδιο της πιστοποίησης, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου. Η διασφάλιση της παραγωγής του εμβολίου μακροπρόθεσμα είναι ακόμη περισσότερο σημαντική, απέναντι στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων ή την ανάγκη για επανάληψη του εμβολιασμού έπειτα από ένα ή περισσότερα χρόνια, εξήγησε ο Γενς Σπαν.

Η Bayer και η εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac με έδρα το Τούμπινγκεν ανακοίνωσαν στις αρχές του Ιανουαρίου την σύμπραξή τους με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης του εμβολίου.

«Η Bayer θα προσφέρει την αναγνωρισμένη τεχνογνωσία και την υποδομή της σε τομείς όπως η οργάνωση κλινικών δοκιμών, ρυθμιστικού πλαισίου, η ασφάλεια φαρμάκων, ιατρικών πληροφοριών, η οργάνωση της αλυσίδας τροφοδοσίας», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει συμβόλαιο με την CureVac για την προμήθεια 405 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της που βασίζεται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA).

Καμία δημοσίευση για προβολή