Eμβόλιο: Πού την «πάτησε» η Ε.Ε. και καθυστερούν οι εμβολιασμοί – Οι συμφωνίες, οι εγκρίσεις και η γκρίνια

Όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύπεγραφε τα συμβόλαια με έξι φαρμακευτικές εταιρείες για την παράδοση σχεδόν 2,3 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του κοροναϊού -κανένα εκ των οποίων δεν ήταν έτοιμο τη δεδομένη στιγμή- πολλοί ήταν εκείνοι που χειροκρότησαν την απόφαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να φροντίσει να καλύψει εμβολιαστικά το μπλοκ των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. δρώντας ως «Προμηθεάς».

Μεγάλη καθυστέρηση

Σήμερα, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά: τα προγράμματα εμβολιασμού σε χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ «πηγαίνουν σφαίρα», ενώ στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. κινούνται με ταχύτητα… χελώνας, ενώ οι κυβερνήσεις τρέχουν και δεν φθάνουν προκειμένου να οργανώσουν τους εμβολιασμούς και ταυτόχρονα να λάβουν νέα περιοριστικά μέτρα καθώς τα νέα «κύματα» της πανδημίας του κοροναϊού πλήττουν τους πολίτες, τα συστήματα υγείας και την οικονομία, το ένα πίσω από το άλλο.

Συγκρούσεις

Ταυτόχρονα η Ε.Ε. συγκρούεται και με φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες δηλώνουν ότι, παρά τις «καλύτερες προσπάθειές» τους (όπως ορίζουν τα σχετικά συμβόλαια με την Κομισιόν), δεν μπορούν να παραδόσουν τον αριθμό των δόσεων που έχει συμφωνηθεί. Η σύγκρουση της Κομισιόν με την σουηδοβρετανική AstraZeneca έχει λάβει πλέον διαστάσεις σίριαλ, με αλληλοκατηγορίες, δημοσιοποιήσεις συμβολαίων και απειλές από τις Βρυξέλλες για απαγόρευση εξαγωγών.

Παύση εμβολιασμών

Ήδη, νοσοκομεία στην Γαλλία και την Ισπανία ανακοίνωσαν ότι τα αποθέματα σε εμβόλιο τελείωσαν και ότι σταματούν τους εμβολιασμούς μέχρι να λάβουν κι άλλα. Στην Πορτογαλία συζητιέται ανοιχτά δίμηνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εμβολιασμών. Η Άνγκελα Μέρκελ συναντάται σήμερα με εκπροσώπους γερμανικών φαρμακοβιομηχανιών, αναζητώντας τρόπους να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων στη χώρα. Και σε άλλες χώρες τα προγράμματα εμβολιασμού αρχίζουν να επιβραδύνουν.

Παραφωνίες

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της Ένωσης έχουν ήδη αρχίσει οι παραφωνίες και οι γκρίνιες σχετικά με τα όσα έχουν γίνει από την Κομισιόν για το ζήτημα του εμβολίου. Η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι συνάπτει -μόνη της- συμφωνία με τη Ρωσία για το εμβόλιο Sputnik-V. Η Γερμανία αποκαλύπτεται ότι έκανε δικό της συμβόλαιο τον περασμένο Σεπτέμβριο με την Pfizer/BioNTech για επιπλέον δόσεις του εμβολίου της. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, αποκάλυψε ότι ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου, περισσευούμενες δόσεις του εμβολίου.

Πολυπαραγοντικό πρόβλημα

Πώς συνέβησαν όλα αυτά; Πώς η Ε.Ε., που φαινόταν ως η πιο έτοιμη για τα εμβόλια, βρίσκεται σήμερα πολύ πίσω από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ; Σύμφωνα με το BBC, τα προβλήματα είναι πολλά και πολλαπλά και πολλά από αυτά εντοπίζονται στους χειρισμούς της Κομισιόν, η οποία ανέλαβε το έργο να διαπραγματευτεί για την προμήθεια των εμβολίων, χωρίς, ωστόσο, να λάβει υπόψη της διάφορους παράγοντες.

Για παράδειγμα, η βρετανική κυβέρνηση υπέγραψε συμβόλαιο με την AstraZeneca τρεις μήνες πριν από την Κομισιόν και ενέκρινε το εμβόλιο της εταιρείας και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης πολύ νωρίτερα από τον αρμόδιο οργανισμό της Ε.Ε., τον ΕΜΑ. Επίσης, ο ισχυρισμός των Βρυξελλών, ότι χρηματοδοτήθηκε η εταιρεία με περίπου 300 εκατ. ευρώ παρέλειψε να αναφέρει ότι ακόμα δεν έχει δωθεί δόση από τα χρήματα αυτά. Όσον για το συμβόλαιο με την εταιρεία, αποκαλύπτεται ότι τη δεσμεύει για «καλύτερη προσπάθεια» να παραδώσει ως τον Μάρτιο τις συμφωνηθείσες δόσεις.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις

Επίσης, η Κομισιόν κατηγορείται ότι στην προσπάθειά της να διασφαλίσει τα εμβόλια με την καλύτερη τιμή και με συγκεκριμένες ρήτρες προς τις εταιρείες καθυστέρησε την όλη διαδικασία και μπήκαν δυναμικά κι άλλοι παίκτες στο παιχνίδι, όπως οι ΗΠΑ ή η Βρετανία. Από ορισμένους κύκλους, οι εξελίξεις θεωρούνται «ντροπιαστικές» για τις Βρυξέλλες, οι οποίες παρότι διαπραγματεύτηκαν με τις εταιρείες και χρηματοδότησαν και την έρευνα για να εμβόλια, απέτυχαν να διασφαλίσουν την υποχρέωση των εταιρειών να παρέχουν τα συμφωνηθέντα.

Και διαφορές από χώρα σε χώρα

Από την άλλη, παρατηρείται και χάσμα ανάμεσα στα εμβολιαστικά προγράμματα των χωρών-μελών, κάτι που δείχνει διαφορές στην οργάνωση και αξιοποίηση των υπαρχουσών δόσεων. Η Δανία και η Μάλτα για παράδειγμα, τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία ή η Γαλλία. Και δεδομένου ότι η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει τη «Γηραιά Ήπειρο», οι φωνές περί αλληλεγγύης και «όλοι μαζί» αρχίζουν να χαμηλώνουν και τη θέση τους να παίρνει η γκρίνια και ο φόβος.

Προσθέστε σε αυτό και το γεγονός ότι σε μεγάλες χώρες, όπως η Γερμανία, φέτος είναι εκλογική χρονιά και το μείγμα αγγίζει τα όρια του εκρηκτικού, καθώς όλοι μοιάζουν να περνούν σε φάση «εμβολιαστικού εθνικισμού».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή