Κοροναϊός: Επιτέλους, καλά νέα – Οι επιστήμονες προβλέπουν «εξαφάνιση» της Όμικρον από τη Νότια Αφρική

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον έρχονται από τη Νότια Αφρική -το σημείο μηδέν της εμφάνισής της- και προκαλούν αισιοδοξία σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού.

Μικρή διάρκεια

Συγκεκριμένα, ειδικοί που μελετούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη Νότια Αφρική εκτιμούν ότι η Όμικρον εκτός από ήπια συμπτωματολογία έχει και μικρή διάρκεια. Ήδη, τα δεδομένα του βρετανικού συστήματος υγείας έδειξαν ότι στην περίπτωση νόσησης με Όμικρον ο κίνδυνος νοσηλείας μειώνεται από 50% έως 70%.

Ωστόσο, επιστήμονες εκτιμούν πως η επέλαση της Όμικρον θα διαρκέσει μερικούς μήνες σε όλο τον κόσμο. Στη Νότια Αφρική η μετάλλαξη εντοπίστηκε στα μέσα Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου άρχισαν να καταγράφονταν 10.000 ημερήσια κρούσματα. Λίγο αργότερα, όμως, παρατηρήθηκε μείωση και τα περιστατικά έπεσαν στα 5.000 σε καθημερινή βάση.

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, ο Φρανσουά Βέντερ, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ προέβλεψε ότι η Όμικρον θα έχει «φύγει» από τη Νότια Αφρική μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Ο επιδημιολόγος Σαλίμ Άμπντουλ Καρίμ, που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα, εκτίμησε ότι η πορεία της Όμικρον θα είναι ανάλογη και σε άλλες χώρες του πλανήτη.

Πάντως, για την ώρα η Ευρώπη παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, καθώς σε πολλές χώρες, όπως η Βρετανία και η Γαλλία οι μολύνσεις παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση, αν και σημειώνεται ότι οι εισαγωγές  αλλά και οι θάνατοι, δεν έχουν ανέβει δραματικά, τουλάχιστον σε σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα, όταν η πανδημία «σάρωνε» τη γηραιά ήπειρο.

Νέα μέτρα και booster

Ούτως ή άλλως, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ενεργοποιήσει έκτακτα σχέδια για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας. Στη λίστα των χωρών που έχουν προχωρήσει στην ενεργοποίηση «plan b» έχουν προστεθεί η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Μέτρα επεξεργάζονται και τα υγειονομικά επιτελεία Λονδίνου και Παρισιού μετά τα νέα ρεκόρ μολύνσεων.

Πέραν των νέων περιοριστικών μέτρων, οι ειδικοί υπογραμμίζουν διαρκώς την ανάγκη για διενέργεια ενισχυτικής δόσης εμβολίου, η οποία, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα προστατεύει από την ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι ακόμα τα δεδομένα για τη μετάλλαξη δεν έχουν οριστικοποιηθεί, οπότε ζητούν αυτοσυγκράτηση.

Καμία δημοσίευση για προβολή