Κοροναϊός: Η «απόλυτη καταιγίδα» στη Βρετανία – Η κυβέρνηση ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά επιστήμονες έχουν αμφιβολίες

Παρά τις αρχικές προβλέψεις για καθυστέρηση στην αδειοδότησή του, το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca έλαβε την έγκριση της Βρετανικής κυβέρνησης, η οποία, υπό την πίεση των άσχημων επιδημιολογικών στοιχείων, επιδιώκει με κάθε τρόπο να αυξήσει τον αριθμό των πολιτών που εμβολιάζονται κατά του κοροναϊού.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με επιφυλάξεις από τον επιστημονικό κόσμο, ο οποίος, αν και δεν θέτει ζήτημα ασφάλειας του εμβολίου, επισημαίνει ότι τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά του παραμένουν ασαφή, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να δώσει στο εμβόλιο την έγκρισή του εντός του Ιανουαρίου.

«Πραγματικά καταπληκτικό νέο»

Το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αρμόδιος οργανισμός για τις αδειοδοτήσεις φαρμάκων, MHRA, εισηγήθηκε στην κυβέρνηση να δώσει άδεια χρήσης στο εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, τονίζοντας ότι η έγκριση δόθηκε έπειτα από τη διεξαγωγή «εντατικών κλινικών δοκιμών και μιας σε βάθος ανάλυσης των δεδομένων από τους ειδικούς της MHRA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο τηρεί τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας».

Φυσικά, η κυβέρνηση στο Λονδίνο, η οποία δεχόταν πιέσεις να «κοκκινήσει» ολόκληρη τη χώρα λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων Covid-19, υποδέχθηκε με ενθουσιασμό την εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «πραγματικά καταπληκτικό νέο» και για «θρίαμβο για την βρετανική επιστήμη». «Τώρα θα εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους το ταχύτερον», πρόσθεσε.

«Βρετανικό success story»

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, υποστήριξε ότι «είναι η στιγμή για να τιμήσουμε την βρετανική καινοτομία… Είναι φόρος τιμής στους απίστευτους βρετανούς επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca, η επιτυχία των οποίων θα βοηθήσει να σωθούν ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω κάθε έναν ξεχωριστά που συμμετείχε σε αυτό το βρετανικό success story».

Μάλιστα, ο Χάνκοκ, αφού υπενθύμισε ότι η Βρετανία έχει παραγγείλει ήδη 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, σημείωσε ότι το απαραίτητο διάστημα έως 12 εβδομάδες μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca «βοηθάει πολύ» καθώς, με αυτό τον τρόπο, περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να λάβουν την πρώτη δόση, η οποία από μόνη της προσφέρει μεγάλο ποσοστό προστασίας.

«Ανατρεπτικός παράγοντας»

Επίσης, ο καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College, Ντάνι Ολτμαν, σημείωσε ότι «οι επιστήμονες δεν χρησιμοποιούν με ελαφρότητα όρους όπως “ανατρεπτικός παράγοντας”, αλλά ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Αυτήν την στιγμή, ο ιός αποδεικνύει και πάλι ότι μπορεί να σαρώσει και τις πλέον δρακόντειες προσπάθειές μας να σπάσουμε την αλυσίδα της μετάδοσης περιορίζοντας τις επαφές.

Για να βγούμε από αυτό το φιάσκο δεν υπάρχει εναλλακτική στην δημιουργία υψηλού επιπέδου εξουδετερωτικών αντισωμάτων στην πλειονότητα του πληθυσμού. Με την σημερινή ανακοίνωση, αυτό γίνεται εφικτό. Περιμένω την μοντελοποίηση, αλλά υποψιάζομαι ότι αυτό το γεγονός θα επιταχύνει κατά πολλούς μήνες τις εξελίξεις. Ανοσοποιημένος πληθυσμός προς την άνοιξη αρχίζει να μοιάζει εφικτός στόχος».

Αντιδράσεις

Στον αντίποδα, πάντως, η Αντονέλα Βιόλα, καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις της για την απόφαση, λέγοντας ότι «είναι ένα κακό μήνυμα που αποπροσανατολίζει τους πολίτες…ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δηλώνει ότι τα δεδομένα είναι ανεπαρκή και η βρετανική ρυθμιστική αρχή (MHRA) δίνει έγκριση. Ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία για την ασφάλεια του εμβολίου, η αποτελεσματικότητα είναι ασαφής και τα πολλά λάθη και οι ανακοινώσεις έχουν περιπλέξει την ερμηνεία των δεδομένων».

Σημειώνεται ότι και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Νοέλ Βατιόν, όταν ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο πιθανότατα δεν θα εγκριθεί τον Ιανουάριο, είχε υπογραμμίζει ότι «δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση σε εμάς ακόμη», και ότι η ΕΜΑ δεν έχει λάβει παρά κάποιες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο, «ούτε καν αρκετές για εντολή υπό όρους άδειας κυκλοφορίας. […] Χρειαζόμαστε επιπλέον στοιχεία για την ποιότητα του εμβολίου. Και έπειτα από αυτό, η εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει επίσημη αίτηση».

Καμία δημοσίευση για προβολή