Κοροναϊός: Η Γερμανία προχωρά με ρυθμούς χελώνας στους εμβολιασμούς – Αχρησιμοποίητο παραμένει το εμβόλιο της AstraZeneca

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της έναρξης των εμβολιασμών κατά του κοροναϊού στην Ε.Ε., η Γερμανία είχε διαμαρτυρηθεί για τις -μικρές, όπως ισχυριζόταν- ποσότητες εμβολίων που είχε παραλάβει. Μάλιστα, διάφορα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι το Βερολίνο είχε προσπαθήσει να κλείσει ξεχωριστές συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες για να παραλάβει επιπλέον εμβόλια.

Καθώς τελειώνει ο Φεβρουάριος, η εικόνα μοιάζει να έχει αντιστραφεί εντελώς. Εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίου της AstraZeneca παραμένουν αχρησιμοποίητες στη χώρα, καθώς οι Γερμανοί μοιάζουν να προτιμούν το εμβόλιο που ανέπτυξε η ντόπια εταιρεία BioNTech σε συνεργασία με την Pfizer, θεωρώντας το ως πιο αποτελεσματικό από αυτό της σουηδοβρετανικής εταιρείας.

Αρνητική κάλυψη από τα ΜΜΕ

Οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech έχει αποτελεσματικότητα κοντά στο 95% κατά του κοροναϊού, ενώ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κυμαίνεται από 60% ως 90%, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως το χρονικό διάστημα ανάμεσα στη χορήγηση των δύο δόσεων.

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την αρκετά αρνητική κάλυψη από το γερμανικά ΜΜΕ του εμβολίου της AstraZeneca, έχουν δημιουργήσει δισταγμούς σε πολλούς Γερμανούς, μεταξύ των οποίων και πολλοί υγειονομικού, στο να εμβολιαστούν με αυτό, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, από τις 1,4 εκατ. δόσεις που παρέλαβε η χώρα, να έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα μόλις 271.000.

Γραφειοκρατική διαδικασία

Αν, μάλιστα, στα παραπάνω προστεθεί και η περίπλοκη και γραφειοκρατική διαδικασία που η Γερμανία επέλεξε για τους εμβολιασμούς, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η εμβολιαστική διαδικασία «σέρνεται» και ότι ο στόχος επίτευξης μαζικής ανοσίας στη χώρα, μέσω των εμβολιασμών, ως το φθινόπωρο του 2021 δύσκολα θεωρείται ρεαλιστικός με τους υπάρχοντες ρυθμούς.

Δεδομένου, δε, ότι η Γερμανία τελεί σε lockdown και οι πολίτες, αλλά και οι τοπικές κυβερνήσεις, πιέζουν το Βερολίνο να αρχίσει να άρει τα περιοριστικά μέτρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε διελκυστίνδα, υποχρεώνοντας τον πρόεδρο της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να παρέμβει και να ψέξει όσους συμπολίτες του επιχειρούν να κάνουν επιλογή εμβολίου.

Η σύγκρουση με την Κομισιόν

Φυσικά, το πρόβλημα αφορά και στη πολύ δημόσια σύγκρουση της Κομισιόν με την AstraZeneca για τις παραδόσεις των συμφωνηθέντων δόσεων, καθώς η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα παραδόσει κατά το α’ τρίμηνο λιγότερα εμβόλια και κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί και κατά το β’ τρίμηνο, αυξάνοντας τη δυσπιστία, και χάρη στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ.

Επίσης, κάποια νοσοκομεία σταμάτησαν τους εμβολιασμούς για κάποιο διάστημα, όταν δέχθηκαν αναφορές για απολύτως αναμενόμενες παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca. Όταν οι εμβολιασμοί ξανάρχισαν, το κακό είχε γίνει και πολλοί Γερμανοί δεν ήθελαν να τους χορηγηθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο, επιτείνοντας τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς.

«Όχι» από το ένα τρίτο των Γερμανών

Οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας καλούν όλο το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό να εμβολιαστεί με οιοδήποτε από τα υπάρχοντα εμβόλια -η Γερμανία έχει παραλάβει και δόσεις του εμβολίου της Moderna-, τονίζοντας ότι όλα είναι ασφαλή και προστατεύουν από τον ιό, ωστόσο η δυσπιστία παραμένει και σύμφωνα με έρευνες σχεδόν ένας στους τρεις Γερμανούς δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί.

Όλα αυτά δημιουργούν μια… περίεργη κατάσταση στη χώρα, σε μια στιγμή που τα ΜΜΕ ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας ως υποδείγματα για τους εμβολιασμούς χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και το Ισραήλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή