Κοροναϊός: …Και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί και οι βιομηχανίες φαρμάκων και βιοτεχνολογίας της χώρας

Μπορεί να το ξεχνάμε συχνά, αλλά το εμβόλιο mRNA κατά του κοροναϊού δεν το ανέπτυξε μόνη της η Pfizer, αλλά σε συνεργασία με μια γερμανική νεοφυή biotec εταιρεία, την BioNTech.

Φήμη και κέρδη

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, η επιτυχία της Biontech με έδρα το Μάιντς χάρισε στον τομέα της διεθνή φήμη και αρκετά εκατομμύρια, καθώς και την ευκαιρία να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους εντός του 2022. Όσον αφορά τη θεραπεία των ασθενών προηγούνται εταιρείες από την Ελβετία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Γερμανία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην παραγωγή, αλλά και τη διανομή. Ο αμερικανικός όμιλος και εταίρος της Biontech, Pfizer, παράγει το φάρμακο Paxlovid κατά των σοβαρών επιπλοκών του κοροναϊού. «Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία αύξησης των εγκαταστάσεων και της παραγωγής», ανακοίνωσε η Pfizer. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ήδη παραγγείλει ένα εκατομμύριο πακέτα Paxlovid.

Τα φάρμακα κατά του ιού

Ο γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ αναμένει τις πρώτες παραδόσεις ήδη μέσα στον Ιανουάριο. Το φάρμακο προορίζεται κυρίως για τη θεραπεία μη εμβολιασμένων ασθενών υψηλού κινδύνου. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη εκδώσει έγκριση για το φάρμακο ενώ οι δοκιμές συνεχίζονται ακόμη στην ΕΕ. Ένα άλλο φάρμακο είναι το Roactemra από την ελβετική εταιρεία Roche. Χορηγείται σε περιπτώσεις σοβαρά προχωρημένης ασθένειας από κορωνοϊό. Το εν λόγω παρασκεύασμα εχει ήδη λάβει έγκριση στην ΕΕ – παρασκευάζεται και συσκευάζεται κυρίως στο Μανχάιμ, όπου εργάζονται πάνω από 1.000 εργαζόμενοι.

Ρόλος στην παραγωγή

«Την μεγαλύτερη σημασία έχουν σίγουρα τα εμβόλια, όχι τα φάρμακα για την θεραπεία της λοίμωξης», λέει ο λοιμωξιολόγος Κρίστοφ Σπίνερ από το Μόναχο. Ωστόσο, τα φάρμακα για τη θεραπεία του κορωνοϊού είναι ένα σημαντικό συμπλήρωμα για «άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί λόγω κάποιας χρόνιας νόσου, για παράδειγμα, και επομένως δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν συγκρίσιμη ανοσολογική προστασία». Το φάρμακο δεξαμεθαζόνη, το οποίο κυκλοφορεί η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Merck με την ονομασία Fortecortin, χρησιμοποιείται επίσης στη θεραπεία ασθενών με κοροναϊό. Στην πόλη Ντάρμστατ, η Merck κατασκευάζει όλες τις υγρές, ενέσιμες μορφές αυτής της δραστικής ουσίας.

Αύξηση του «βάρους» της χώρας

«Η παραγωγή εμβολίων κατά του κοροναϊού έχει αυξηθεί στη Γερμανία μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και έχει αυξήσει τη σημασία της χώρας γεωγραφικά σε ό,τι αφορά τη φαρμακολογία», λέει ο Ρολφ Χέμκε από τη γερμανική ένωση ερευνών vfa. Με γνώμονα τη ζήτηση για εμβόλια, οι πωλήσεις του κλάδου αναμένεται να αυξηθούν κατά 8% φέτος. Και η Γερμανία επιδεικνύει μεγάλη ισχύ όταν πρόκειται για περίπλοκες διαδικασίες παραγωγής. Βέβαια, το Βερολίνο έδειξε και την άλλη, πιο σκοτεινή πλευρά της επιτυχίας αυτής, όταν αρνήθηκε να ανοίξουν οι πατέντες των εμβολίων, ώστε να επιταχυνθεί η παραγωγή και διανομή τους σε όλο τον κόσμο.

Καμία δημοσίευση για προβολή