Κοροναϊός: Καλά νέα για την παραλλαγή Όμικρον. Φαίνεται ότι προκαλεί πολύ λιγότερους θανάτους από τη Δέλτα

Κοροναϊός: Επιτέλους... καλά νέα για την παραλλαγή Όμικρον

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού είναι όντως πολύ πιο ήπια από την παραλλαγή Δέλτα, η οποία προκάλεσε πραγματική ασφυξία στα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο.

Επιτέλους, καλά νέα

Σύμφωνα με ερευνητές στο Washington University, που μελέτησαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, εκτιμάται ότι η Όμικρον αναμένεται να προκαλέσει έως και 99% λιγότερους θανάτους από όσους η επιθετική Δέλτα. Μάλιστα, οι ερευνητές διατείνονται ότι, καθώς οι διασωληνώσεις λόγω της Όμικρον κινούνται σε εντυπωσιακά χαμηλά επίπεδα παγκοσμίως, δεν αποκλείεται η νόσηση από τη παραλλαγή αυτή του κοροναϊού να έχει μικρότερες συνέπειες σε σχέση με τη μόλυνση από τον ιό της γρίπης.

Τείχος ανοσίας

Μάλιστα, κάποιοι επιστήμονες εκτιμούν ότι, λόγω της σαρωτικής επέλασης της Όμικρον και της ευρείας διανομής των εμβολίων, το χτίσιμο υψηλού τείχους ανοσίας ενδεχομένως δεν είναι μακριά. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι ακόμα η παραλλαγή βρίσκεται υπό εξέταση και ότι καλό θα είναι από τη μία να συνεχίσουν τα εμβολιαστικά προγράμματα και τα μέτρα προσωπικής προστασίας από τον ιό και από την άλλη, να επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό ο εμβολιασμός σε χώρες, ιδίως της Αφρικής, που ακόμα βρίσκονται πολύ πίσω στον τομέα αυτό.

Επιφυλακτικότητα στη Γερμανία

Από την άλλη, παρότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια συμπτωματολογία, ηγέτες και αρχηγοί κρατών σε όλο τον κόσμο στέλνουν μηνύματα για συνεχή επαγρύπνηση όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας απέναντι στον ιό. Ενδεικτικό είναι ότι ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η μετάλλαξη Όμικρον θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμη. Δεν είμαστε σε θέση να σημάνουμε λήξη συναγερμού για το σύστημα υγείας μας», μετά τη διάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, ανακοινώνοντας νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.

Νέα μέτρα

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκαν περιορισμοί στην εστίαση για όσους πολίτες δεν έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου κατά του κοροναϊού. Μόνο όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα και να πηγαίνουν σε όποιο κατάστημα θέλουν. Όσοι έχουν κάνει τις δύο πρώτες δόσεις εμβολίου αλλά όχι την τρίτη θα πρέπει να κάνουν και rapid test για να μπουν στα εστιατόρια, ενώ οι ανεμβολίαστοι δεν μπαίνουν με κανένα τρόπο. Επίσης, όσοι έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου, δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα ούτε αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Αισιόδοξο μήνυμα Μπάιντεν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει νέο κύμα της πανδημίας στην χώρα, σημείωσε με νόημα ότι η Covid-19 «όπως την ξέρουμε σήμερα, δεν θα βρίσκεται για πάντα εδώ», τουλάχιστον στη σημερινή μορφή της. «Αλλά το να έχουμε την Covid στο περιβάλλον μας και στον πλανήτη μας, αυτό μάλλον θα συνεχιστεί» παραδέχτηκε ο Μπάιντεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. Τόνισε, δε, ότι «πλέον έχουν αναπτύξει πολλά εργαλεία και συνεχίζουμε να τα αναπτύσσουμε, ώστε να περιορίσουμε τον κοροναϊό και τις παραλλαγές του».

Καμία δημοσίευση για προβολή