Κοροναϊός : Κίνδυνος ελλείψεων σε φρούτα και λαχανικά στην Ευρώπη λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού

Oρατός είναι  πλέον ο κίνδυνος να υπάρξουν ελλείψεις σε φρούτα και λαχανικά σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς λόγω του κλεισίματος των συνόρων, δεν θα υπάρχουν “χέρια” να μαζέψουν τη συγκομιδή. Και αυτό γιατί  χιλιάδες ξένοι εργάτοι που έρχονται κάθε χρόνο αυτή την εποχή  κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, φέτος εικάζεται ότι δεν θα μεταβούν στις χώρες της Ευρώπης, και κυρίως στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Ηδη, στον ευρωπαϊκό νότο, αρκετά αγροτικά προϊόντα είναι έτοιμα για συγκομιδή απο τις αρχές Μαρτίου και τους δύο επόμενους, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα φρούτων και λαχανικών θα πρέπει να μαζευτούν, διαφορετικά θα σαπίσουν.

Στα ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία καταγράφονται καθημερινά εκκλήσεις Ευρωπαίων παραγωγών, οι οποίοι φοβούνται ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους θα παραμείνει “στη γη”, με ό,τι σημαίνει αυτό οικονομικά για τους ίδιους αλλά και διατροφικά και οικονομικά για τους πολίτες της γηραιάς Ηπείρου.

Γάλλοι γαιοκτήμονες προβλέπουν  ότι  περίπου 200.000 εργάτες από την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική δεν θα καταφέρουν να φτάσουν εγκαίρως στη χώρα, προκειμένου να δουλέψουν στα χωράφια, η  Ιταλία ανέμενε περίπου 100.000 ξένους εργάτες, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ενώ η Γερμανία που συνήθως συγκεντρώνει 30.000 ξένους εργάτες τον Μάρτιο και 80.000 τον Μάιο προβλέπει πως θα εμφανιστεί ένα πολύ μικρό μέρος αυτών.

«Η εργασία σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Ο αριθμός των εργαζομένων από γειτονικές χώρες μειώνεται ραγδαία», δήλωσε την Πέμπτη η Γερμανίδα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Τζούλια Κλέκνερ.

Ανάλογα προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης στις αρχές του καλοκαιριού, καθώς εκεί, λόγω καιρικών συνθηκών, η συγκομιδή φρούτων και λαχανικών γίνεται αργότερα από τον ευρωπαϊκό νότο.

Ενδεικτική της αγωνίας που υπάρχει για τις συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού στη διατροφική αλυσίδα είναι η έκκληση που απηύθυνε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Γαλλίας Ντιντιέ Γκιγιόμ, ο οποίος ζήτησε  από όποιον δεν εργάζεται αυτή την περίοδο να βοηθήσει στη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων, «ώστε να μπορούμε όλοι να τρώμε».

Αντίστοιχα, η Γερμανία δημιούργησε ιστοσελίδα, όπου αναρτά σχετικές αγγελίες για τις ανάγκες των παραγωγών στη χώρα. Στην Αυστρία ήδη 7.000 άτομα έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν στη συγκομιδή, παρότι προέρχονται από άλλους κλάδους. «Καλώ κυρίως όλους τους νέους ανθρώπους που δεν εργάζονται αυτή τη στιγμή και δεν έχουν να φροντίσουν παιδιά ή παππούδες. Εχουμε ανάγκη από κάθε βοήθεια», ανήρτησε στην ιστοσελίδα της αυστριακής κυβέρνησης η Κριστίν Ασμπάχερ, υπουργός Εργασίας της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή