Κοροναϊός : “Μαύρο χειμώνα” περιμένουν οι ειδικοί. Οι δείκτες που τρομάζουν, το μήνυμα Μητσοτάκη και τα μέτρα

κοροναϊός χειμώνας μέτρα

Σε κατάσταση συναγερμού είναι η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα. Οι ειδικοί μιλούν ήδη για έναν εφιαλτικό χειμώνα, την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως εμμέσως πλην σαφώς άφησε χθες να εννοηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ατύπως συνεννοηθεί ότι το lockdown δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις επιλογές των κυβερνήσεων για τον περιορισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Στην Ελλάδα, οι αρμόδιες αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του ιού, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για το πώς θα συνεχιστεί η «μάχη» με το δεύτερο κύμα του κοροναϊού.

Τα νούμερα διαψεύδουν τις ελπίδες

Προς το παρόν και παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα δεν έχει περιοριστεί.

Το επίκεντρο της επιδημίας στην Ελλάδα παραμένει η Αττική, στην οποία πλέον πλήττονται και ευαίσθητες δομές όπως έδειξε η εστία κρουσμάτων στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα.

Η χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους, αλλά και ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση του ωραρίου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ή ακόμα και μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων των καθ’ ύλην αρμοδίων, που ωστόσο τονίζουν εμφατικά «ότι δεν έχει νόημα η λήψη μέτρων εάν αυτά δεν τηρούνται».

Οι φόβοι των ειδικών μάλιστα εντείνονται από το γεγονός ότι πλησιάζει ο χειμώνας και οι πολίτες θα περνούν περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους όπου η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι πολύ υψηλότερη.

Πότε θα ανακοινωθούν νέα μέτρα

Αναφορικά με τα μέτρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Παρασκευής τόνισε ότι το ερώτημα είναι αν τηρούνται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, ενώ συμπλήρωσε ότι «οι έλεγχοι έχουν ενταθεί, όμως δεν γίνεται να υπάρχει ένας ελεγκτής σε κάθε σημείο της χώρας.

Η μη τήρηση των μέτρων προστασίας δεν έχει να κάνει με την αποφυγή κάποιου καταναγκασμού από την πλευρά του κράτους.

Τον εαυτό μας και τους γύρω μας προστατεύουμε, άτρωτοι δεν υπάρχουν».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενα νέα μέτρα, ανέφερε ότι ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερός.

Δηλαδή η καμπύλη νέων κρουσμάτων παραμένει επίπεδη. «Αυτό σημαίνει πως βρισκόμαστε σε μία φάση που πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα που υπάρχουν.

Από τη μέρα που εξαγγείλαμε τα καινούρια μέτρα, υπάρχει κάποια έξαρση η οποία να μας τρομάξει; Βλέπουμε πού υπάρχουν αυτά τα κρούσματα, η συντριπτική πλειοψηφία είναι στην Αττική, δουλεύουμε στο κομμάτι που λέγεται Αττική», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Ένα από τα μέτρα που εξετάζεται πάρα πολύ σοβαρά είναι η η καθολική χρήση μάσκας στην Αττική. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες και θεωρείται ότι μπορεί να ανακόψει την ξέφρενη πορεία του κοροναϊού.

Ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης είναι και το κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ.

Δύο ώρες νωρίτερα από ότι τώρα δηλαδή, για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες.

Η κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή τις ρεαλιστικές επιλογές που υπάρχουν, με την απόφαση για το αν και πότε θα επιβληθούν νέα μέρα, να λαμβάνεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οποίος σημείωσε πως «είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown».

Σχεδόν αδιανόητο ένα νέο lockdown

Kατά τη συζήτηση που είχε με τον ιστορικό και συγγραφέα Yuval Noah Harari, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Όταν «χτύπησε» το πρώτο κύμα της πανδημίας δεν ξέραμε πολλά για τον ιό. Έτσι, η απόφαση ήταν καθαρή. Πήγαμε σε lockdown.

Πήραμε την απόφαση πολύ-πολύ νωρίς και ήταν καθαρά η σωστή απόφαση αφού καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό σε αυτό το πρώτο κύμα.

Και ξέραμε ότι ήταν η σωστή απόφαση εκείνη τη στιγμή γιατί χρειαζόμασταν χρόνο να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τον ιό και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας.

Ξέραμε επίσης ότι θα έχει οδυνηρές οικονομικές συνέπειες μολονότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, χώρες που δεν επέλεξαν το lock down αρχικά όπως η Σουηδία, πλήρωσαν τελικά και το οικονομικό τίμημα.

Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα από αυτά που ήδη λαμβάνουμε. «Ομως αν ρωτήσει κάποιος αν αυτό μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, η απάντηση είναι καθαρά «όχι», είπε χαρακτηριστικά.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή