Κοροναϊός: Παραδοχή-σοκ από την Κίνα, τεράστιος ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών, παγκόσμια ανησυχία για νέο πανδημικό «τσουνάμι»

Ημέρες των αρχών του 2020 ξαναζεί η ανθωπότητα καθώς η πανδημία του κοροναϊού φαίνεται ότι «σαρώνει» εκ νέου την Κίνα, προκαλώντας τεράστια ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα για νέο πανδημικό κύμα, αλλά και για νέες παραλλαγές του ιού.

Σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται Κινέζους αξιωματούχους, ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών από τον κοροναϊό είναι «τεράστιος», ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι στη Σανγκάη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων το 70% έχει προσβληθεί από COVID-19. Μάλιστα, η «Daily Mail» σημείωσε ότι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Κίνας δήλωσαν στην κινεζική τηλεόραση ότι η χώρα τους βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κρίσιμη αύξηση «σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων» από τον ιό.

Το τέλος της στρατηγικής «μηδενικών κρουσμάτων»

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Κίνας χαλάρωσε υπό το βάρος της κατακραυγής των πολιτών τα μέτρα της στρατηγικής «μηδενικών κρουσμάτων» για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να γεμίσουν από ασθενείς με βαριά συμπτώματα COVID-19 και τα αποτφρωτήρια από πτώματα. Πλεόν, μπροστά στα νέα δεδομένα και στα μέτρα που λαμβάνουν πολλές χώρες, Κινέζοι αξιωματούχοι έσπασαν την σιωπή τους και παραδέχτηκαν ότι έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κι ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων είναι «τεράστιος».

Σι: Έκανα λάθος

Η κυβέρνηση του Πεκίνου καταδίκασε τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν χώρες της Δύσης για τους επιβάτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό από το κινεζικό έδαφος εξαναγκάζοντάς τους να υποβληθούν σε τεστ κοροναϊού, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με αντίποινα. Πάντως, η «Daily Mail» ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ παραδέχτηκε τα λάθη της πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων», η οποία παρότι δρακόντεια απέτυχε να περιορίσει τον ιό και προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις της χώρας.

Κρούσμα το 18% του πληθυσμού

Ωστόσο, η απόσυρση των μέτρων είχε δραματικά αποτελέσματα, καθώς για τις πρώτες 20 ημέρες του Δεκεμβρίου, η ανώτατη υγειονομική επιτροπή της κινεζικής κυβέρνησης εκτιμά ότι 248 εκατομμύρια πολίτες – δηλαδή το 18% του πληθυσμού – προσβλήθηκαν από τον ιό, ενώ αξιωματούχος της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της χώρας ότι «έχουμε τεράστιο αριθμό κρουσμάτων και κρουσμάτων με σοβαρά συμπτώματα όπως επίσης και κατακόρυφη αύξηση των θανάτων. Ωστόσο, σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, τα κρούσματα του κορωνοιού που αντιμετωπίζουμε σε ολόκληρη τη χώρα δεν είναι ασυνήθιστα».

Ζήτημα αξιοπιστίας

Εκτός, όμως, από την εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα, το Πεκίνο έχει να αντιμετωπίσει και σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας, καθώς η Εθνική Επιτροπή Υγείας έπαψε να δημοσιεύει καθημερινά στοιχεία για τα κρούσματα και τους θανάτους από COVID-19. Έκτοτε το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) έχει αναλάβει να το πράττει, αλλά από την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώνει τα στοιχεία μία φορά τον μήνα. Επίσης, οι αρχές πρόσφατα τροποποίησαν τα κριτήρια για τους θανάτους που οφείλονται σε κοροναϊό. Έτσι από τις 7 Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί μόνο 15 θάνατοι από τη νόσο, σε σύνολο 1,4 δισ. κατοίκων.

«Πολύ λιγότερα» στοιχεία

Οι κινεζικές αρχές παραδέχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι συγκεντρώνουν «πολύ λιγότερα» στοιχεία σε σχέση με την περίοδο που διεξάγονταν διαγνωστικά τεστ σε μεγάλη κλίμακα. Για να «καλύψουν τα κενά» των στατιστικών στοιχείων, οι αρχές βασίζονται σε διαδικτυακές δημοσκοπήσεις, στον αριθμό των επισκέψεων σε νοσοκομεία, στη ζήτηση για αντιπυρετικά φάρμακα και στις κλήσεις προς τη γραμμή άμεσης επέμβασης, στοιχεία που, όμως, δεν μοιάζουν να πείθουν τις δυτικές χώρες που λαμβάνουν όλο και αυστηρότερα μέτρα ελέγχουν των ταξιδιωτών που προέρχονται από την Κίνα σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν αναζωπύρωση της πανδημίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή