Κοροναϊός: “Πήγαινε σπίτι, πήγαινε σπίτι!”. Μετά τη Σαγκάη η Κίνα έτοιμη να επιβάλει περιορισμούς και στο Πεκίνο

Μετά τη Σαγκάη η Κίνα έτοιμη να επιβάλει περιορισμούς και στο Πεκίνο

Οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας ενίσχυσαν τους περιορισμούς του COVID-19 στους κατοίκους τους τη Δευτέρα, εγείροντας νέα απογοήτευση, ακόμη και ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα της αδιάλλακτης μάχης με τον ιό.

Καθώς οι αρχές παλεύουν με τα χειρότερα κρούσματα COVID στην Κίνα από την έναρξη της επιδημίας, οι αρχές στην πολυπληθέστερη πόλη της Σαγκάη έχουν ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για τον τερματισμό των λοιμώξεων εκτός των ζωνών καραντίνας μέχρι τα τέλη Μαΐου, είπαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, το Σαββατοκύριακο ορισμένοι κάτοικοι σε τουλάχιστον τέσσερις από τις 16 συνοικίες έλαβαν ειδοποιήσεις που έλεγαν ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως μέρος της προσπάθειας να μηδενιστούν οι λοιμώξεις της κοινότητας.

“Πήγαινε σπίτι, πήγαινε σπίτι!”

“Πήγαινε σπίτι, πήγαινε σπίτι!” μια γυναίκα αξιωματούχος φώναξε μέσω ενός τηλεβόου στους κατοίκους που είχαν βγει από τα σπίτια τους σε ένα από τα οικιστικά συγκροτήματα την Κυριακή.

Η οργή του κοινού πυροδοτήθηκε από διαδικτυακές ενημερώσεις των αρχών που ζητούσαν από όσους βρέθηκαν θετικοί στα τεστ κοροναϊού να μπούν σε καραντίνα και απαιτούσαν να παραδώσουν τα κλειδιά των σπιτιών τους για να απολυμανθούν, κάτι που οι νομικοί εμπειρογνώμονες κατήγγειλαν ως παράνομο.

Ένα βίντεο δείχνει την αστυνομία να εγκαθιστά νέα κλειδαριά σε διαμέρισμα, όταν ένας κάτοικος αρνήθηκε να ανοίξει μια πόρτα.

Ο καθηγητής Tong Zhiwei, ο οποίος διδάσκει νομικά στο Πανεπιστήμιο Πολιτικής Επιστήμης και Νομικής της Ανατολικής Κίνας, έγραψε σε ένα δοκίμιο που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι τέτοιες πράξεις είναι παράνομες και πρέπει να σταματήσουν.

«Η Σαγκάη θα πρέπει να δώσει ένα καλό παράδειγμα για ολόκληρη τη χώρα σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης του έργου πρόληψης του COVID με επιστημονικό και νόμιμο τρόπο», έγραψε ο Tong.

Τέτοια μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γράφει στο δοκίμιο, για τη συγγραφή του οποίου είχαν συμβάλει περισσότεροι από 20 ακαδημαϊκοί , όπως είπε.

Ο Liu Dali, δικηγόρος από ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Κίνας, έγραψε παρόμοια επιστολή στις αρχές.

Οι αναρτήσεις από τον λογαριασμό του Tong στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον ιστότοπο Weibo αποκλείστηκαν αργά την Κυριακή.

Η Κίνα είναι ανένδοτη ότι θα εμμείνει στην πολιτική της για μηδενικό COVID-19 για την καταπολέμηση μιας ασθένειας που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Wuhan στα τέλη του 2019, παρά τις αυξανόμενες επιπτώσεις στην οικονομία της.

Τη Δευτέρα, η Σαγκάη ανέφερε πτώση στα νέα κρούσματα για 10η συνεχόμενη ημέρα.

Ξαφνικό “κλείδωμα” κατοίκων και στο Πεκίνο

Στο Πεκίνο, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο κλήθηκαν να εργάζονται από το σπίτι, ενώ περισσότεροι δρόμοι, συγκροτήματα και πάρκα αποκλείστηκαν σήμερα Δευτέρα, καθώς η πόλη των 22 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετώπιζε το χειρότερο ξέσπασμά της πανδημίας από το 2020.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα 49 νέα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα (για τις 8 Μαΐου), ανεβάζοντας τον απολογισμό των κρουσμάτων από τις 22 Απριλίου σε περισσότερα από 760.

Το Πεκίνο ελπίζει να αποφύγει την καραντίνα που έχει υποστεί η Σαγκάη, αλλά ο αριθμός κτιρίων κατοικιών που υπόκεινται σε εντολές κλειδώματος όλο και αυξάνει.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή