Τι είναι ο Κοροναϊός και πόσο μπορεί να λάβει διαστάσεις νέας πανδημίας

Σε καραντίνα η κινεζική πόλη Ουχάν που εντοπίστηκε ο ιός, ενώ όλοι αναμένουν τη σημερινή απόφαση του ΠΟΥ για τα προληπτικά μέτρα.

Το ενδεχόμενο να λάβει διαστάσεις πανδημίας η ραγδαία εξάπλωση του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα στις 9 Ιανουαρίου 2020 και έχει επιφέρει το θάνατο σε 17 άτομα, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί περί τα 450 κρούσματα. Ήδη η κινεζική πόλη, όπου ξεκίνησε το ξέσπασμα του ιού, κλείνει τα δίκτυα συγκοινωνιών της και συστήνει στους πολίτες να μην φεύγουν από την πόλη. Ο νέος ιός επαναφέρει στη μνήμη την πανδημία του SARS, τον κοροναϊό που οδήγησε στο θάνατο περί τους 800 ανθρώπους και για το λόγο αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκτακτη σύσκεψη εξέτασε τα δεδομένα και σήμερα αναμένονται συστάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Πολλές χώρες έχουν επιβάλει αυστηρά μέτρα πρόληψης στα αεροδρόμιά τους, ειδικά αν υπάρχουν απ’ ευθείας πτήσεις με την Κίνα. Η Ελλάδα, σύμφωνα και με τις σχετικές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, βρίσκεται σε επαγρύπνηση και είναι έτοιμη να λάβει μέτρα εφόσον θεωρεί ότι αυτό θα είναι σκόπιμο. Προς το παρόν δεν έχει κριθεί αναγκαίο, αν και εκτιμάται ότι η χώρα μας λογικά θα ακολουθήσει τις οδηγίες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Μάλιστα χθες οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ιατρικές ομάδες προκειμένου να υποδεχθούν τις απευθείας πτήσεις από την Ουχάν, την ώρα που η Ιταλία θα ελέγχει τη θερμοκρασία των επιβατών. Επίσης και άλλες χώρες εφαρμόζουν συστηματικούς ελέγχους της θερμοκρασίας των επιβατών με προέλευση από την Κίνα, ιδίως στη Ρωσία, ενώ στο Λονδίνο, στις τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ της Ουχάν και του αεροδρομίου του Χίθροου επιβλήθηκαν χθες «ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης»

Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών έκρινε ότι ο κίνδυνος «εισαγωγής» κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μέτριος», όμως ενισχυμένος από το κινεζικό Νέο Έτος, που σηματοδοτείται από την αύξηση των μετακινήσεων.

Οι ρουμανικές αρχές αναφέρουν, επίσης, ότι σκοπεύουν να εφαρμόσουν ελέγχους θερμοκρασίας στους επιβάτες στα αεροδρόμια, στη Γαλλία, η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν έκρινε πως ο κίνδυνος εισαγωγής είναι «μικρός», όμως «δεν αποκλείεται» και στη Σερβία, οι αρχές θα υποβάλλουν σε ελέγχους τους επιβάτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου καθώς χιλιάδες Κινέζοι ζουν και εργάζονται στη βαλκανική χώρα και περισσότεροι από 100.000 Κινέζοι τουρίστες την επισκέφθηκαν το 2019.

Ψυχραιμία

Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, εμφανίζεται καθησυχαστικός για την ένταση της εξάπλωσης, διατηρώντας βέβαια και σχετικές επιφυλάξεις. Όπως αναφέρει, το 75% των ασθενών περνούν την νόσο σε ήπια μορφή και μόλις ένα 2% εμφανίζει αυτό το θανατηφόρο αποτέλεσμα ενώ σε ποσοστό της τάξης του 25% υπάρχουν ασθενείς που εμφανίζουν αυτή τη σοβαρή πνευμονία που μοιάζει με την πνευμονία από τον ιό SARS που είχαμε ζήσει πριν από 17 χρόνια.

Τι είναι ο κοροναϊός

[more]

1.Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κοροναϊού που διαφέρει από τον SARS-CoV, τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία SARS το 2003, αλλά και από τους υπόλοιπους κοροναϊούς που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο. Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που περιλαμβάνει τόσο τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το SARS

2.Επίσης εμφανίστηκε νέος κοροναϊός (MERS-CoV) που απομονώθηκε για πρώτη φορά από ασθενείς με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, στην Αραβική Χερσόνησο, το Σεπτέμβριο του 2012.

3.Λόγω του περιορισμένου μέχρι σήμερα αριθμού των κρουσμάτων του νέου σήμερα ιού, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές πληροφορίες όσον αφορά την πιθανή πηγή έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης, το κλινικό φάσμα της λοίμωξης και τη διάρκεια της περιόδου επώασης.

Μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο
Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις ο νέος κοροναϊός φαίνεται ότι μεταδίδεται και μέσω της ανθρώπινης επαφής, αν και υπάρχουν πλέον βάσιμες ενδείξεις ότι και αυτός ο ιός μεταδόθηκε από ζώα στον άνθρωπο. Διευκρινίζεται πάντως ότι ίσως να μπορεί να μεταδοθεί και με ανθρώπινη επαφή και συγκεκριμένα:

1.Με την επαφή μεταξύ του ασθενή και των ατόμων που τον φροντίζουν

2.Με την παραμονή ενός ανθρώπου στον ίδιο χώρο με τον ασθενή κατά την φάση της λοίμωξης.

Τι προκαλεί
1.Με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια.

2.Σημειώνεται ότι τα παραπάνω συμπτώματα και σημεία της νόσου, βασίζονται στη μελέτη περιορισμένου αριθμού κρουσμάτων και ενδέχεται να αλλάξουν όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

3.Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιλοκών (Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης, περικαρδίτιδα) ή και θάνατο.

Συστάσεις προς ταξιδιώτες
Με ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ συστήνονται στους ταξιδιώτες τα εξής:

1. Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή μη), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).

2.Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

3.Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από περιοχή όπου έχει αναφερθεί κρούσμα και δη την Κίνα και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται:

1.Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

2.Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.

3.Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.

4.Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Προφύλαξη
1.Συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχει πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου.

2.Σε περιπτώσεις χειρισμών που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας αερολύματος, στις βασικές προφυλάξεις και προφυλάξεις σταγονιδίων προστίθενται και προφυλάξεις για πρόληψη μετάδοσης αερογενώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

Πηγή: Healthmag.gr

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή